Încă un „spion“ în cursa pentru Cotroceni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staff-ul de campanie al lui Călin Popescu Tăriceanu le dăruieşte celor care îl simpatizează pe fostul premier volume din seria „James Bond“, creată de scriitorul britanic Ian Fleming.

După-amiază de sâmbătă, cu miros de pastramă şi de struguri, la intersecţia străzilor Câmpia Libertăţii şi Baba Novac din Bucureşti. Trei corturi albe înceracă să anime, zadarnic, o campanie electorală care pare să nu intereseze pe nimeni.

Invidios, probabil, pe statutul se spion pe care Traian Băsescu i l-a atribuit lui Victor Ponta, staff-ul de campanie al lui Călin Popescu Tăriceanu a găsit de cuviinţă că rolul de agent secret i se potriveşte mai degrabă fostului premier din perioada 2004-2008. Şi nu orice agent, ci nimeni altul decât Bond. James Bond.

O fată amabilă îi întreabă timid pe trecători dacă sunt simpatizanţi ai liberalului reformator; şi dacă oamenii admit, cu o jumătate de gură, că îl susţin pe Tăriceanu în cursa pentru Cotroceni, ea le oferă, contra unei semnături şi a unor date personale trecute într-un tabel, un volum din faimoasa serie creată de scriitorul britanic Ian Fleming. Din cele 14 romane traduse în limba română, tânăra are disponibile două: “Opreaţiunea Thunderball” şi “Diamante pentru totdeauna”. Or fi fost mai multe, dar şi admiratorii sinceri sau de conjunctură ai candidatului nu sunt, se pare, puţini.

„Agentul 007“


Mai 2011. Călin Popescu şi una dintre marile sale iubiri: automobilul FOTO Dorin Costanda

Dintre cei şase actori care i-au dat viaţă lui Bond în cele 23 de filme turnate până acum – Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan şi Daniel Craig -, preşedintele Senatului aduce, pe ici, pe colo, cu câţiva dintre titularii rolului. La o privire sumară, se poate spune că Tăriceanu are ceva din eleganţa lui Sean Connery şi un pic din aerul flegmatic al lui George Lazenby. Costumele i-au venit întotdeauna bine (să ne amintim că, în tinereţe, a cochetat cu o carieră de model), pasiunea sa pentru maşini şi pentru motociclete e de notorietate, ca şi sensibilitatea pronunţată în preajma misterului feminin. Nu ştim dacă vodca martini sau şampania, plăcerile vinovate ale lui James Bond, se numără printre obiceiurile lui Călin Popescu Tăriceanu, dar asemănările cu celebrul erou de romane şi de filme par lesne de sesizat. Rămâne de văzut dacă, pe 2 noiembrie 2014, „Agentul 007” va aduna la urne mai mulţi fani decât a strâns “Skyfall” în cinematografele româneşti. 

image

Şi, nu în ultimul rând, “fata Bond”, tânăra care împărţea volumele lui Ian Fleming în intersecţie, are o rugăminte: “Vă rog mult, n-aş vrea să apar în poză”. Nu apare.

„Ghinion“


La cortul de campanie al lui Klaus Iohannis bătea vântul FOTO Alin Paicu

image

La nici 50 de metri de cortul de campanie al lui Călin Popescu Tăriceanu, în aceeaşi intersecţie, se află un “punct de lucru” al lui Klaus Iohannis. Dar fie resursele „neamţului” s-au terminat, fie oamenii din staff-ul său au dat o fugă la târgul tradiţional de toamnă găzduit în preajma bisericii maramureşene din Parcul IOR, la un pahar de must, pentru că dinăuntrul cortului nu te îmbie nimeni cu un zâmbet sau cu un îndemn să pui ştampila pe primarul Sibiului. “Ghinion”, cum ar fi conchis fostul profesor de fizică. De la care ziariştii ar obţine mai repede un enunţ al Legii lui Bernoulli decât un atac la adresa contracandidaţilor.

Octombrie roşu în Parcul IOR

Deşi toamna a pictat în galben cel mai frumoas parc din Bucureşti, echipa de campanie a lui Victor Ponta are grijă să echilibreze cromatic peisajul, adăugând tuşe masive de roşu. La intrarea în IOR, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în varianta de bronz, nu e singurul unionist. Afişe mari, aninate pe stâlpi, au grijă să-i anunţe pe locuitorii sectorului 3 că Ponta e “Un preşedinte care uneşte”. La cortul de campanie, activitatea e în toi. Doi tineri cu laptop împart pliante din care afli că viitorul şef al statului “va susţine o justiţie corectă şi independentă”, iar “creşterea economică trebuie direcţionată spre reducerea diferenţelor dintre cei bogaţi şi cei săraci”.

Ce spune aritmetica


Pliante şi reviste la cortul de campanie al lui Victor Ponta FOTO Alin Paicu 

image

Dacă pliantul nu e destul de convingător, oamenii îţi pun în braţe şi o revistă lucioasă, de 28 de pagini, cu fotografii generoase şi cu realizările premierului, din care spicuim: “Ca prim-ministru, am gândit numeroase măsuri care au creat 200.000 de locuri de muncă”. În toamna lui 2012, pe acordurile AC/DC care făceau să duduie difuzoarele de pe “Arena Naţională”, USL promitea, înainte de alegeri, un milion de locuri de muncă. O aritmetică simplă ne face să înţelegem că, probabil, răspunzători pentru celelalte 800.000 de locuri de muncă rămase în stadiul de Fata Morgana ar fi vinovaţi liberalii, aliaţii de atunci ai celor trei trandafiri.

Compresorul


„Cu furtunurile astea două”, par să spună băieţii care se ocupă cu umflarea baloanelor FOTO Alin Paicu

image

Cum intri în parc, la foişorul de lemn care găzduieşte, pe timpul verii, orchestra de weekend, câţiva domni lucrează febril şi oferă, spre deosebire de colegii lor de la cort, baloane la propriu. Cu ajutorul unui compresor, oamenii umflă de zor baloane roşii, cu sigla PSD, şi le înmânează copiilor şi bunicilor aflaţi la plimbare pe aleile parcului. Baloanele se mai sparg, doar aşa-i în politică, însă băieţii umflă altele şi altele, ca să ajungă la tot cartierul. Observând aparatul foto, unul dintre ei, cu o bluză roşie de trening, se arată mai puţin inhibat decât fata de la cortul candidatului Tăriceanu: “Unchiule, să-mi trimiţi şi mie poza, ca s-o pun pe Facebook!”.

Mai multe fotografii pe alinpaicu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite