Tur de MARe / Muzeul de Artă Recentă

0
0
schiller

În cadrul evenimentelor dedicate Ciclului de prezentare a muzeelor din Bucureşti, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” ne invită începând cu 8 martie 2021 la un TUR de MARe / MUZEUL DE ARTĂ RECENTĂ, Casa neagră din Primăverii, singurul Muzeu de artă privat al Capitalei, vizionând online pagina de web www.casaschiller.ro şi pagina de facebook https://www.facebook.com/casadeculturafriedrichschiller.

Excelent Centru de Cultură şi Educaţie, MARe, Muzeul de Artă Recentă propune un model modern şi complex de prezentare, un punct turistic educaţional elevat, la care vă invităm alături de criticul de artă Erwin Kessler, directorul fondator al instituţiei. Veţi fi surprinşi de valorile artistice care alcătuiesc patrimoniul muzeului… Viziunea modernă a MARe ne-a determinat parteneriatul în aceste momente grave ale Vieţii… în dorinţa de a vă oferi o imensă Bucurie spirituală!

Patrimoniul acestui muzeu deschis în anul 2018 cuprinde lucrări valoroase aparţinând unor artişti români deja recunoscuţi în ţară şi peste hotare, astfel puteţi admira cele mai bune lucrări semnate de Ion Ţuculescu, Horia Bernea, Marian Zidaru, Ion Grigorescu, Ştefan Bertalan, Ioana Bătrânu, Ecaterina Vrana, Dumitru Gorzo…… peste 150 de opere…

Muzeul oferă pe lângă colecţia permanentă şi expoziţiile temporare, o Bibliotecă, Cursuri educative, Auditorium, Publicaţii, Ateliere de creaţie pentru copii, MARe de MIC şi  gift shop cu albume de artă şi obiecte produse de artişti români.

„MARe/Muzeul de Artă Recentă, condus de Fundaţia MARe, este primul muzeu din România dedicat artei locale a ultimilor 50 de ani. De asemenea, este primul muzeu privat de artă din România post comunistă (precedat fiind de Muzeul Simu) şi primul muzeu de artă din România, construit cu această destinaţie.

Desfăşurat pe o suprafaţă de circa 1200 metri pătraţi, pe 5 niveluri (subsol, parter, etajele 1 şi 2, mansardă) MARe îşi propune să fie din toate punctele de vedere un „spaţiu-eveniment”. Va fi un eveniment atât prin arhitectura sa îndrăzneaţă, cât şi prin amenajarea spaţiilor interioare (în care a abandonat conceptul convenţional de tip „white cube”). Va fi un eveniment şi prin complexitatea ofertelor sale, căci pe lângă muzeul propriu-zis şi a programelor/evenimentelor specifice, vor exista un auditorium cu acustică de excepţie, o bibliotecă care va oferi cititorilor unele dintre cele mai importante titluri şi publicaţii de artă modernă şi contemporană din Europa, un magazin cu produse originale şi o cafeterie cu grădină de vară.

Muzeul va oferi mai mult decât expoziţii (temporare şi permanentă) în care vor fi prezentaţi artişti români (în special) şi străini. Va prezenta mai mult decât lucrările proprii sau/şi cele împrumutate de la muzeele, galeriile, colecţionarii şi artiştii din ţară sau din străinătate, cu care va dezvolta acţiuni în parteneriat. MARe va oferi programatic cursuri pentru copii, adolescenţi şi adulţi, va derula programe care vor include proiecţie de film, performance, muzică experimentală, va desfăşura o intensă activitate de cercetare, documentare şi editorială.

MARe/Muzeul de Artă Recentă îşi propune să ocupe un gol. „Piaţa” de artă din Bucureşti şi din România este în dezvoltare. Numărul de evenimente culturale este, de asemenea, în creştere. Există deja un public consumator de cultură şi a apărut deja o infrastructură care să-i răspundă cererii, chiar dacă e la început. Galerii, bienale şi festivaluri anuale, case de licitaţii, conectarea la piaţa şi la viaţa culturală de peste graniţe, toate acestea au creat cadrul firesc pentru apariţia unui muzeu privat de artă.

MARe doreşte să fie un semnal, un exemplu. Un semn că s-a trecut un prag şi o invitaţie către oricine este dispus să-l treacă. Spre deosebire de galeria de artă, care propune artişti, muzeul de artă îi confirmă. La acest nivel, muzeul este marcat de o responsabilitate fără echivoc. Selectarea lucrărilor şi a artiştilor, conceptele curatoriale, toate trebuie să aibă în vedere această responsabilitate şi să-i răspundă.” (Erwin Kessler)

schiller

In urmă cu 30 de ani, Erwin Kessler absolvent al Universităţilor din Bucureşti, Filosofie şi Istoria Artei  a ales drumul către Fundaţia Culturală Română, devenită ulterior Institutul Cultural Român... să redactăm împreună reviste de Cultură adevărată… am izbutit în tranzitul care nu se mai sfârşeşte nici astăzi... să facem 3 reviste, nu una, ARC, CREANGA DE AUR  şi antologia tematică PLURAL.

Colegi buni, 20 de ani buni, având alături foarte puţini alţi colegi buni…..dragi aduceri aminte prozatorului George Bălăiţă la ARC şi CREANGA DE AUR... la PLURAL ni s-a alăturat tălmăcitorul fără egal Dr. Adrian Solomon… am parcurs momente nu uşoare cu politica de carte din acele clipe… austeritate financiară, restabilirea gusturilor artistice… reaşezarea criteriilor de analiză literară şi de artă…încercând să păstrăm  un echilibru de mare bun simţ în scara valorilor…

Erwin Kessler este un intelectual veritabil care păstrează bucuria noilor descoperiri, care ştie să ”citească”, să ”vorbească” şi să ”scrie” foarte bine. Este în acelaşi timp un foarte bun ”analist”, un excelent  observator! Am avut umor în etapele parcurse împreună în realizările culturale?

Aş recunoaşte că de multe ori ne-a fost foarte dificil, în schimb am păstrat permanent prezentă o gravitate a judecăţilor de valoare cât mai exactă… tinzând  salvator spre Armonia atât de necesară respectului faţă de Cultură… Erwin a ales permanent Calea Artei? Cred că Arta l-a ales pe Erwin! Este extrem de Selectiv, de multe ori aş zice că este Exclusivist, pozitiv cel mai adeseori… Bun Camarad de Idei, de mare Incredere, admirator al celor mai înalte Valori culturale, literatură, artă, istorie, antropologie, film… fapt extrem de important pentru stabilirea potenţialului artistic actual…

Muzeografia, Ştiinţă cu mari şi profunde valenţe educaţionale,  o cale directă spre  Cultura viitorului ne oferă o Surpriză….. un Muzeu privat, şi încă unul dedicat Artei Recente, o premieră în viaţa Capitalei noastre… sigur, după Muzeul Simu deschis în anul 1910, cu istoria lui… MARe este cu adevărat o  Provocare care solicită responsabilitate… este o instituţie muzeală complexă… Aici, aş zice este locul lui Erwin Kessler,  fondator şmanager al  Muzeului ARTEI  RECENTE…

Şansa de a conduce MARe i se potriveşte extraordinar, mai degrabă aş face precizarea că MARe are şansa de a se afla sub bagheta lui Erwin Kessler. Atenţie ! Arta Recentă este şi va rămâne încă multă vreme… un imperiu al nisipurilor  mişcătoare!

Seriozitatea, retrăirea selecţiei lucrărilor de artă pentru alcătuirea patrimoniului acestui muzeu special, Universul creat în jurul instituţiei….. sunt fascinante în viaţa profesională a lui Erwin. Am convingerea că rapiditatea observaţiei, cunoştinţele profunde ale Valorilor autentice, interpretarea personală avizată, demnitatea alegerilor şi respectul, chiar Obsesia pentru autentic îi vor conduce paşii. Izbândă, putere de muncă îi doresc, asigurîndu – l de preţuirea şi toată prietenia… sunt alături de Erwin Kessler în navigarea MARe.” (Aurora Fabritius, 2021)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite