Burgerul din carne artificială poate salva planeta, susţine creatorul acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Burgerul cu carne artificială ar putea ajuta planeta. FOTO Reuters
Burgerul cu carne artificială ar putea ajuta planeta. FOTO Reuters

La conferinţa Techsylvania din Cluj, creatorul burgerului cu carne artificială a explicat de ce invenţia sa e mult mai bună pentru planetă decât pentru gurmanzi.

Cercetătorul Mark Post, profesor la Universitatea Maastricht, a fost „creierul“ din spatele proiectului creării de carne în laborator şi invenţia aceasta s-a bucurat de finanţare de la Serghei Brin, cofondatorul Google. Acest prim hamburger a costat „puţin“ mai mult decât alternativa sa de la un restaurant fast-food, şi anume 325.000 de dolari, iar în 2013 a fost degustat.

Pentru Post, degustarea hamburgerului, desfăşurată în Londra, a marcat cei cinci ani investiţi în acest proiect. Hamburgerul a fost gătit de bucătarul Richard McGowan şi cei doi voluntari care s-au bucurat de el au fost Hanny Rutzler, cercetător austriac, şi Josh Schonwald, jurnalist în domeniul culinar din Chicago. Cei doi au declarat că li s-a părut autentic şi, în anumite privinţe, au descoperite unele particularităţi. 

Trei ani mai târziu, Mark Post a ajuns în România şi a vorbit despre impactul pe care creaţia sa îl poate avea asupra planetei, după cum a scris Start-up. „Un carnivor pe bicicletă e mai rău pentru mediu decât un vegetarian într-un Hummer“, a afirmat Post în ceea ce ar putea fi o declaraţie istorică a lui, dacă are dreptate cu invenţia sa.

El susţine că şi dacă am deveni cu toţii vegetarieni în Europa, nu ar conta atât de mult, deoarece în lume sunt ţări în plină dezvoltare şi trec de la subzistenţă la o economie funcţională. E vorba de cele două megaputeri din Asia, adică India şi China. Post susţine că există o legătură directă între creşterea economică şi cantitatea de carne pe care o mâncăm, iar cele două, cu peste două miliarde de locuitori, vor fi mari consumatoare. Practic, cu cât avem mai mulţi bani cu atât mai multă carne vom mânca.

Cât despre procesul de fabricare a acestei bucăţi de carne artificiale, Post a spus că au fost destul de siguri de cercetarea făcută. Recrearea condiţiilor pentru dezvoltarea muşchilor a fost complicată, mai ales că s-a pornit de la nivelul unei celule stem. Practic, muşchii au trebuit stimulaţi, iar acest lucru a fost realizat la nivel microscopic. Pentru fiecare fibră de muşchi, procesul a trebuit repetat, iar ei au făcut 10.000 de astfel de fibre manual şi le-au „asamblat“ într-un hamburger, pentru a avea o formă populară.

„Pentru ca o fibră să înceapă să se contracte ne-au trebuit trei săptămâni. Abia atunci a început procesul de creştere“, a spus olandezul. Întreaga poveste a acestui burger artificial este pe Start-up.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite