Doru Pop

profesor universitar

Cu mustaţă erdoganiană şi zâmbet perfid putinian, Liviu Dragnea este astăzi reprezentantul unui stil de conducere care poate fi descris drept sultanic. În România contemporană, la numai un an de la instalarea regimului Dragnea, vedem cum funcţionează acest tip de administrare a statului, cu vechi tradiţii la porţile Orientului.

Funeraliile regelui Mihai, al cărui model de comportament politic va rămâne intangibil, au scos la iveală o altă „calitate” a comunităţii noastre, gândirea retroactivă. După ce zeci de ani regele a fost respins, ignorat şi marginalizat, acum românii şi-au descoperit efuziunea monarhistă. Ceasul al doisprezecelea, la care se trezesc întotdeauna românii este, încă o dată, tardiv.

Comemorarea unei zile naţionale constituie pretutindeni un prilej pentru activităţi festiviste, iar diversele manifestări folclorice sau evenimentele publice finalizate cu focuri de artificii sunt expresii fireşti ale oricărei aniversări. Dar, la apropierea Centenarului, poate că ar trebui să ne întrebăm care sunt ideile şi valorile ce au făcut posibile toate aceste ceremonii publice. Ştim ce sărbătorim de 1 Decembrie?

Modifică Setările