Succes major în lupta cu SIDA: cercetătorii înlătură virusul HIV dintr-o celulă şi pregătesc testele pe animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SIDA ar putea fi eradicată în viitor.
SIDA ar putea fi eradicată în viitor.

Cercetători americani de la o universitate din Philadelphia au reuşit, în premieră, să „şteargă“ virusul HIV dintr-o celulă. Acesta ar putea fi primul pas în eradicarea SIDA.

Cercetători americani de la Universitatea Temple de Medicină, din Statele Unite ale Americii, au reuşit să înlăture virusul HIV dintr-o celulă umană, iar acesta ar putea fi cel mai mare pas înainte în tratarea SIDA. „Am reuşit, prin metoda noastră, să eradicăm virusul HIV-1 din genom şi să imunizăm celula afectată pentru ca virusul să nu se reactivez“, scrie Kamel Khalil, unul dintre cercetători, în lucrare, conform Vice Motherboard.

Virusul HIV funcţionează prin rescrierea codului genetic al celulei şi a întregului organism. Tehnica dezvoltată de Khalil şi Wenhui Hu presupune că celula „luptă“ în acelaşi fel, izolând şi înlăturând virusul din codul genetic. Printr-un şir de 20 de nucleotide (compuşi bazaţi pe proteine), cei doi cercetători au reuşit să identifice în celulă virusul şi să îi „taie“ accesul la genomul acesteia. Desigur, este o tehnică abia la început. Este un lucru să înlături virusul din câteva celule şi alta dintr-un întreg organism infectat.

Medicamentele din prezent, după cum le-a prezentat Khalil, fac o treabă bună în a ţine în frâu boala, dar dacă există o pauză în administrarea tratamentului, aceasta revine. Spre comparaţie, metoda celor doi ar trebui să fie precisă, rapidă şi să nu distrugă celula, ceea ce nu se poate spune despre medicamentele din prezent. După testele în laborator pe celule umane vor urma testele pe animale. Totuşi, Khalil nu e prea optimist că mâine vom avea un tratament, ci abia peste câţiva ani.

„Vrem să eradicăm orice urmă de HIV-1 din pacienţi. Asta va vindeca SIDA. Sperăm că tehnica pe care noi am dezvoltat-o poate proteja şi oameni care n-au ajuns încă în contact cu virusul“, a mai spus cercetătorul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite