Cutremurele ajută la formarea zăcămintelor de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurele ajută la formarea depunerilor de aur, potrivit unui nou studiu publicat de revista ştiinţifică „Nature Geoscience“. Astfel, în timpul mişcărilor tectonice, apa dintre falii se evaporă şi crează depuneri ale metalului preţios, potrivit LiveScience.com.

În timpul unui cutremur, brecia tectonică se extinde iar apa dinăuntrul ei se evaporă, lăsând depuneri de siliciu (material din care se face quartzul) şi aur pe suprafaţa faliei, spun co-autorii studiului Dion Weatherley, geofizician la Universitatea din Queensland, şi Richard Henley, de la Universitatea Naţională Australiană.

Înainte ca acest model să fie teoretizat, oamenii credeau că lichidele deveneau efervescente în timpul cutremurelor, lucru care ar fi dus la căptuşirea buzunarelor subterane cu aur. Alte persoane sugerau că mineralele se acumulează în timp.

Cantitatea de aur acumulată în urma unui seism este mică, deoarece lichidele din subteran pot căra o cantitate mică de metal precios. Totuşi, în unele regiuni foarte active din punct de vedere seismic, în 100.000 ani s-ar putea produce un zăcământ suficient de mare pentru a fi exploatat.

Chiar şi cutremurele de mică intensitate, cu magnitudine 4 pe scara Richter, pot provoca evaporarea apei, se mai arată în studiu.

Acest nou studiu explică şi legătura dintre quartz şi aur. Astfel, de-a lungul timpului au fost descoperite numeroase zăcăminte de aur legat de quartz, precum cele care au stârnit febra aurului din California şi Klondike, din secolul 19.

Totuşi, cutremurele nu sunt singurele surse cataclismice de aur, scriu cei de la LiveScience.com. Şi vulcanii sunt responsabili pentru producerea metalului preţios. Cu toate că Weatherley şi Henley sugerează că şi în cazul vulcanilor procedeul de formare a depunerilor de aur este simillar, Jamie Wilkinson, geochimist al Colegiului Imperial din Londra, spune că mecaniscmul este diferit.

„Sub vulcani, majoritatea aurului nu se depunde în faliile active în timpul cutremurelor. Este un mecanism foarte diferit“, a spus Wilkinson.

Potrivit World Gold Council, oamenii au extras 188.000 de tone de aur din pământ, epuizând sursele uşor de  exploatat.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite