Obama în Est: de ce să ne îngrijorăm

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, Angela Merkel, alături de preşedintele SUA, Barack Obama, pe 4 iunie 2014, înainte de summitul G7 de la Bruxelles FOTO Reuters
Cancelarul german, Angela Merkel, alături de preşedintele SUA, Barack Obama, pe 4 iunie 2014, înainte de summitul G7 de la Bruxelles FOTO Reuters

Descinderea preşedintelui Obama în Europa Centrală şi de Est reprezintă, desigur, o veste bună pentru regiune. Dar există şi o perspectivă îngrijorătoare.

Partea pozitivă, mai întâi. America a dat încă un semnal, după cel dat recent de vicepreşedintele Joe Biden, că va asigura securitatea regiunii. Este o „datorie sfântă” a Americii – a declarat-o preşedintele Obama în Polonia, după ce o spusese şi vicepreşedintele său, acum câteva saptamani, pe pământ românesc.

Cine credea că statele est-europene vor fi lăsate singure în faţa ameninţării ruseşti s-a înşelat. Şi aceasta este vestea foarte bună pe care o primim.

Dar descinderea preşedintelui Obama este şi de natură să ne îngrijoreze – nu în ce priveşte relaţia cu America. Problema este viitorul nostru, al Europei.

Într-un fel, vizita preşedintelui Obama înseamnă o readucere în discuţie, cu destulă forţă, a conceptului de Nouă Europă. Un concept lansat de secretarul de stat al Apararii, Donald Rumsfeld, acum 11 ani, pentru a marca diferenţa dintre statele est-europene, susţinătoare ale operaţiunii din Irak şi statele vestice rezervate sau de-a dreptul ostile faţă de atacarea Irakului lui Saddam Hussein.

Europa era atunci profund divizată într-o chestiune strategică, dar în anii următori rana părea că se închide. Multe lucruri începuseră să-i lege pe europeni: marea extindere din 2004, primirea României şi a Bulgariei în 2007, Tratatul Lisabona şi chiar paşii făcuţi spre adâncirea integrării pe timp de criză (Semestrul European, uniunea bancară şi aşa mai departe).

Iată însă că din nou, Estul şi Vestul Europei sunt despărţite într-o chestiune de securitate.

Estul – Noua Europă a lui Rumsfeld -  resimte acum o nevoie acută de solidaritate. O solidaritate pe care cu greu o mai poate găsi în Vest - acolo unde dă cu nasul de UKIP, de Frontul Naţional, de prejudecăţile cu „instalatorul polonez” şi „invadatorul roman”, de livrările de nave militare franţuzeşti către Rusia, de decizii precum renunţaea la Nabucco sau de deal-urile germano-ruse în domeniul gazului. În schimb, preşedintele Obama tocmai a răspuns acestei nevoi de solidaritate.

Garanţiile de Securitate oferite de America sunt tot ce se putea obţine mai bun în acest moment pentru Polonia, România, ţările baltice şi restul statelor din regiunea noastră. În perspectivă, însă, ne arată o Europă divizată şi departe de puterea globală pe care ne-o dorim. Nu din vina Statelor Unite, ci din a noastră, a europenilor. Iar asta chiar că trebuie să ne îngrijoreze.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite