FOTO VIDEO Marte va fi explorată cu ajutorul românilor. ARCA va efectua teste de zbor pentru modulul ExoMars al ESA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava ExoMars va fi lansată cu o rachetă Proton. FOTO Captură/Adevărul
Nava ExoMars va fi lansată cu o rachetă Proton. FOTO Captură/Adevărul

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat un parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru efectuarea unor teste de zbor în cadrul programului ExoMars. Această misiune vizează explorarea planetei Marte începând cu 2016, iar valoarea sa se ridică la un miliard de euro. Testele desfăşurate de ARCA vor debuta în 2013.

ARCA şi ESA au semnat un contract de 1,1 milioane de dolari, din bugetul general de un miliard de euro, iar agenţia va primi aceşti bani pentru a testa paraşutele care vor echipa nava de explorare ExoMars. Testele sunt importante, deoarece pe datele acestora se va baza modulul pentru aterizarea de pe Marte în 2016, când va fi efectuat primul zbor. Programul în cadrul căruia se vor desfăşura testele se numeşte HDAT (High Altitude Drop Test) şi locul de desfăşurare va fi Marea Neagră.

image

Trimiterea navei ExoMars către Planeta Roşie se va face cu o rachetă Proton construită de ruşi. Parteneriatul dintre români şi agenţia europeană a fost încheiat la începutul lunii decembrie, dar ARCA a preferat să amâne momentul anunţului oficial. În cadrul acordului, românilor le revine construcţia vehiculelor de test şi a baloanelor care le vor ridica deasupra mării.

Pe Pământ ca pe Marte şi datele testului

Primul test va avea loc în aprilie sau mai 2013 şi va presupune ridicarea vehiculului construit de ARCA deasupra Mării Negre. Acesta, legat de un balon, va trebui să atingă altitudinea de 30 de kilometri, moment în care i se va da drumul către Pământ. Astfel, vor fi reproduse câteva dintre condiţiile de pe Marte.

image

Foto

arca esa explorare marte misiune exomars foto arca
arca esa explorare marte misiune exomars foto arca

Ridicarea la altitudinea de 30 km. FOTO ARCA gallery-link

image

De la aparatul de teste vor fi trimise date constant către ARCA şi ESA, iar momentul va fi filmat cu trei camere. Una este full HD, alta doar SD şi va mai fi una capabilă să filmeze cu 10.000 de cadre pe secundă. Viteza pe care o va atinge vehiculul în timpul căderii de 25 de secunde este estimată la 900 kilometri pe oră. Principalul factor de urmărit este ca unghiul de incidenţă să nu fie mai mare de 5 grade.

Paraşuta care se va deschide are un diametru de 12 metri şi trebuie să reducă viteza la aproximativ 50 kilometri pe oră în momentul în care va lovi suprafaţa mării. Vehiculul cântăreşte 604 kilograme şi a fost construit în dublu exemplar în cazul în care primul test este un eşec sau nu sunt adunate suficiente date.

Cine ce produce şi ce vrea ESA de la Marte

Paraşutele pe care le va testa ARCA sunt produse în Italia. Acestea sunt diferite de cele folosite la frânarea avioanelor supersonice sau a maşinilor pregătite pentru curse de mare viteză, deoarece sunt mai uşoare şi mai mari, greutatea fiind un factor esenţial. Cele 600 de kilograme vor deveni aproximativ 250-300 în atmosfera marţiană.

Vehiculele vor fi construite în România la fel ca baloanele care vor trebui să le ridice în aer. Acestea din urmă sunt fabricate din polietilenă de înaltă densitate, dar cu o grosime comparabilă cu cea a foiţei de ceapă şi vor fi umplute cu heliu. Potrivit ARCA, principalul factor care i-a favorizat în parteneriatul cu ESA a fost costul scăzut al echipamentelor şi desfăşurării testelor. Agenţia din România mai are la activi, cu racheta suborbitală Helen, şi câştigarea premiului de 30 de milioane de dolari pus în joc de compania Google în cadrul proiectului Lunar X.

Zborul către Planeta Roşie va dura 9 luni. ESA vrea ca prin misiunea ExoMars să efectueze mai multe teste chimice şi biologice pentru a vedea dacă există viaţă pe Marte sau a existat vreodată. Misiunea este asemănătoare celei NASA, pornită în vara acestui an. Agenţia spaţială americană era implicată în acest proiect, dar s-a retras pentru a se concentra pe lansarea roverului Curiosity în vara acestui an. Acesta a şi returnat, de curând, câteva rezultate interesante care privesc existenţa materiei organice.

ARCA va colabora cu Agenţia Spaţială Europeană în cadrul misiunii ExoMars pentru explorarea planetei Marte

ARCA românilor pasionaţi de spaţiu

ARCA este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 1999. Înainte de proiectul cu Agenţia Spaţială Europeană, echipa ARCA mai avea alte trei obiective. Primul este dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă să transporte o încărcătură de 300 de kilograme în orbita terestră joasă, apoi dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior, şi finalizarea proiectului rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

„Fiind cu toţii tineri şi pasionaţi de aeronautică şi astronautică, studenţi la «Aerospaţiale» în Bucureşti, am decis să realizăm vehicule aerospaţiale civile, povesteşte preşedintele ARCA Dumitru Popescu. Exista doar o fabrică de rachete militare, iar noi aveam activitate civilă. În consecinţă, am hotărât să începem pe cont propriu, pe banii noştri adică, întrucât ne era foarte clar că nu te poţi duce la sponsori să le spui: vreau să fac rachete!“ Pe măsură ce anumite proiecte şi-au demonstrat eficienţa, au venit şi sponsorii.

Printre programele anterioare dezvoltate s-a numărat racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes pe 9 septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Cap Midia. De asemenea, ARCA a dezvoltat sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat două zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 de metri, în stratosferă, şi Misiunea 2, lansată în 2007, la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, a Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite