Ne va salva internetul pe toţi? Facebook lansează Internet.org şi vrea să aducă online 5 miliarde de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zuckerberg îi vrea pe copiii africani pe Facebook
Zuckerberg îi vrea pe copiii africani pe Facebook

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunţat planurile pentru un proiect de amploare în care sunt implicate mai mult firme din tehnologie, care are scopul de a creşte penetrarea internetului la nivel mondial şi aducerea online a câtor mai multe persoane. Iniţiativa internet.org a fost deschisă începând de aseară.

Deşi momentan este la nivelul de discuţie teoretică, iniţiativa are avantajul de a avea ca parteneri nume mari din tehnologie. Facebook, Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm şi Samsung sunt fondatorii. Ei vor să extindă acoperirea internetului, care astăzi este folosit de 2,7 miliarde de oameni. Potrivit primelor informaţii oferite de fondatorii proiectului Internet.org, Zuckerberg şi partenerii săi vor să aducă pe internet 5 miliarde de persoane de pe planetă.

„Tot ce a făcut Facebook a fost să dea oamenilor puterea de a se conecta. Sunt însă multe bariere în ţările în curs de dezvoltare, care ţin de conectarea oamenilor şi de intrarea acestora în economia online. Internet.org este un parteneriat global care va încerca să treacă peste aceste piedici, oferind acces la internet chiar şi celor care nu-şi permit acest lucru”, a declarat Mark Zuckerberg.

Două treimi din populaţia planetei nu este conectată, iar acest lucru înseamnă că aceşti oameni nu fac parte din economia modernă pe care o promovează reţele ca Facebook. Oricât de bună ar fi iniţiativa, scopul ei comercial este evident şi ţinteşte la câştigarea a noi clienţi, care să extindă piaţa internetului la nivel global.

Internet.org susţine că va promova câteva direcţii de lucru:

Acces ieftin: pentru multă lume internetul este încă un lux, iar în ţările subdezvoltate calitatea reţelei este slabă, punctele de acces sunt limitate, iar acest lucru aduce tarife mari. Partenerii din proiectul lui Zuckerberg vor să-şi ia responsabilitatea de a face tehnologia mai ieftină şi să scadă preţul transmiterii datelor către utilizatorul final. Potenţialele proiecte ar putea fi dezvoltarea unor smartphone-uri mai ieftine şi stabilirea unor contacte cu operatorii mobili. De altfel, Facebook se mândreşte cu penetrarea pe care o are reţeaua în rândul celor care o accesează de pe aşa-zise dumbphones, care nu intră în categoria telefoanelor inteligente. Aceste telefoane au adus Facebook în ţări din Africa sau Asia, unde populaţia nu-şi permite un smartphone.

Folosirea eficientă a datelor. Una dintre marile provocări ale internetului mobil este reducerea consumului de date. În momentul de faţă aplicaţiile consumă destul de mult, iar mărirea vitezei şi penetrarea conţinutului video aduc o presiune mai mare asupra operatorilor de a mări preţurile. Internet.org va încerca să dezvolte aplicaţii care consumă puţine date, optimizate pentru reţelele din ţările în curs de dezvoltare.

Potrivit „The New York Times”, iniţiativa trebuie privită şi cu cinism, deoarece aceste companii au şi alte interese. În principal, presiunea din partea investitorilor de pe Wall Street este ca ele să se extindă dincolo de pieţele saturate, cum ar fi SUA sau ţările europene. Aici extinderea nu mai poate fi făcută la fel de accelerat ca până acum, iar modelul de business este diferit. Nu este primul astfel de proiect. Google a lansat Project Loon, prin care vrea să ofere internet wireless în zonele sărace cu ajutorul baloanelor cu aer cald. Utilizatorii vor avea acces gratuit la servicii clasice Google, cum ar fi Gmail, search sau Google+.

De asemenea, Qualcomm, un producător de procesoare foarte cunoscut, încearcă să dezvolte tehnologii care să limiteze cantitatea de date dintr-un video online şi care să prelungească autonomia bateriei. Nokia a făcut un experiment în Mexic şi a dat telefoane Asha împreună cu Facebook gratuit. Vânzările au crescut exponenţial, iar experimentul a continuat în India.

Astfel de proiecte nu sunt însă apreciate de antreprenori cum ar fi Bill Gates, cunoscut pentru actele sale de filantropie în domenii foarte practice şi care se depărtează de tehnologie. El a declarat de curând pentru Bloomberg, vorbind despre proiectul Loon de la Google, că ”în momentul când un copil are diaree, nu există un site care să-l facă bine”.

Documentul oficial care anunţă proiectul Internet.org poate fi citit aici.

Site-ul oficial al proiectului. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite