Wikipedia are probleme cu „personalul”. Enciclopedia online intră în declin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, nu este îngrijorat în privința situației enciclopediei.
Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, nu este îngrijorat în privința situației enciclopediei.

Numărul de editori voluntari pentru Wikipedia este într-o scădere constantă din 2007. Aceste date au fost comprimate în trei grafice care arată scăderea interesului utilizatorilor pentru a scrie în enciclopedia electronică. Acest lucru se datorează în parte și sistemului de ierarhizare din cadrul Wikipedia care s-a înăsprit în ultimii ani.

Cei mai influenți de pe Wikipedia sunt administratorii, cei care pot șterge articole, pot bloca editori și asigură protecția paginilor ale căror date modificate ar deservi intereselor unor indivizi, notează „The Atlantic”. Dar înainte de a ajunge administratori, editorii trebuie să fie nominalizați și apoi să treacă printr-un proces de testare. Dar chiar și după această testare, ei rămân tot voluntari.



Proces greoi de sortare a „scriitorilor”

În materie de cifre, Wikimedia, organizația care administrează și Wikipedia, a promovat 67 de oameni ca administratori în 2005. Până în 2006 mai puțin de 50 de oameni au devenit administratori, iar de atunci a început scăderea. În martie 2010, doar doi oameni au devenit administratori, iar în iunie al aceluiași an alți șase. Profesorul Andrew Lih, autor al cărții „The Wikipedia Revolution”, a comparat procesul de selecție cu unul pentru acceptarea într-o frăție.

Profesorul Lih a devenit administrator în octombrie 2003, pe vremea când procesul era mult mai simplu. Cineva nominaliza un editor, ceilalți aprobau, iar în aproximativ o săptămână editorul în cauză avea privilegii de administrator. „Dacă demonstrai că nu erai idiot, procesul era foarte simplu și rapid”, a mai spus Lih.

În prezent, editorii sunt supuși diverselor teste, de la întrebări despre drepturile de autor, la eseuri în care li se cere să descrie situații ipotetice. Asta în timp ce alți membri caută în istoricul editărilor acelei persoane pentru a verifica dacă a fost în concordanță cu regulamentul.

wikipedia declin grafic1



În ultimele luni ale lui 2012, tot mai puțini au ajuns administratori, ceea ce se traduce într-un număr mai mic de oameni care să întrețină și să corecteze datele enciclopediei. De asemenea, beneficiile cuiva care trece de proces sunt prea mici, fapt ce conduce la un interes tot mai mic pentru a îmbunătăți contactul utilizatorilor cu Wikipedia.

Raportul pe 2010-2011 al Wikimedia nota că una dintre cele mai mari probleme a Wikipedia este scăderea participării oamenilor. O soluție identificată la acel moment a fost crearea unui editor mai simplu pentru a ușura procesul prin care autorii noi se alătură proiectului și află de funcțiile pe care le are Wikipedia.

wikipedia declin grafic2



În 2008, cercetătorul spaniol Felipe Ortega a descoperit o diferență foarte mare între cei care editează conținutul Wikipedia și cei care îl citesc. Atunci, a apărut prima dată ipoteza că enciclopedia va intra în declin. Dar tot Ortega și echipa sa au ajuns la concluzia că până la urmă se va ajunge la un tipar stabil de inegalitate între cele două tabere.

Problemele nu există sau nu sunt făcute publice?

Fondatorul Wikipedia și președintele Wikimedia, Jimmy Wales, a negat datele conform cărora enciclopedia online ar avea probleme. Mai mult, el a spus că procesul de sortare a administratorilor nu va fi făcut mai ușor. „Numărul actual de administratori este stabil de aproape doi ani, nu există motive de îngrijorare”, a declarat Wales pentru BBC.

În prezent numărul de administratori este de peste 1.400, dar a scăzut rata cu care acestora li se alătură alții noi.

Wikipedia este o enciclopedie online lansată în ianuarie 2001 și este parte a Wikimedia Foundation, o organizație non-profit, al cărei scop declarat este să permită accesul gratuit la conținut educațional. Enciclopedia este disponibilă în 285 de limbi, dintre care doar 275 sunt active. Toate acestea aduc un total de 365 de milioane de cititori din toată lumea.

wikipedia declin grafic3
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite