Viitorul Google: drone, internet la toată lumea şi telefoane care "văd"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona Google
Drona Google

Google şi Amazon sunt giganţii care luptă pentru a cuceri piaţa dronelor. După ce Amazon a prezentat propriul proiect privind dronele care să livreze bunuri, Google a anunţat că lucrează de doi ani la un asemenea sistem.

În Australia, echipa Google X a testat în mod extensiv o flotilă de drone care să livreze bunuri. Project Wing e încercarea Google de a dezvolta o flotă de drone care să fie controlate de la distanţă şi care să poată acţiona în cazul unor dezastre naturale. Google, aşa cum ne-a obişnuit, nu ştie exact care va fi aplicabilitatea comercială, dar deschide drumuri prin divizia Google X. 

Viziunea Google privind dronele este destul de simplă. Dispozitivele trebuie să aterizeze şi să decoleze foarte uşor, trebuie să stea în aer pentru a descărca pachetele şi nu trebuie atinse de oameni, ci pur şi simplu au o funie care lasă pachetele jos. Evident, nu vorbim de livrări uriaşe, ci de pachete esenţiale. Practic, drona trebuie să zboare ca un elicopter, vertical şi orizontal. 

Drona de la Google arată mai mult a avion de jucărie decât a dispozitiv fără pilot, cu aripile care o ajută să zboare rapid în aer. Din păcate, dronele comerciale sunt la câţiva ani distanţă, pentru că autonomia lor este de câţiva zeci de kilometri, deşi Google speră să ajungă la câteva sute de kilometri, ceea ce ar transforma dispozitivele în unelte mai bune. 

Nu se ştiu mai  multe detalii, dar Google a publicat un videocli cu Project Wing şi sigur va oferi mai multe informaţii în viitor. Între timp, Amazon Prime Air e tot în stadiul de proiect şi mai durează câţiva ani până când dronele vor cuceri cerul lumii pentru a livra bunuri. 

O comparaţie Mashable între cele două puteţi găsi mai jos. 

image

Google şi Titan Aerospaces, o alianţă globală

În aprilie 2014, Google a achiziţionat Titan Aerospaces, o companie care produce drone. Titan Aerospaces poate fi folosită şi pentru drone, dar şi pentru a lansa internetul din balonul cu ar cald. Ca să vă daţi seama cât de mare este miza pe această piaţă, Titan Aerospaces a fost curtată inclusiv de Facebook. 

Titan este specializată în construirea dronelor care pot zbura chiar şi ani în şir.Totuşi, Google ar putea folosi Titan Aerospace dincolo de planul „Internetului pentru toţi“. Compania are şi serviciul de hărţi căruia i-ar prinde bine o mână de ajutor de la astfel de drone care pot survola sute de mii de kilometri fără să trebuiască să se întoarcă la bază pentru alimentare. Compania proaspăt cumpărată are aproximativ 20 de angajaţi şi va rămâne sub comanda lui Vern Raburn, actualul director executiv.

Cât despre alte planuri ale Google, compania mizează puternic şi pe domeniul roboticii, sperând să înlocuiască muncitorii din fabrici cu astfel de unităţi neînsufleţite. A cumpărat Boston Dynamics, care colabora cu DARPA (armata SUA), şi alte şapte companii. Cel care le conduce este Andy Rubin, creatorul Android. „Internetul Lucrurilor“ pentru Google se traduce şi în conectarea roboţilor la el, pe lângă copiii defavorizaţi din Africa.

Viitorul Google

Nu este singurul proiect care priveşte în viitor din partea Google. Dacă până acum câţiva ani compania a fost una care a schimbat internetul, astăzi ea vrea să schimbe lumea. 

A cartografiat întreg globul pămânesc cu Google Maps, ne-a adus sălbăticia aproape, cu Street View şi ne-a dus în spaţiu, cu Google Earth. Folosind aceste baze de date, extinderea Google către internet pentru toată lumea, drone care livrează şi robotică e logică. Planeta Pământ ar putea fi planeta Google. 

Project Loon, baloane cu internet

Mulţi sunt neîncrezători în planul Google de a trimite Internet din balon, dar compania este încă optimistă în privinţa proiectului său. Mai nou, inginerul Cyrus Behroozi explică, într-un videoclip publicat pe YouTube, ce este în fiecare balon şi cum va funcţiona această transmisiune. Înainte de toate trebuie ştiut că gigantul american a plănuit să ţină baloanele în aparente turme, să nu existe goluri între ele sau ambuteiaje pe anumite zone.

Spre deosebire de sateliţii de telecomunicaţii, menţinuţi pe o poziţie aparent fixă în raport cu Pământul, aceste baloane vor pluti pe deasupra Pământul la câteva zeci de mii de metri, dar vor fi predispuse altor factori perturbatori. Behroozi arată, în videoclipul de mai jos, care sunt părţile componente: baza, cu transmiţătorul radio, şi partea de sus, unde este antena.

Cele două sunt conectate prin cabluri. Între cele două, la epicentrul balonului, se regăseşte un nivel reflector. Antena colectează date atât direct, trimise către ea, cât şi reflectate de stratul median. Spre deosebire de o antenă parabolică folosită, spre exemplu, la o legătură TV prin satelit, baloanele nu pot fi îndreptate într-o direcţie şi să rămână fixate. Aşa că antena trebuie să fie mai sensibilă la captarea semnalului marginal decât a celui direct, asigurându-se astfel o transmisiune uniformă.

Deocamdată, proiectul este în faza de prototip, ceea ce înseamnă că şi designul antenei se poate schimba. Însă chiar dacă sunt lansate acum sau în câţiva ani, principiile rămân cvasi-aceleaşi. 

Project Tango, telefoane care văd

Google a construit un prototip de telefon Android care are un procesor special ce ajută la cartografierea lumii înconjurătoare. Dacă lumea se întreba de ce a mai păstrat Google o parte din echipa de la Motorola, ei bine divizia de Proiecte şi Tehnologii avansate de la Motorola este responsabilă cu acest proiect.

Johnny Lee, unul dintre reprezentanţii ATAP a explicat proiectul pe pagina sa oficială. "Folosim indicii vizuale de fiecare dată când navigăm prin lumea înconjurătoare. Simţul spaţiului şi mişcării e o parte esenţială a interacţiunii cu mediul. Suntem obiecte fizice ce trăiesc într-o lume 3D. Cu toate acestea, dispozitivele noastre mobile cred că lumea se termină la graniţa ecranului", a scris Lee pe site-ul oficial. Practic, scopul Project Tango este acela de a oferi unui telefon simţuri tridimensionale pentru cartografierea spaţiului.

Telefonul de 5 inci pe care l-a prezentat Google este unul experimental şi nu va fi distribuit decât unui număr limitat de dezvoltatori.

Are un hardware şi un software care pot urmări mişcările 3D ale dispozitivului şi înregistrează mediul înconjurător. Senzorii dispozitivului pot face un sfert de milion de măsurători pe secundă, îşi actualizează poziţia şi orientarea în timp real, iar aceste date sunt unite într-un model tridimensional al lumii înconjurătoare.

Google a anunţat de curând şi tableta Tango, de 7 inci, cu procesor Nvidia Tegra K1, 4GB de RAM şi 128 de GB de stocare. 

Google şi Boston Dynamics, roboţi din Iad

Anul trecut, Google a cumpărat şi Boston Dynamics, compania care produce cei mai buni roboţi din lume. 

Inginerii acesteia au creat, în ultimii ani, tot felul de roboţi similari animalelor pe care le-au şi numit ca atare. Spre exemplu, BigDog, Cheetah şi WildCat sunt câţiva, dar există şi Atlas, robotul care pare rupt din Terminator. Boston Dynamics s-a mai remarcat şi prin robotul-felină care l-ar întrece şi pe Usain Bolt. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite