Facebook ştie şi ceea ce nu ai spus vreodată pe reţeaua socială. Cum reuşeşte asta şi ce face cu datele tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrii nu scrii, Facebook ştie deja. FOTO Reuters
Scrii nu scrii, Facebook ştie deja. FOTO Reuters

Că Facebook are foarte multe informaţii despre oameni nu e o veste nouă, dar e o surpriză că ştie şi ceea ce nu ai publicat?

Ai prieteni în lista de Facebook şi ai pagini pe care le urmăreşti, iar din aceste surse vin tot felul de mesaje. Publicate, îngrijite sau nu, iar oamenii interacţionează cu ele. Dar înainte de a le publica, unii oameni îşi editează mesajele, le cenzurează, dacă e cazul. Facebook ştie ce ai cenzurat şi ce nu, dacă ai făcut-o. Deocamdată, nu stochează şi mesajele nepublicate, fragmentele pe care nu le-ai arătat lumii, doar se mulţumeşte să urmărească modul în care funcţionează autocenzura, notează Slate.

Sauvik Das, un doctorand la Carnegie Mellon şi vreme de o vară inginer software la Facebook, împreună cu Adam Kramer, specializat în analizarea datelor de la Facebook, au scris un articol (aici) în care vorbesc despre cum funcţionează acest mecanism al monitorizării autocenzurii. Ei au studiat comportamentul a 5 milioane de utilizatori de Facebook, toţi vorbitori de engleză. Das şi Kramer au urmărit mesajele publicate în News Feed, mesajele publicate pe Timeline-urile altora şi comentariile lăsate pe Facebook. Spre reţea se întorc metadate, nu textul propriu-zis.

O chestiune similară e şi la GMail. Pe măsură ce scrii, îţi este salvat mesajul în Drafts, doar că Facebook nu face asta ca să te ajute, să nu-ţi pierzi mesajele, ci să ştie cum te comporţi, ce ştergi din discursul tău. În politica de confidenţialitate a Facebook toată această monitorizare trece sub formularea reţeaua socială are date şi din momentele în care interacţionezi cu Timeline-ul cuiva, primeşti sau trimiţi un mesaj, cauţi un prieten sau o pagină, navighezi undeva sau alte lucruri care au legătură cu acestea. Să începi să scrii un mesaj pe care îl vei edita pe parcurs este, totuşi, un tip de interacţiune.

În prezent, după cum a afirmat pentru Slate un reprezentant al Facebook, nu este colectat mesajul, ci doar ce a fost şters din el, dar pe viitor lucrurile se pot schimba, reţeaua socială are tehnologia necesară pentru mai mult.

Dar de ce vrea Facebook să ştie ce nu ai publicat?

Das şi Kramer consideră că autocenzura pe care o urmăreşte reţeaua socială are de a face cu generarea de conţinut. Dacă un utilizator ajunge să nu mai publice sau să publice mesajul său trunchiat, atunci asta poate influenţa lucrurile pe Facebook. Mai mult, este un site care îşi câştigă banii mai ales din publicitate, deci poate folosi informaţiile şi în acest sens. Cei doi mai spun în lucrarea lor că, în final, inginerii Facebook ar ajunge să înţeleagă atât de bine autocenzura, încât sistemul va fi optimizat înspre a o minimiza.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe: 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

De ce e Facebook mai puţin eficient în 2013? Cum a scăzut interacţiunea oamenilor cu brandurile

Avertizare de securitate: Moartea lui Paul Walker e folosită pentru a păcăli mii de utilizatori pe Facebook

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite