VIDEO Viitorul, prezis cu ajutorul reţelelor sociale. O firmă de securitate a creat un soft care îţi ştie fiecare mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interfaţa programului RIOT arată ca un "Google malefic", potrivit celor de la Tech Rader FOTO captură Youtube.
Interfaţa programului RIOT arată ca un "Google malefic", potrivit celor de la Tech Rader FOTO captură Youtube.

O firmă de securitate din SUA a dezvoltat un produs care se foloseşte de datele de pe reţelele sociale pentru a-i monitoriza pe cetăţeni şi pentru a le prezice mişcările. Programul se numeşte RIOT  şi se foloseşte de informaţii culese de pe Facebook, Twitter, Foursquare şi alte platforme sociale, scrie The Guardian.

Un clip video obţinut de publicaţia britanică demonstrează cum sistemul de “analiză la scară extremă”, creat de Raytheon – a cincea cea mai mare firmă de securitate din lume, adună cantităţi enorme de informaţi despre persoane prin intermediul reţelelor sociale. Programul RIOT, prescurtare de la Rapid Information Overlay Tehnology (trad. eng. tehnologie de suprapunere rapidă a informaţiilor), nu  a fost vândut niciunui client, susţine compania.

Cu toate astea, Raytheon a recunoscut că, în 2010, a împărtăşit tehnologia cu industria de apărare şi guvernul SUA, în încercarea de a crea un sistem naţional de securitate capabil să analizeze “trilioane de entităţi” din ciberspaţiu.

Google pentru spioni



Această tehnologie demonstrează cum aceleaşi reţele socale care au alimentat Primăvara Arabă pot fi folosite pentru a crea un “Google pentru spioni”, care va putea fi folosit ca un mijloc de monitorizare şi control.

Cu numai câteva click-uri, RIOT poate obţine informaţii despre întreaga viaţă a unei persoane. În clipul video obţinut de The Guardian, Brian Urch, cercetător la Raytheon,  explică faptul că fotografiile postate pe reţelele sociale pot conţine informaţii despre locul în care au fost făcute, precum latitudinea şi longitudinea. Aceste informaţii sunt incluse automat în imaginile făcute cu camerele de pe smartphone-uri şi poartă denumirea de “exif header data.”

RIOT extrage aceaste informaţii şi afişează nu numai toate pozele postate de o persoană pe o reţea socială ci şi locul în care au fost făcute.

“Ne vom urmări unul dintre angajaţi”, spune Urch la începutul demonstraţiei. În numai câteva secunde, RIOT află că Nick, angajatul cu pricina, petrece mult timp în Parcul Naţional Washington unde a şi făcut o poză alături de o femeie blondă.

Obţinerea acestor informaţii nu este singurul lucru pe care îl poate face programul RIOT. “Ştim ce locuri vizitează Nick şi cum arată. Acum vrem să încercăm să prezicem ce va face acesta în viitor”, explică cercetătorul Raytheon.

Tehnologia poate să afişeze într-o diagramă sub formă de pânză de păianjen asocierile şi relaţiile dintre indivizi analizând datele obţinute de la Twitter. De asemenea, poate să preia informaţii de pe Facebook şi coordonate GPS de pe Forsquare, o aplicaţie mobilă cu peste 25 milioane de utilizatori. Datele Forsquare pot fi folosite pentru a arăta, sub formă de grafic, topul celor mai vizitate zece locuri şi ora la care a fost făcută vizita.

În clip se arată că Nick, care foloseşte constant Foursquare, vizitează, săptămânal, de la şase dimineaţa, o sală de forţă. “Dacă vreţi să daţi de Nick sau de laptopul acestuia, puteţi vizita sala lunea, la şase dimineaţa”, spune Urch în filmuleţ.

Cum rămâne cu intimitatea şi confidenţialitatea datelor

Extragerea de date de pe site-urile publice de către autorităţi este considerată legală în majoritatea ţărilor. De exemplu, scriu jurnaliştii de la The Guardian, în 2010, FBI a cerut ajutor pentru a crea o aplicaţie de extragere a informaţiilor de pe site-urile de social media pentru a monitoriza “persoane sau grupuri rău intenţionate”.

Cu toate astea, Ginger McCall, avocat la centrul Informaţional pentru Intimitate Electronică, susţine că tehnologia dezvoltată de Raytheon ridică probleme despre cum informaţiile utilizatorilor ar putea fi folosite pe ascuns, fără supraveghere sau reglementare.

“Platformele sociale nu oferă, de cele mai multe ori, transparenţă în legătură cu informaţiile împărtăşite. Utilizatorii ar putea posta date despre care ei cred că pot fi vizionate doar de prietenii lor dar, în schimb, ele sunt urmărite de către oficiali ai guvernelor sau folosite de către programe de genul RIOT”, a spus McCall.

Compania Raytheon, care a făcut în 2012 vânzări de aproximativ 25 miliarde de dolari, a declarat că nu dorea ca filmuleţul să devină public deoarece aceast prezintă un concept care nu a fost încă vândut vreunui client.

Jared Adams, purtător de cuvânt al departamentului de informaţii din cadrul Raytheon  a spus, într-un e-mail către The Guardian, că “RIOT este un sistem de analiză la care lucrăm împreună cu industria, laboratoarele naşionale şi partenerii comerciali pentru ajuta la transformarea cantităţilor enorme de date în informaţii care pot fi folosite pentru a beneficia sistemul naţional de securitate”.

”Proprietăţile de menţinere a intimităţii sunt cele mai complexe, permiţând partajarea şi analizarea datelor fără ca informaţii sensibile (CNP, conturi bancare etc.) să fie dezvăluite”, mai spune Adams în e-mail.

Reţelele sociale au mai prezis viitorul

Agenţiile guvernamentale, dar nu numai, s-au mai folosit şi în trecut de reţele sociale în încercarea de a prezice viitorul. FBI monitorizează platformele de socializare precum şi site-uri publice şi camerele video din trafic în încercarea de a dejuca planurile teroriştilor, potrivit publicaţiei The Week.

Reţelele sociale pot fi folosite şi pentru a prezice câştigătorii alegerilor. Opiniile a milioane de oameni care se exprimă liber pe o reţea socială valorează mai mult decât un sondaj de opinie făcut pe stradă, De asemenea, există companii care achiziţionează informaţii despre internauţi pentru a ghici cum vor vota, în funcţie de personalitate.

Şi câştigătorii Oscarurilor pot fi prezişi cu ajutorul reţelelor sociale. De exemplu, în 2011, firma Meltwater Group a reuşit să ghicească câştigătorii categoriilor ”Cel mai bun film” şi ”Cea mai bună actriţă în rol principal” pe baza “buzz-ului” generat de filme online.

Informaţiile strânse de pe reţelele sociale au prezis şi câştigătorii ediţiei de anul acesta a Super Bowl. Compania Fizziology care se ocupă cu analizarea Facebook, Twitter şi a Blogurilor a arătat că 51% dintre persoanele din SUA credeau că Baltimore Ravens vor câştiga marele meci în faţa San Francisco 49ers, lucru care s-a şi întâmplat.
Prin mediile sociale pot fi găsite şi acţiunile câştigătoare la bursă. Multe companii, precum WiseWindow, Derwent Capital Market şi Topsy Labs se folosesc de Twitter pentru a analiza ”sentimentele” populaţiei faţă de anumite corporaţii. Există chiar şi fonduri de investiţii care se folosesc exclusiv de Twitter pentru a analiza bursa.

HP Labs, o firmă de analiză, a descoperit că poate prezicu cu o acurateţe de până la 84% ce articole vor fi citite mai mult de public. Analiştii studiau conţinutul articolului, persoanele sau companiile menţionate în acesta, cine l-a publicat şi cât de subiectiv era, după care îi urmăreau evoluţia pe Twitter. Cel mai important factor îl reprezenta publicaţia care a scris articolul, urmat de subiect şi de numele menţionate în conţinut.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite