Ion Mischevca

doctorand în istorie şi jurnalist din Republica Moldova

Lumea în care trăim este într-o permanentă schimbare. Evenimentele ce au loc depăşesc de multe ori capacitatea noastră de a le percepe pe deplin. Nu poţi anticipa cum vor evolua anumite lucruri, indiferent de numărul experţilor din studiourile televizate. Nu poţi şti care vor fi urmările întrevederii istorice dintre Papa Francisc şi Patriahul Chiril sau consecinţele demonstrării ştiinţifice a existenţei undelor gravitaţionale.

Sucombarea inevitabilă a Platformei Cinice „Debilitate şi Amnistie” Ţopilor, cauzată atât de veleităţile liderilor săi, cât şi de alierea cu principalii lachei ai Moscovei, i-a determinat pe ideologii din umbră să caute „soluţii”, după modelul lui Dodon. Asemeni paraziţilor care se hrănesc şi trec de la un organism la altul, dadaiştii încearcă să se agaţe de ideea unionistă.

Cabinetul de miniştri condus de către Pavel Filip se află într-o situaţie cel puţin ingrată, dacă nu chiar dificilă şi alarmantă. Provocările la care este supus nu se limitează doar la presiunea străzii, ci însumează atât restanţele fostelor guverne, cât şi aşteptările sau condiţionările partenerilor externi. Altfel spus, actualul executiv este condamnat să fie eficient sau nu va mai fi deloc, în foarte scurt timp.

Împrumutul de 150 de milioane euro, promis de Guvernul României, întârzie din cauza crizelor prelungite de pe malul Bâcului şi a unor condiţii neîndeplinite. Bucureştiul nu vrea să arunce banii în vânt, fără a avea certitudinea că aceştia vor fi utilizaţi raţional şi, ulterior, recuperaţi. Dar nici Chişinăul nu pare suficient de pregătit să-şi respecte angajamentele.

Coalizarea grupărilor aparent antagoniste, radicalizarea întregii clase politice şi divizarea societăţii sunt consecinţele unor acţiuni imature sau interese obscure. Pe cât de pestriţă este majoritatea parlamentară, pe atât de eterogenă şi pusă pe răzmeriţă este mulţimea protestatară. Dar un lucru rămâne cert: decât o opoziţie de strânsură, mai bine o guvernare de conjunctură.

Modifică Setările