Cercetătorii au detronat zero absolut de la rangul de cea mai scăzută temperatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru cine nu are pretenţia de zero absolut, azotul lichid poate fi folosit pentru a răci repede şi simplu. FOTO insidescoopsf.sfgate.com
Pentru cine nu are pretenţia de zero absolut, azotul lichid poate fi folosit pentru a răci repede şi simplu. FOTO insidescoopsf.sfgate.com

Zero absolut era considerată cea mai scăzută temperatură din Univers. Asta pentru că la 0 grade Kelvin, orice substanţă este golită de energie sub formă de căldură, dar asta până la ultima descoperire a unor cercetători care au reuşit să atingă o temperatură şi mai scăzută.

Fizicienii de la Universitatea Ludwig Maximilian din Germania au generat temperaturile negative printr-un sistem de control a energiei pe care atomii o pot avea. Întâi au răcit 100.000 de atomi la o temperatură cât mai apropiată de 0 grade Kelvin, folosind o cameră vidată. Astfel i-au şi izolat de alte surse de la care ar fi putut prelua căldură, notează „Huffington Post“. Apoi, cercetătorii au folosit o reţea de raze laser şi câmpuri magnetice pentru a controla mişcarea atomilor. 

Temperatura unui obiect depinde de mişcarea atomilor. Fizicienii au folosit structura laser pentru a limita energia potenţială a atomilor, iar prin câmpurile magnetice au controlat interacţiunile dintre atomi. Valoarea pentru zero absolut sau 0 grade Kelvin este de -273,15 grade Celsius.

„Am creat prima temperatură negativă absolută pentru particule aflate în mişcare“, a caracterizat experimentul fizicianul Simon Braun de la Universitatea din Munchen.

Descoperirea poate duce la crearea unor noi forme de materie, dar vine şi cu câteva efecte negative. În mod normal, atomii sunt atraşi spre un alt corp mai mare datorită gravitaţiei. Însă cei care ating o temperatură sub zero absolut pot să plutească. Acest comportament este asemănător materiei negre din Univers, considerată răspunzătoare de expansiunea acestuia. Totuşi, această similaritate le-ar da cercetătorilor şansa să studieze mai mult această materie şi, eventual, să afle mai multe despre mecanismele Universului. 

O mai bună înţelegere a temperaturii ar putea duce la descoperirea unor amănunte noi la care, poate, nici nu ne-am gândit. Ulrich Schneider fizician
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite