Al treilea braţ „inteligent“ al lui Constantin Voiniciuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Voiniciuc
Constantin Voiniciuc

Tânărul Constantin Voiniciuc, din Botoşani, a realizat anul trecut o mână bionică numită „RoboHand“. Pentru invenţia sa, Constantin a primit premiul cel mare în competiţia „Tech School“. „Weekend Adevărul“ vă spune povestea lui Constantin şi cum a dezvoltat el „RoboHand“ într-un prototip care poate fi folosit în medii toxice.

Constantin Voiniciuc are 19 ani şi este inventator. Nu diploma de Bacalaureat îi atestă această îndeletnicire, ci zecile de premii câştigate pentru invenţiile sale, încă de când avea 10 ani, la concursuri şi olimpiade şcolare de electronică şi de robotică. Ultima sa invenţie, o mână bionică, a câştigat premiul cel mare într-o competiţie naţională dedicată tinerilor pasionaţi de tehnologie, „Tech School“.

Cu cei 7.000 de euro câştigaţi, Constantin şi-a putut dezvolta creaţia, transformând „RoboHand“ – care, la început, doar dirija mişcarea degetelor de la mână cu ajutorul unor senzori – într-o platformă mobilă, mult mai mare, pe care a montat un braţ robotic şi care poate fi utilizată în medii toxice. Mai simplu, cum spune el, în medii unde omul nu poate ajunge din motive de siguranţă, merge robotul şi rezolvă problema.

Bani pentru invenţii, din reparaţii de televizoare
Constantin nu a aşteptat ora de fizică din clasa a VI-a ca să înveţe despre gruparea becurilor în serie şi în paralel. Prima dată când a înţeles mecanismul lor era în şcoala generală, prin clasa a IV-a, când un profesor de la „Palatul copiilor“ din Botoşani, Dan Hăilă, a venit la o oră de-a lui şi le-a arătat elevilor câteva „exerciţii“ din electronică. „Mi-a pus în faţă nişte beculeţe, un radio şi alte instrumente pe care trebuia să le asamblez şi să construiesc tot, de la zero. Eram derutat şi impresionat în acelaşi timp“, îşi aminteşte Constantin.

A doua zi, a mers la „Palatul copiilor“ să se înscrie la Cercul de Fizică Aplicată – Electronică, Automatizări – Robotică pe care profesorul Hăilă îl coordona. Şi, pe măsură ce pasiunea lui căpăta nuanţe, în scurt timp, elevul Voiniciuc câştiga locul doi la cel mai important concurs de electronică din ţară.

De atunci, jucăriile preferate au devenit cele pe care el singur şi le realiza. Roboţii cu cheiţă – preferaţii băieţilor de la bloc – păleau în faţa celor mai „inteligenţi“, cu motoraşe şi care se mişcau în toate direcţiile, la care Constantin lucra şi luni bune. Iar pentru a avea bani de piese, Constantin mai repara un televizor, un radio sau orice îi pica în mână, de la colegi şi vecini. Într-o vacanţă de vară, a lucrat şi pe şantier. S-a descurcat cum a putut, spune el atât de româneşte, numai ca să aibă bani şi să inventeze.

Mai puţină carte, mai multă practică
Când vorbeşte, Constantin e calm şi uşor timid. Explică însă cu acurateţe cum îşi construieşte invenţiile, dar cu termeni care, pentru necunoscători, au mai tot timpul nevoie de întreruperi pentru explicaţii. Constantin nu are o reţetă în mânecă, însă spune că e nevoie să cunoască puţin din toate: şi programare, şi electronică, şi fizică, şi, mai ales, important este să exerseze practic. Nu e vreun animator care depinde de inspiraţia sa, ci mai degrabă îşi pune bazele în antrenament.

Fără să clipească, a ales să urmeze Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Botoşani, unde, adesea, rămânea după ore cu profesorii în atelierul de muncă. În acelaşi timp, a continuat să meargă la „Palat“, meşterind inteligent piese împreună cu noul său mentor, Luisian Grigore. „Am învăţat mai puţin din materia de la şcoală şi mai mult din practică. Atunci când am vrut să fac un anumit lucru, am mers la manual şi am căutat ce aveam nevoie să ştiu. Dacă mă apuc să fac un robot, e adevărat, mai întâi îl desenez, fac o machetă, sunt diverşi paşi pe care îi urmez, dar cel mai mult îmi dau seama din practică. Aşa greşesc, aşa învăţ“, spune Constantin.

A primit o ofertă din Franţa
În portofoliul său, Constantin a adunat peste 50 de premii naţionale şi internaţionale pentru invenţiile create: locurile I şi II la două categorii – „Mini-sumo“ şi „Line Follower“– ale concursului internaţional de tehnologie „Infomatrix“, tot pe cele trei trepte ale podiumului a urcat la aproape toate concursurile naţionale de robotică pentru tineri şi, atunci când a avut ocazia, a concurat, umăr la umăr, cu ingineri şi oameni cu mai multă experienţă decât el. Iar renumele i-a ajuns peste hotare: „Am primit o ofertă şi de la un medic din Franţa. Dorea să ne pună orice la dispoziţie, pentru ca într-un an să realizăm un robot care să opereze pe inimă sau creier. Riscul era foarte mare însă şi timpul prea scurt“.

Peste 300 de participanţi. „Care ar fi fost şansele?“
În vara anului trecut, Constantin era contactat de un prieten care-l ruga să-i voteze proiectul înscris la competiţia naţională „Tech School“. Tot prietenul îi sugera că n-ar fi rău să participe şi el. 300 de tineri erau deja înscrişi în concurs şi „care ar fi fost şansele să fie printre cei 30 acceptaţi?“, se gândea Constantin. S-a înscris totuşi cu proiectul lui proaspăt, „RoboHand“.

Mâna bionică a lui Constantin poate copia mişcările degetelor la fel ca la cea umană

constantin voiniciuc

Invenţia sa, o mână bionică, imita mişcarea degetelor întocmai ca la mâna umană cu care era conectată, cu ajutorul unor senzori şi al unui dispozitiv. Peste un timp, organizatorii concursului l-au anunţat pe Constantin că proiectului lui fusese unul dintre cele 30 alese. Apoi, că e printre primii 10 finalişti. Şi, în final, că a câştigat premiul I. 7.000 de euro finanţare ca să-şi continue proiectul şi să-l îmbunătăţească. Era cea mai mare sumă de bani pe care o câştiga în urma unui concurs.

„Cu resurse reduse, Constantin face lucruri absolut fantastice“

Constantin a dezvoltat mâna bionică într-o platformă mobilă în două luni. A lucrat, împreună cu mentorii proiectului „Tech School“, la un robot care să intervină în locuri inaccesibile omului. „RoboHand“ este acum un vehicul pe patru roţi, radiotelecomandat, care are un braţ ataşat şi care poate fi controlat de la o distanţă de doi kilometri. Robotul, dotat cu mai mulţi senzori – de gaze inflamabile, de monoxid de carbon, senzori atmosferici – şi cu o cameră video, poate manevra diferite obiecte şi poate intra în zone cu substanţe chimice, în locul omului. „Practic, i-am dat o utilitate mâinii“, spune Constantin despre noua sa „jucărie“.

Robot de cinci ori mai ieftin decât concurenţa
La evenimentul de prezentare a proiectului, Constantin a putut „demonstra“ cum funcţionează: „Am simulat un mediu în care era un crater cu uraniu, cu fum, gaze, şi am arătat cum mâna robotică parcurge tot traseul în acele condiţii de temperatură şi de toxicitate. În paralel, camera amplasată în spate filma şi lumea putea să observe ce se întâmplă. Obiectivul era să ridice o substanţă toxică din mediul acela. Şi şi-a făcut treaba foarte bine“. Iar Constantin e optimist. Plănuieşte să îşi dezvolte şi mai mult invenţia pentru a putea fi folosită, ulterior, în domeniul chirurgiei.

Robotul poate fi manevrat cu o telecomandă de la 2 kilometri

constantin voiniciuc

Viorel Spînu, fondator al magazinului de robotică Robofun.ro, i-a fost mentor lui Constantin pe întreaga perioadă a proiectului. Vorbeşte cu admiraţie despre puştiul cu care, timp de două luni, a muncit temeinic, a schimbat zeci de e-mailuri la ore târzii, s-a consultat pentru ca invenţia lui Constantin să fie aşa cum şi-a dorit-o: fără cusur. Spînu l-a cunoscut pe tânărul inventator acum doi ani, când juriza o competiţie pe care acesta a câştigat-o detaşat în faţa altor participanţi mai mari.

„Ce m-a uimit la el, adică m-a lăsat absolut mască, este că a folosit şi, în general, utilizează resurse extrem de reduse şi reuşeşte să le combine astfel încât să îi iasă nişte lucruri absolut fantastice. În competiţia respectivă, el a venit cu nişte roboţei de sumo făcuţi cu un buget foarte redus. Adică, dacă majoritatea roboţilor aveau un buget de 2.500 de lei, al lui era de până în 500 de lei. Şi asta în condiţiile în care el era elev de liceu, iar ceilalţi – studenţi la Politehnică. Şi a câştigat, pentru că robotul era pur şi simplu bine făcut. I-am zis «Jos pălăria!»“, explică Viorel Spînu.

Practică luptele greco-romane
Dacă, până acum, Constantin a folosit şuruburi de la alte piese, a adunat bănuţi de ici de colo pentru invenţiile sale, proiectul „Tech School“ i-a dat posibilitatea de a-şi imagina un robot la un nivel mai avansat, nemaiavând hadicapul unui buget mic.

Când nu-i stă mintea la alte invenţii, Constantin merge la cursuri de lupte greco-romane. Le practică din clasa a IX-a şi, spune el, l-au ajutat foarte mult să devină mai atent şi mai ordonat, chiar şi când lucrează. Şi iată cum tot despre invenţii ajunge să vorbească. Spune că vrea să construiască un un qudrocopter, adică un elicopter cu patru elice, care să fie capabil „să ia decizii singur“. Îi va pune un GPS şi o să-i comande să se ducă din punctul A în punctul B, iar el trebuie să se descurce. „Va fi, practic, un porumbel mesager mai modern“, îl numeşte amuzat Constantin.

Student la Universitatea de Sud-Est „Lumina“

Constantin a trecut fără prea mari emoţii de examenul de Bacalaureat. Mai puţin la Limba Română, care „m-a tras în jos“, recunoaşte ruşinat Constantin. Întotdeauna i-au plăcut ştiinţele exacte şi tot pe partea „tehnică“ îşi doreşte să continue. Anul acesta a obţinut locul III pe ţară la Olimpiada de Tehnologie şi de Electronică. Şi, datorită premiilor câştigate la concursurile şcolare şi universitare, a primit oferte din partea mai multor universităţi. Printre ele, şi Universitatea Politehnică din Bucureşti. A ales, însă, să urmeze Universitatea de Sud-Est „Lumina“ din Bucureşti, care îi va oferi o bursă de studiu, cazare gratuită şi scutire la plata taxei de şcolarizare.

Acest articol a fost publicat în „Weekend Adevărul“

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite