Project Tango - o nouă inovaţie de la Google care permite telefonului să vadă lumea pentru a o cartografia în timp real

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google a anunţat Project Tango, un smartphone experimental care va fi distribuit dezvoltatorilor de aplicaţii ce are capacităţi de cartografiere a lumii înconjurătoare pentru a îmbunătăţi navigaţia şi hărţile Google. Project Tango e realizat cu o tehnologie revoluţionară.

Google a construit un prototip de telefon Android care are un procesor special ce ajută la cartografierea lumii înconjurătoare. Dacă lumea se întreba de ce a mai păstrat Google o parte din echipa de la Motorola, ei bine divizia de Proiecte şi Tehnologii avansate de la Motorola este responsabilă cu acest proiect.

Johnny Lee, unul dintre reprezentanţii ATAP a explicat proiectul pe pagina sa oficială. "Folosim indicii vizuale de fiecare dată când navigăm prin lumea înconjurătoare. Simţul spaţiului şi mişcării e o parte esenţială a interacţiunii cu mediul. Suntem obiecte fizice ce trăiesc într-o lume 3D. Cu toate acestea, dispozitivele noastre mobile cred că lumea se termină la graniţa ecranului", a scris Lee pe site-ul oficial. Practic, scopul Project Tango este acela de a oferi unui telefon simţuri tridimensionale pentru cartografierea spaţiului.

Project Tango smartphone

Telefonul de 5 inci pe care l-a prezentat Google este unul experimental şi nu va fi distribuit decât unui număr limitat de dezvoltatori.

Are un hardware şi un software care pot urmări mişcările 3D ale dispozitivului şi înregistrează mediul înconjurător. Senzorii dispozitivului pot face un sfert de milion de măsurători pe secundă, îşi actualizează poziţia şi orientarea în timp real, iar aceste date sunt unite într-un model tridimensional al lumii înconjurătoare.

Rulează Android şi are diferite opţiuni de aplicaţii pentru dezvoltatori.

Videoul explicativ al proiectului

Ce poate face telefonul şi de ce a fost lansat?

Google doreşte să se ducă dincolo de căutare, dincolo de simpla hartă pe care o are pe Google Maps, dincolo de ceea ce era tehnic posibil până acum.

Reprezentanţii gigantului online au explicat că telefonul va putea să cartografieze tridimensional casa noastră. De asemenea, indicaţiile pe o hartă ar putea oferite cu o exactitate mai mare, luând în calcul şi înălţimea clădirii, obstacolele din faţa noastră şi altele. În plus, persoanele cu probleme de vedere ar putea să aibă la dispoziţie o hartă a lumii pe care să o acceseze fără să se teamă că obstacolele le vor face viaţa imposibilă.

La nivel tehnic, telefonul poate fi asemănat cu un Kinect, deoarece camera urmăreşte mişcările utilizatorului, iar senzorii din interiorul recompun mediul pe o hartă tridimensională. Nu e întâmplătoare asemănarea cu Kinect. Lee, şeful proiectului, a lucrat până în 2011 la Microsoft pe proiect Kinect.

Procesorul, o bijuterie tehnologică

TechCrunch a explicat foarte bine avantajele procesorului folosit de către telefon. Google lucrează la acest proiect împreună cu Movidius, o firmă care produce procesoare şi care are un centru de design la Timişoara. Cipul Myriad 1 e diferit de tot ce am văzut până acum, pentru că oferă facilităţi pe care le aveau doar calculatoarele până acum, consumând foarte puţină energie.

Şeful Movidius, Remi El-Ouazzane a explicat că revoluţia din interiorul cipului este puterea. Practic, procesorul poate să proceseze un teraflop de informaţie folosind doar câţiva miliwaţi. Practic, cu ajutorul acestei arhitecturi, percepţia 3D a unui device poate fi oferită fără ca aceasta să consume bateria instantaneu.

Myriad 1 nu e un procesor ca cele pe care le vedem pe celelalte telefoane, deoarece nu a fost construit după o arhitectură deja existentă, aşa cum sunt cele de la ARM sau Qualcomm. Echipa de la Movidius a luat totul de la zero, inclusiv designul arhitecturii cipului. E unic. Cu ajutorul unei finanţări de 50 de milioane de dolari, echipa condusă de El-Ouazzane, fost angajat al Texas Instruments, a dezvoltat Myriad.

El nu este procesorul principal al device-ului, ci este responsabil numai de analizarea datelor senzorilor şi celor de la camera video. E un coprocesor. Acestea lucrează la procese individuale, pentru a economisi bateria şi pentru a oferi mai multă libertate cipului principal.

El-Ouazzane a declarat pentru TechCrunch că Myriad 1 are trei mari avantaje. "Oferă smartphone-ului viziune inteligentă care poate citi şi interpreta lumea văzută prin cameră. În al doilea rând e foarte eficient din punctul de vedere al consumului de energie. În al treilea rând, Movidius oferă unelte dezvoltatorilor pentru a construi noi aplicaţii", a spus El-Ouazzane.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite