Dacă distribui acest mesaj pe Facebook, arăţi că Internetul nu te face mai deştept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook naşte cele mai mari frici în utilizatori. La câteva luni după ce pe Facebook circula un mesaj stupid, roata s-a întors şi mesajul a redevenit actual şi are un "frate". Iată ce nu ar trebui să dai mai departe şi să nu crezi.

De la 1 ianuarie 2015, Facebook a schimbat câteva lucruri simple cu privire la funcţionarea reţelei. Mai precis, a actualizat regulamentul pentru ca oamenii să interacţioneze mai mult cu ceea ce le place şi să dea mai greu peste lucruri care îi deranjează. De asemenea, este modificat mecanismul de anunţuri şi de achiziţie prin această reţea socială, iar ca utilizator ai un control mai mare asupra a ceea ce distribui.

Totuşi, oamenii n-au înţeles asta aşa că s-au panicat cum doar ei ştiu să facă. Atât în România, cât şi în alte ţări s-a viralizat unui mesaj prin care utilizatorii considerau că îşi protejează toate materialele încărcate pe reţea.

Credinţa era, desigur, falsă, dar următorul mesaj s-a propagat destul de mult: „Datorită faptului că Facebook a ales să implice un software care permite furtul de informaţii personale, luaţi în considerare următoarele: astăzi, 1 decembrie 2014 (n.r. – data se schimbă în funcţie de ziua în care ai publicat mesajul), ca răspuns la noile orientări Facebook, în conformitate cu articolele l. 111,112, 113 din Codul de proprietate intelectuală, declar că drepturile mele sunt ataşate la toate datele cu caracter personal, desene, artă, fotografii, texte etc, publicate în profilul meu. Pentru uz comercial şi pentru orice altă utilizare trebuie cerut acordul meu scris, în orice moment“.

Am actualizat acest articol pe 29 octombrie cu screenshot-ul de mai jos. Da, mesajul este real şi a început să fie propagat pe Facebook. Cumva, am avut dreptate, dar cu o lună întârziere.

mesaj facebook spam

Au mai fost astfel de momente pe Facebook şi acest text nu te va ajuta cu nimic în protejarea datelor şi conţinutului tău. În fapt, încă din clipa în care îţi faci cont pe Facebook accepţi că renunţi la unele drepturi asupra a ceea ce este al tău. Facebook nu va începe de mâine să vândă pozele pe care le publici tu, dar nici nu sunt pe deplin ale tale imediat ce le-ai încărcat pe reţeaua socială. Acum, e un mesaj care circulă în Statele Unite ale Americii şi care va ajunge curând în România.

Facebook e pe bani şi Facebook fură conţinutul tău

Încă de la morţile cauzate de selfie era clar că Internetul te informează, dar nu te face mai deştept. Acum, timpul este un cerc plat şi vei avea prieteni care dau mai departe noul mesaj. 

Platforme folosite de Facebook ca să facă bani.

image

„Now it's official! It has been published in the media. Facebook has just released the entry price: $5.99 to keep the subscription of your status to be set to "private". If you paste this message on your page, it will be offered free (paste not share) if not tomorrow, all your posts can become public“ este mesajul în engleză (via Business Insider). În traducere şi adaptare înseamnă: Acum este oficial! A apărut şi în presă. Facebook a anunţat cel mai mic abonament: 5,99 dolari ca să îţi păstrezi informaţiile şi profilul private. Dacă publici acest mesaj pe pagina ta (publicat, nu distribuit), nu vei plăti nimic, altfel de mâine toate mesajele tale devin publice

Desigur că mesajul este o prostie şi Facebook încă nu este pe bani. Acel „încă“ înseamnă că niciodată nu e exclus, dar cu siguranţă ai fi informat cu mult înainte să-ţi fie date "la liber" informaţiile. Poate, în timp, Facebook va decide să includă abonamente ca să nu mai vezi reclame, dar nicidecum ca să îţi menţii profilul privat.

Un video care explică, pe scurt, regulamentul Facebook

A doua parte a mesajului presupune să invoci nişte legi care, aparent, îţi protejează intimitatea. „As of September 28th 11:30 am Eastern standard time, I do not give Facebook or any entities associated with Facebook permission to use my pictures, information, or posts, both past and future. By this statement, I give notice to Facebook it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, or take any other action against me based on this profile and/or its contents. The content of this profile is private and confidential information“.

Această parte, pe care ar trebui s-o publici pe Facebook, este mai seacă şi mai inutilă decât un ghimpe în coaste. Într-o traducere şi adaptare înseamnă că: De pe 28 septembrie, ora 11.30 (n.r.: aceste se pot schimba), nu acord Facebook şi niciunei entităţi asociate cu Facebook permisiuni să-mi folosească pozele, informaţiile, mesajele, atât din viitor, cât şi din trecut. Prin această declaraţie informez Facebook că îi interzic să divulge, copieze, distrubuie sau să exercite alt fel de acţiuni asupra profilului meu şi conţinutului de pe el. Conţinutul acestui profil este privat şi confidenţial.

Câte drepturi ai pe Facebook: câte vrea Facebook

În regulamentul Facebook, disponibil aici, se menţionează următoarele: „Pentru conţinutul acoperit de drepturi de proprietate intelectuală, cum ar fi fotografiile şi clipurile video, ne oferiţi în mod explicit următoarea permisiune, care este subiectul setărilor dvs. de confidenţialitate şi a setărilor pentru aplicaţii: ne acordaţi o licenţă globală neexclusivă, transferabilă, sublicenţiabilă, cu drept de reproducere liberă, pentru utilizarea oricărui conţinut pe care îl publicaţi pe Facebook sau în legătură cu Facebook.

Acest avocat invitat la Adevărul Live îţi explică drepturile şi libertăţile pe care le ai pe Facebook

Drepturile pe care le ai şi le încalci prin reţelele sociale

Această licenţă expiră când ştergeţi conţinutul sau contul dvs., cu excepţia situaţiei în care conţinutul dvs. a fost distribuit altor persoane, iar acestea nu l-au şters“, se arată pe pagina Facebook. „Când folosiţi o aplicaţie, aplicaţia poate solicita permisiunea de a accesa atât conţinutul şi informaţiile dvs., cât şi conţinut şi informaţii care v-au fost distribuite de către alte persoane. (…) Când publicaţi conţinut sau informaţii utilizând setarea «Public», acest lucru înseamnă că permiteţi tuturor persoanelor, inclusiv celor care nu au un cont de Facebook, să acceseze şi să utilizeze acele informaţii, precum şi să le asocieze cu dvs. (cum ar fi numele şi fotografia dvs. de profil)“.

„Termenii noştri de utilizare acordă Facebook permisiunea să folosească şi distribuie conţinutul pe care îl publici“, a spus un purtător de cuvânt al Facebook citat de isteriei Instagram din urmă cu aproape doi ani.

Doar pentru că te apuci tu să publici mesaje stupide pe Facebook nu înseamnă că reţeaua schimbă regulamentul. Uneori, exagerează şi consultă utilizatorii, dar sunt câteva evidenţe imense: Facebook are nevoie de utilizatori şi conţinutul lor (foarte mult!), nu se apucă să facă bani din pozele sau mesajele tale, pentru că face bani din reclame şi n-ar face schimbări radicale, să introducă abonamente, decât dacă cercetările sale ar arăta că există oameni dispuşi să plătească. Puţin probabil să fie cineva.

Există, în prezent, plata mesajelor trimise pe Facebook, dar asta doar ca să îi poţi scrie lui Zuckerberg, spre exemplu, şi să nu fie spamat. Astfel, investind bani îţi arăţi determinarea de a-i scrie. În curând, mesajul de mai sus ajunge în România. Nu-l da mai departe.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite