REVIEW LG G Flex - când telefonul curbat nu este doar un circar, ci un trend-setter serios
0LG G Flex e pariul pe telefoanele curbate făcut de sud-coreeni, după ce rivalii lor de la Samsung au lansat Galaxy Round. LG G Flex arată că un telefon flexibil şi curbat poate fi o forţă pe piaţă, aducând o inovaţie care ne-a plăcut.
LG G Flex e un telefon mare, curbat, cu butoane în spate. E atipic şi pe o piaţă deja stabilă a smartphone-urilor, a fost o gură de aer proaspăt. Pentru că deşi are defecte, e un telefon care deschide un trend bun. Flexibilitatea va trebui adoptată de producători, iar curbura oferă senzaţii interesante
Design
Punctul cel mai evident al acestui telefon. LG a ales să vină cu un design curbat. Spre deosebire de Galaxy Round, care se curbează din laterale, acesta este mai natural, mai evident. LG G Flex este curbat pe linia ecranului, de sus în jos, iar acest lucru nu este unul neapărat rău.
Cu o greutate de 177 de grame, Flex nu este un terminal masiv deloc, chiar dacă are 6 inci. E comod în mână, chiar dacă uneori e greu de folosit cu un deget. Cei obişnuiţi deja cu aceste dimensiuni, nu vor fi surprinşi. Dar curbura îi dă o alură elegantă, deloc masivă. După ce cu două săptămâni înainte am testat Nokia Lumia 1520, acesta pare de vis, pare finuţ.
Carcasa este dintr-un policarbonat despre care LG spune că ar fi special pentru că s-ar repara singur de zgârieturi. Cu scuzele de rigoare pentru prietenii de la MarketOnline care ne-au pus la dispoziţie telefonul, noi am reuşit să-l zgâriem. Şi nu, nu s-a refăcut. De ce? Pentru că zgârieturile despre care vorbesc cei de la LG sunt acele urme fine pe care un telefon le obţine în buzunar sau în geantă. Şi nu le obţine deodată, ci în timp. O zgârietură serioasă nu va fi îndreptată natural.
Pe carcasa din spate, care nu se scoate, LG a montat butoanele de Blocare şi Volum, care sunt foarte incomode. Nu e un amplasament foarte bun şi le preferăm în continuare în zonele laterale, acolo unde le ştiam de la celelalte terminale. Cu toate acestea, telefonul este mai subţire astfel.
Un alt avantaj al designului este flexibilitatea. Flex poate fi apăsat uşor pe o suprafaţă dreaptă fără riscul de a crăpa ecranul. E minunat acest lucru şi dacă toate telefoanele ar fi făcute la fel în viitor, le mulţumesc pentru că au făcut acest lucru.
LG G Flex ia puncte bonus pentru design şi chiar dacă nu sunt un fan al terminalelor mari, acesta este unul elegant, flexibil.

Performanţe
Telefonul are un procesor Qualcomm Snapdragon 800, tactat la 2,26 de Ghz. Are patru nuclee. Este exact acelaşi procesor pe care-l întâlnim la LG G2, la Google Nexus 5, Nokia Lumia 1520 sau Acer Liquid S2. Performanţele sunt cele mai bune care pot fi găsite pe piaţa Android sau Windows Phone şi nu ne surprind cu nimic. LG G Flex are o fluiditate specifică acestor telefoane, dar şi fratelui său mai drept, G2.
Capacitatea de stocare este de 32 de GB, dar nu are niciun slot de card. Memoria RAM este de 2 GB. Dacă îl comparăm teoretic cu Note 3 cu 3 GB de RAM, atunci Flex este inferior. Dar avem nevoie de acel GB în plus? Rămâne de văzut, pentru că 2014 va aduce standardul acolo. Momentan, Flex este un telefon care nu face rabat de la performanţă în nicio situaţie.
L-am testat prin browsing, internet, multitasking, pornit video şi jocuri în acelaşi timp şi nu a dat niciun semn de întârziere. Asphalt 8 merge în condiţii de calitate excelente, împreună cu muzica de pe YouTube, deschisă în multitaskul Android, dar şi prin multitaskingul QSlide.
LG G Flex se plasează într-o categorie între care diferenţele nu se mai fac la performanţe pure, ci la optimizare, ecran şi design. Androidul nu este mai lent, ci pur şi simplu mai obositor pe acest telefon sud-coreean.
Ecran
E un ecran curbat cu rezoluţie de 1280x720 de pixeli, P-OLED şi rezoluţie a pixelilor de 245 de pixeli pe inch. Ecranul are 6 inci în diagonală, dar pare mai mic, datorită curburii cu care l-a înzestrat LG.
Ce are bun şi ce are slab? Nu e Full HD şi mi-aş fi dorit să fie maximum de pe piaţă. Telefonul acesta merita atât de multe, încât un ecran mai slab mi s-a părut un compromis cu care nu sunt de acord. Dar LG a făcut ceea ce a făcut şi Motorola cu Moto G (deşi e din altă categorie). Are trei setări în sistemul de operare pentru culori, iar eu vă recomand Vivid, pentru că va îmbunătăţi măcar aşa, la prima vedere, calitatea ecranului. Nu e un ecran slab, doar că putea fi foarte bun.
Curbura ecranului dă o senzaţie unică în momentul când citim. Nu vorbim aici de bazaconii IMAX, cum am auzit pe la Samsung. Nu. Cu LG filmele nu sunt văzute neapărat mai bine, dar cititul devine mai fluid, pentru că pare că apare dintr-o rolă care se învârte. Am simţit ecranul ca pe o binecuvântare tehnologică, iar eu susţin curburile ecranului.

Autonomie
Nu pot să mă plâng. Am încărcat telefonul şi l-am scos la ora 7 dimineaţa, iar bateria s-a consumat a doua zi la ora 10. O performanţă decentă pentru un ecran suprasaturat, luminozitate maximă, 3G şi un browsing destul de intens. Bateria curbată a lui LG G Flex are 3.500 de miliamperi şi e un plus pentru acest telefon.
Cameră foto
Camera principală are 13 megapixeli, iar camera frontală are 2,1 megapixeli. Camera are bliţ, dar nu şi stabilizare optică. De asemenea, există opţiunile pe care le ştim şi de la Samsung, deoarece LG a fost mereu un follower în această categorie. Da, avem setări pentru fotografii făcute la oameni în mişcare, avem fotografii în care ne putem introduce şi noi faţa (duale), fotografii panoramice sau din care putem scoate elemente.
Dar e o cameră bună? E o cameră mediocră. 13 megapixeli nu fac multe lucruri. Focalizarea este foarte proastă, calitatea imaginii în condiţii de luminozitate proastă lasă de dorit. Poţi să-ţi faci treaba cu această cameră dacă ai condiţiii foarte bune, dar în general este bună doar pentru Instagram. Eu nu o recomand nici pentru Facebook.
Mai multe sample-uri făcute cu această cameră puteţi vedea accesând acest link.

Conectivitate/Sunet
Telefonul se conectează prin NFC, are cablu micro USB, 3G (nu şi 4G) şi Bluetooth 4.0. Nimic nu iese în evidenţă.
Sunetul este unul de calitate, iar căştile mult mai de calitate şi mai frumoase decât cele servite pe Samsung. La sunet, trebuie să remarc că LG a făcut o treabă bună pentru calitatea convorbirilor. Nu ştiu câţi dintre voi mai vedeţi asta, în epoca unor convorbiri care au calitate HD, dar la acest telefon e o plăcere să vorbeşti. Poate e şi curbura ecranului care îţi dă senzaţia că o convorbire e mult mai uşoară aşa, iar dimensiunea ecranului aduce curbura chiar în faţa gurii.
Un plus la aceste două categorii pentru LG G Flex.

Software
Nu sunt fanul sistemului de operare Android 4.3 Jelly Bean modificat de către LG. Ca şi în cazul lui LG G2, sistemul de operare este foarte încărcat, bara de meniu care se accesează prin swipe de sus în jos este aglomerată şi interfaţa gestuală este uneori de nefolosit.
E un sistem de operare care vine cu câteva funcţii ce imită ceea ce LG a văzut la Samsung - Quick Memo face un print screen ecranului, pe care putem face notiţe. QSlide deschide o aplicaţie deasupra oricărei alteia, punând-o în Top Window, dar şi altele.
Am făcut un video cu sistemul de operare, pentru a vă lămuri. Eu aş vrea ca LG să nu mai intervină atât de mult în interfaţa Android şi să o simplifice.
Vedeţi video mai jos.
Preţ
Telefonul costă 2.966 de lei la MarketOnline. Pentru un telefon de 6 inci, cu o rezoluţie HD, ecran curbat, un procesor performant, este un preţ corect. În faţa concurenţei, telefonul stă bine. Păcat că ar fi avut nevoie de un ecran Full HD ca să intre în categoria premium.
Plusuri
- Flexibilitatea terminalului aduce un plus de linişte.
- Curbura este elegantă, deloc deranjantă, anatomică.
- Performanţele tehnice sunt impresionante cu ajutorul procesorului Snapdragon 800.
Minusuri
- Camera foto este mediocră.
- Butoanele din spate nu sunt practice deloc.
- Ecranul este HD doar, dar cu ajutorul setărilor de culoare o rezolvi.

L-am cumpăra?
Da. Eu nu sunt fanul telefoanelor mari, dar mi-aş cumpăra un telefon de 5 inci curbat. Pentru că nu ar părea atât de mari, pentru că sunt frumoase şi elegante, pentru că experienţa de citire pare una supranaturală şi ca şi cum scrisul ar veni în jos pe o rolă din fluxul de Facebook sau dintr-un articol de pe internet. Are un preţ corect şi sper că LG va diversifica această linie cu alte dimensiuni de ecran mai mici.