Adi Zăbavă

Specialist în comunicare politică

Miercuri, 20 iunie, opoziţia a depus o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern. Joi, 21 iunie, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Strategia politică nu poate face abstracţie de context. Însă rezultatul de ieri al moţiunii lasă să se întrevadă că o posibilă condamnare a lui Dragnea n-a fost luată în calcul sau nu s-a vrut a fi luată în calcul privind strategia moţiunii de cenzură.

3 luni. Atât ne despart de alegerile parlamentare. În contextul noii legi electorale, cea care îngrădeşte multe activităţi de campanie în luna dinaintea votului, ar fi trebuit să fim în toiul perioadei de pre-campanie. Două lucruri fac însă ca scena politică să nu-şi atingă potenţialul: unul ce ţine de perioada anului, vara a pus pe pauză activitatea politică publică, şi unul contextual, nu se întrevede o temă principală pentru parlamentare.

Propunerea făcută de Cătălin Predoiu lui Nicuşor Dan în dezbaterea găzduită de Antena 3 a deschis cel mai important front al actualei campanii electorale. Cel puţin la nivel discursiv, cel puţin la nivel de interes al unei părţi de public, faptul că Predoiu şi PNL au făcut o propunere privind susţinerea unui singur candidat împotriva candidatului PSD a trezit, repet, măcar pentru o parte a publicului, interesul pentru campania electorală.

Liberalii s-au aflat de la bun început într-o enigmă strategică vizavi de candidatura pentru Primăria Capitalei. Bucureştiul venea după un val de proteste a unui segment de electorat sensibil şi care respinge orice formă de politician tradiţional, dar se vedea confruntându-se şi cu un PSD având un bazin electoral stabil. La toate acestea s-a adăugat Nicuşor Dan, care a făcut practic imposibilă curtarea „generaţiei #Colectiv“ de către PNL.

Cu toate că ne aflăm la doar două luni distanţă de momentul alegerilor locale, interesul pentru scrutinul din 5 iunie pare destul de scăzut. Agenda media şi agenda populaţiei rămân în continuare dominate de subiecte naţionale, anticorupţia, salariile sau subiectele punctuale precum Legea dării în plată sau criza infestării cu bacteria E.coli blocând accesul luptelor electorale de la nivel local către presa naţională.

Modifică Setările