Noul sistem de operare iOS 9 pentru iPhone şi iPad pe înţelesul tuturor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apple a lansat şi un serviciu de muzică
Apple a lansat şi un serviciu de muzică

Apple a anunţat aseară noul sistem de operare pentru iPhone şi iPad. Deloc surprinzător, sistemul se numeşte iOS 9 şi are o serie de caracteristici noi. Iată tot ce trebuie să ştii despre viitorul gadgeturilor Apple.

iOS 9 aduce îmbunătăţiri faţă de sistemul de operare anterior şi, mai ales, aduce sistemul de operare la acelaşi nivel cu anumite funcţii de pe Android, pe care utilizatorii Apple le doreau.

Odată cu fiecare sistem de operare, Apple încearcă să elimine dependenţa utilizatorilor de anumite aplicaţii terţe, aşa că le construieşte pe unele care sunt introduse direct în iOS şi sunt disponibile pe orice iPhone sau iPad.

Iată, pe rând, principalele lucruri lansate de Apple.

Apple News

Pentru utilizatorii de telefoane mobile, citirea ştirilor poate fi făcută pe site-urile sau aplicaţiile site-urilor sau în programe speciale, cum ar fi Flipboard. iOS 9 va aduce o aplicaţie nativă de la Apple, numită NEws, care este, de fapt, o copie fidelă de Flipboard, cu ştiri de la surse de încredere din străinătate. De asemenea, ziarele şi site-urile care s-au parteneriat cu Apple vor putea crea conţinut special pentru News, cu interactivitate şi imagini speciale. Astfel, Apple încearcă să răspundă la Instant Articles de la Facebook, care face acelaşi lucru.

Organizarea Apple News se va face în funcţie de ziarul sau site-ul specific, cum ar fi The Atlantic, Bloomberg, The Verge sau Quartz, dar şi pe subiecte, cum ar fi bucătărie, ştiinţă, tehnologie şi altele. News va avea ştiri personalizate în funcţie de relevanţa pentru utilizator, care le vor putea salva pentru a fi citite offline, când nu va exista o conexiune la internet.

image

Notes, o alternativă la Evernote

Aplicaţia de notiţe din iPhone exista de foarte multă vreme, dar era rezervată doar pentru text simplu, fără alte funcţii suplimentare. De la iOS 9, Notes devine o alternativă nativă pentru cei care vor să înlocuiască Evernote sau Simple Note.

În Notes veţi putea adăuga link-uri, fotografii, harţi şi capitole. De asemenea, putem desena cu degetul într-o notiţă, iar acestea vor fi salvate în iCloud. Una dintre problemele dificile pe care le pune Notes e spaţiul din iCloud, limitat la 5 GB. Aşadar, în iCloud se salvează muzică, fotografii, notiţe, tot. Eu am spaţiul acesta plin şi nu mai pot face backup.

De asemenea, notiţele pot fi transformate în liste de cumpărături şi pot fi distribuite pe mail sau în Safari. Ele pot fi editate de oriunde, de pe un Mac sau iPad. Cu toate acestea, nu vor funcţiona şi pe Windows sau Android, ceea ce este un dezavantaj faţă de Evernote.

image

Multitasking - opţiune veche pe Android

După ani în care tabletele şi telefoanele cu Android au avut posibilitatea de a împărţi ecranul în două, pentru a lucra în Office, de exemplu şi a urmări un videoclip pe YouTube, Apple adaugă această opţiune, dar doar pentru iPad.

De la iOS 9, utilizatorii vor putea să deschidă o a doua aplicaţie pe care să o vadă pe ecran, lângă cea principală. Aşadar, veţi putea deschide Safari, iar pe dreapta puteţi avea Facebook.

Opţiunea Split View nu este revoluţionară, ci e doar o adăugire obligatorie pentru a nu rămâne mai prejos de Android sau chiar Windows. Dacă vorbim pe Face Time sau ne uităm la un video, putem apăsa butonul de Home (cel central), iar videoclipul se scalează şi se duce în colţul ecranului. Astfel, putem scrie un mail şi să ne uităm la un videoclip. Opţiunea seamănă cu cea din aplicaţia nativă de YouTube, care minimizează videoclipul în partea din dreapta a ecranului.

image

Tastatură îmbunătăţită pe iPad

Tastatura de iPad a devenit mult mai bună pentru productivitate, dacă vrem să copiem şi să lipim linkuri sau imagini.

Astfel, pe tastatura de iPad există butoane speciale de copy şi paste. De asemenea, tastatura se poate transforma într-un mousepad, prin care, cu ajutorul a două degete, să selectăm conţinutul de pe internet ca să-l copiem. Această opţiune e una foarte interesantă pentru cei care navighează pe internet cu ajutorul tabletei.

De asemenea, tastatura va avea scurtături către funcţii din iOS 9, cum ar fi mutarea de la o aplicaţie la alta.

Autonomie mai mare şi spaţiu mai mic în memorie

iOS 9 a fost construit de ingineri pentru a creşte autonomia dispozitivelor, o problemă mare pentru Apple. Potrivit reprezentanţilor companiei, iOS 9 va duce la o autonomie mai mare cu o oră. De asemenea, există şi un profil de salvare a energiei, numit Low Power, care va conserva bateria prin închiderea anumitor funcţii. Dat fiind că Samsung, Huawei şi alte companii au adus asemenea funcţii, era cazul ca iPhone şi iPad să aibă opţiuni care să crească autonomia.

De asemenea, extrem de important pentru cei care au dispozitive cu stocare limitată, mai ales cei care au iPhone-uri de 8 sau de 16 GB, sistemul de operare a devenit mai mic. iOS 9 va ocupa doar 1,3 GB de memorie, în comparaţie cu 4,58 GB, cât ocupă în momentul ăsta iOS 8.

La nivelul securităţii contului, Apple a învăţat din experienţa The Fappening, când sute de vedete s-au trezit cu pozele nud pe internet. Apple a adăugat coduri de securitate din şase cifre. De asemenea, contul Apple are autentificare în doi paşi - când ne autentificăm, un cod de securitate e trimis pe un alt dispozitiv al nostru pentru a confirma logarea.

Androizi, treceţi Mărul!

Apple a ridicat mingea la fileul telefoanelor cu Android. Una dintre probleme migrării de pe Android pe iOS e faptul că pierzi majoritatea informaţiilor, în afară de contacte, care pot fi sincronizate din Gmail.

Apple are o aplicaţie numită Android MIgration ărin care putem să ne importăm contactele, istoria mesajelor, fotografiile din cameră, videoclipuri, bookmark-uri de pe internet, conturi de mail, muzică şi cărţi. Totul va fi mutat pe un iPhone. E o mişcare clasică Apple, dar care s-a lăsat aşteptată vreme de mulţi ani. Odată cu Android Migration, Apple recunoaşte importanţa atragerii de noi clienţi din tabăra Google.

image

Compatibilităţi cu dispozitivele existente

După cum se vede în imaginea de mai jos, iOS 9 va fi compatibil cu toate dispozitivele cu care a fost şi iOS 8. E un pas important pentru Apple, care nu elimină odată cu acest sistem de operare alţi utilizatori.

Dacă ai iPhone 4s, cel puţin, vei putea să instalezi iOS 9. De asemenea, iPad 2 e tableta cea mai slabă pe care poţi să instalezi sistemul de operare.

Un asistent virtual îmbunătăţit

Am lăsat la urmă asistentul virtual Siri pentru că noi, în România, nu suntem o piaţă pentru un asistent virtual care nu ne înţelege, iar noi ar trebui să-i vorbim în engleză. În plus, informaţiile contextuale sunt minimale. Siri şi căutările din iPhone şi iPad au devenit mai inteligente, alternative la Google Now sau Cortana de la Microsoft.

Îmbunătăţirile sunt pe toate linia de asistenţi - Siri, Spotlight (căutări în smartphone) şi noul Proactive.

Siri poate găsi acum conţinut mai divers în interiorul aplicaţiilor, o îmbunătăţire a contextualităţii unui asistent virtual. Cu ajutorul tehnologiei din Siri, Apple a schimbat şi sistemul de Search din telefon.

Dacă tragem de ecran în jos, deschidem bara de căutări şi putem să găsim scoruri de la meciuri, deşi majoritatea sunt pentru sporturile americane, informaţii despre vreme, calculator, contacte rapide, dar şi informaţii din interiorul aplicaţiilor. Apple a simplificat cu această căutare modul în care folosim telefonul.

image

Îmi place pentru că, până acum, trebuia să deschid calculatorul sau să mă duc în aplicaţia de vreme. Inspirat de Google, Apple face aceste căutări mult mai inteligente şi mai utile, pentru a nu mai deschide toate aplicaţiile pentru o operaţiune simplă.

Proactive e o funcţie utilă pe iPhone deoarece oferă sugestii în momentul când facem o acţiune. Dacă conectăm căştile, iPhone-ul va şti că noi am ascultat un podcast şi am vrea să-l terminăm sau se va conecta la maşină.

De asemenea, atunci când scriem un mail, Proactive ştie ce oameni adăugăm de obicei în grup şi ni-i sugerează. Inspirându-se din Google Calendar, dacă primim un email cu rezervarea unui zbor, Apple o adaugă direct în calendar. E un truc pe care Google Now ştie să-l facă deja cu Gmail.

O funcţie cu adevărat interesant şi utilă este căutarea apelanţilor. Dacă primim un apel de la un contact necunoscut, iOS 9 caută prin toate mail-urile şi, dacă descoperă o semnătură cu acel număr de telefon, ne spune că ar putea fi vorba despre o anumită persoană.

Hărţile - la fel de inutile în România

Să foloseşti Apple Maps în România înseamnă să fii pasionat de servicii proaste. Nu există niciun motiv pentru care ai folosi Apple Maps şi nu Google Maps sau Waze sau chiar Here Maps.

Apple Maps va fi îmbunătăţit în iOS 9, dar doar pentru Statele Unite, ca şi până acum. Până la urmă, e un serviciu rezervat pentru o piaţă dezvoltată. Apple Maps oferă sugestii de locuri din jurul unei destinaţii, detalii despre trafic din 20 de oraşe din Statele Unite şi o integrare cu locurile din jur. Nearby îţi arată ce locuri interesante sunt în jurul nostru.

Inutil în România.

Apple Pay - la fel de inutil în România

Apple Pay se extinde şi în Marea Britanie, dar pentru utilizatorii de la noi din ţară, serviciul este încă o aplicaţie care nu va fi folosită niciodată. Apple Pay poate fi viitorul, dar nu este pentru români. Putem adăuga acum şi carduri de fidelitate de la magazine şi cinematografe, carduri de la diferite bănci şi putem plăti cu Apple Watch. Dar e o funcţie care nu e făcută pentru estul Europei, momentan.

CarPlay - viitorul viitoarei tale maşini

Car Play e sistemul de operare care exista la bordul maşinilor ce urmează a fi lansate în toată lumea. Car Play e ca un sistem de operare pentru maşină, iar acum e disponibil şi fără a conecta telefonul prin fir.

Car Play era disponibil în prima generaţie doar prin conectarea telefonului la portul USB, iar pe bord apărea practic o versiune simplificată a sistemului de operare şi a informaţiilor din telefon.
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite