Vor putea comunica oamenii şi delfinii vreodată?
0Dacă oamenii vor spera vreodată să vorbească cu animalele, atunci delfinii reprezintă cea mai bună alegere. Delfinii sunt animale foarte inteligente cu o formă de comunicare foarte sofisticată. Chiar şi aşa, după decenii de cercetare, oamenii de ştiinţă nu au fost capabili să găsească un model ideal de comunicare între oameni şi alte specii, arată LiveScience.com
Oamenii de ştiinţă au fost mereu preocupaţi de aflarea unui mijloc ideal de a comunica cu animalele, de aceea experimentele pe care le-au realizat au depăşit unele limite morale. Este şi cazul neurologului John Lilly care a efectuat unele dintre cele mai bizare experimente pe animale la Communication Research Institute. Într-o primă fază, pentru a sparge codul de comunicare dintre delfini, le-a oferit animalelor LSD (drog reacţional, psihedelic, folosit în practici precum meditaţia n.r.), ca mai apoi să introducă experimentului o abordare mult mai personală.
Două luni într-un acvariu alături de un delfin
Astfel, asistenta sa, Margaret Howe, s-a mutat pentru două luni de zile într-un bazin special amenajat cu Peter, unul dintre delfinii care au fost implicaţi în experiment. Scopul? Încercarea de a învăţa animalul cuvinte în limba engleză. Mult mai multă atenţie au atras notiţele asistentei decât au făcut-o descoperirile experimentului. Însemnările asistentei cum delfinul avea erecţii disruptive atunci când aceasta îi făcea masaj, ajungând chiar până la orgasm.
În ultimii 28 de ani, cercetătorul Denise Herzing de la Universitatea Atlantic din Florida a trăit alături de delfini în habitatul lor natural într-un mod nu atât de intim. Herzing, alături de echipa sa din cadrul proiectului „Dolphin Wild”, au petrecut cinci luni de zile studiind mai mulţi delfini din apropiere de Bahamas. Cercetătorii au fost capabili să înregistreze sunetele specifice delfinilor sau gesturile pe care le afişau în timpul unor dispute.
Comunicarea prin CHAT
„Delfinii începuseră să arate o curiozitate mutuală faţă de noi. Mimau spontan vocalizele şi posturile noastre, invitându-ne, în acelaşi timp, în jocul lor. Aşa că ne-am gândit la perspectiva de a construi o tehnologie prin care limbajul delfinilor să poată fi tradus”, a declarat cercetătorul Denise Herzing.
Astfel, Herzing şi colegii ei au creat un soi de tastatură subacvatică cu patru simboluri care corespundeau unui sunet anume şi unei jucării pe care delfinul o dorea. Astfel, cercetătorii au reuşit să înveţe delfinii să solicite jucăria pe care o doreau. Pentru dezvoltarea acestui sistem, Herzing a început colaborarea cu alţi cercetători pentru crea o versiune de buzunar, denumită CHAT (Cetacean Hearing And Telemetry), care ar putea să acţioneze ca un dispozitiv de comunicare între oameni şi delfini.
Sistemul CHAT poate detecta sunetele naturale ultrasonice ale delfinilor care sunt dincolo de percepţia obişnuită a omului, iar odată captate echipa de cercetători îşi poate crea propriile sunete în limbajul delfinilor. Dacă acest lucru ar avea loc comunicarea între cele două specii ar fi mult mai facilă, pentru că delfinii ar putea fi capabili să înveţe apelurile oamenilor.
CHAT nu este primul dispozitiv folosit pe post de translator între specii. Acum câţiva ani, oamenii de ştiinţă au realizat un prototip de translator care putea proiecta o gamă largă de sunetele specifice delfinilor. Un alt cercetător a creat aplicaţii de iPad pentru a comunica cu un delfin pe nume Merlin. Acesta spera că va deschide calea unui limbaj artificial de simboluri pe care atât oamenii, cât şi delfinii, ar putea să îl înveţe.