Misterul unei specii dispărute acum 136.000 de ani: pasărea a renăscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cârstelul cu gât alb a recolonizat atolul Aldabra de două ori
Cârstelul cu gât alb a recolonizat atolul Aldabra de două ori

O specie de pasăre care a dispărut, pentru prima dată, în urmă cu 136.000 de ani a reapărut pe insula sa de origine, arată un studiu. Sedimentele din Atolul Aldabra din Oceanul Indian arată că insula a fost complet scufundată de mai multe ori, provocând extincţia tuturor speciilor care o locuiau. De fiecare dată, însă, Cârstelul cu gâtul alb din Aldabra, o pasăre care nu zboară, a „renăscut“.

Potrivit studiului publicat în Jurnalul de zoologie al Linnean Society, cârstelul este exemplul evoluţiei iterative - fenomen rar care presupune evoluţia repetată a structurilor similare sau paralele de la acelaşi strămoş, dar la momente diferite. Asta înseamnă că speciile pot reapărea de mai multe ori în diferite ere şi locuri, chiar dacă iteraţiile trecute au dispărut.

Pasărea, descendentă a unei specii de păsări zburătoare, a fost complet eradicată când insula a dispărut sub nivelul mării cu aproximativ 136.000 de ani în urmă. Dar cercetătorii au descoperit fosile similare înainte şi după acel eveniment, arătând că păsările de dimensiunea unei găini au reapărut când nivelurile mării au scăzut din nou câteva mii de ani mai târziu, au recolonizat insula şi şi-au pierdut capacitatea de a zbura, în lipsa prădătorilor. 

„Aceste fosile unice furnizează dovezi incontestabile că un membru al familiei de ralide a colonizat atolul, cel mai probabil din Madagascar, şi a evoluat în mod independent pierzându-şi capacitatea de a zbura. Dovezile consemnează capacitatea acestor păsări de a coloniza cu succes insulele izolate", a declarat cercetătorul Julian Hume, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală.

Incapacitatea de a zbura înseamnă că păsările nu aveau cum să scape de pe insula lor, odată ce nivelurile mării au început să crească. Dar cârstelul cu gât alb a reuşit să se trezească la viaţă în Madagascar după retragerea apelor. În prezent, cârstelul Aldabra a populat din nou insula, iar acum este ultima specie de pasăre care nu zboară din Oceanul Indian.

Studiul marchează prima dată când a fost observată o evoluţie iterativă în şine şi reprezintă una dintre cele mai "semnificative" cazuri întâlnite vreodată în păsări, spun oamenii de ştiinţă.

„Nu ştim de existenţa niciunui alt exemplar de ralide sau de păsări, în general, care demonstrează acest fenomen atât de evident. Numai pe Aldabra, care are cea mai veche înregistrare paleontologică dintre toate insule din regiunea Oceanului Indian, există fosile care demonstrează efectele schimbării nivelurilor mării asupra evenimentelor de extincţie şi recolonizare“, a declarat profesorul David Martill, paleobiolog la Universitatea din Portsmouth.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite