VIDEO Globalizare spaţială: un satelit al Rusiei, lovit de resturile unuia din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satelitul rusesc s-a „ciodănit“ cu resturile celui din China.
Satelitul rusesc s-a „ciodănit“ cu resturile celui din China.

Chinezii au distrus în 2007 un satelit, dar resturile acestuia au rămas în spaţiu. Un satelit trimis de Rusia în spaţiu se pare că n-a avut prea mult noroc şi s-a lovit fix de acele resturi.

Coliziunea dintre satelitul rusesc şi resturile satelitului distrus de China s-a petrecut pe 22 ianuarie, scrie Space.com. Satelitul rusesc se numeşte Ball Lens In The Space (BLITS), un satelit retroreflector, şi cântăreşte aproximativ 7,5 kilograme. Satelitul lansat de China a fost distrus ca urmare a unui test pentru a vedea cât de eficientă este o armă anti-sateliţi. Evenimentul a avut loc pe 11 ianuarie 2007.

Primul raport despre satelitul rusesc a venit pe 4 februarie, când s-a observat o schimbare în orbita acestuia. Deocamdată nu s-a stabilit dacă aparatul este doar lovit sau distrus de-a dreptul. Un astfel de eveniment a mai avut loc şi în februarie 2009, când un satelit american de comunicaţii a fost distrus de resturile unui satelit militar al Rusiei.

Satelitul lansat de Rusia este în spaţiu încă din 2009, este un nanosatelit şi în componenţa sa intră două emisfere realizate, la exterior, din sticlă cu indice mic de refracţie şi în interior are o lentilă sferică cu sticlă cu indice mare de refracţie. Acesta e urmărit prin spaţiu de International Laser Ranging Service (ILRS) şi are utilitate în experimentele cu lasere de înaltă precizie.

ILRS a confirmat că BLITS a fost lovit de un alt corp pe 28 februarie. „Ca rezultat, a apărut o schimbare bruscă în parametrii de orbită“, au spus cei de la ILRS. În plus, s-a schimbat şi perioada de rotaţie de la 5,6 secunde la 2,1 secunde după coliziune. Resturile spaţiale sunt o ameninţare serioasă asupra sateliţilor. În jurul Pământului sunt aproximativ 600.000 de obiecte mai mari de 1 centimetru în diametru. Alte 16.000 de obiecte sunt mai mari de 10 cm. Acestea sunt monitorizate şi le sunt calculate rutele aproximative, dar tot nu se poate cunoaşte traseul exact.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite