Viitorul de la Google: va urmări oamenii prin microfoane montate în gadgeturi şi clădiri şi conectate la Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google are planuri mari pentru viitor în ceea ce priveşte monitorizarea. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Google are planuri mari pentru viitor în ceea ce priveşte monitorizarea. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Google are cel mai popular sistem de operare din lume, vrea să creeze maşini autonome şi mai vrea ceva. Un inginer al companiei susţine că viitorul va aduce monitorizarea oamenilor prin microfoane montate în clădiri, iar scopul e să-i pună pe utilizatori în legătură cu asistenţii lor virtuali. În câţi ani vom experimenta acest viitor?

Scott Huffman, inginer Google, susţine că gigantul american pregăteşte un viitor în care oamenii sunt ascultaţi în permanenţă tocmai pentru ca atunci când au nevoie de ceva e suficient doar să ceară. El vorbeşte, citat de Russia Today, despre o reţea globală de microfoane conectate la Internet. Iar utilizatorii ar interacţiona cu asistenţi virtuali pe care algoritmii Google i-ar gestiona. E ca şi cum ai folosi Google Now, sau Siri, dar la scară foarte mare.

„Costurile sistemelor de calcul scad tot mai mult, astfel că e inevitabil momentul în care vor fi foarte multe dispozitive conectate, de la maşina noastră la cele mai mici, cum ar fi Google Glass“, a spus acesta. „Precum un asistent personal foarte bun, te va întrerupe când e cazul şi-ţi va spune că e timpul să pleci, să nu întârzii. Va aduce informaţia la tine [fără să o mai cauţi tu]“, a completat acesta.

În acest univers conturat de Huffman, Google ar fi în centrul a tot, dar declaraţiile sale vin în vremea în care companie s-a aflat că a fost una dintre sursele de informaţii pentru NSA. Fără voia lor, conform declaraţiilor oficiale, dar neîncrederea persistă. Mai mult, la începutul săptămânii Google, Facebook, Apple şi alte companii cu afaceri în online au adresat o scrisoare autorităţilor SUA pentru a aduce mai multă transparenţă în ceea ce priveşte colectarea datelor de către astfel de agenţii.

Huffman şi viitorul interconectat. FOTO AFP via RT

image

Totuşi, Huffman este optimist cu privire la acest viitor posibil. „Imaginează-ţi că îi vei spune microfonului din tavan: «Poţi să-mi arăţi cele mai importante fragmente ale ultimului meci de fotbal?» şi funcţionează prin conectarea la cloud. I-aş putea spune «asistentului» meu că vreau să mănânc la prânz într-un restaurant cu specific franţuzesc şi să nu fie prea scump“, a mai spus Huffman. „Google va spune «OK, există acest loc» şi când ajung în maşina mea va porni spre acel restaurant automat. Suntem tare încântaţi cu privire la ideea asta, conectarea mai multor dispozitive care să comunice între ele“.

Viitorul va aduce o gamă întreagă de dispozitive.

„Vom avea supercomputere în buzunarele noastre, dar vom avea şi ceasuri inteligente, şi ochelari inteligenţi. Unele vor avea tastatură şi ecran, altele nu şi vedem tot mai mulţi oameni care aleg să interacţioneze verbal cu dispozitivele lor“, a afirmat Huffman. A spus, însă, că nu se aşteaptă să aibă un cip în creier. „Este o chestiune culturală asta, să ne obişnuim cu tehnologia, dar vom avea foarte multe dispozitive pe lângă noi“.

Huffman a vorbit şi despre securitate, desigur că Google o preţuieşte, la fel de mult pe cât preţuieşte şi intimitatea. „Ţelul nostru este să păstrăm informaţiile utilizatorilor private şi să le utilizăm pentru a-i ajuta“, a afirmat inginerul Google. Cât despre microfonul din tavan, în cinci an ar trebui să începem să auzim discuţii între oameni şi asistenţii lor personali şi virtuali.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Află mai multe:

Lipsa de încredere în Internet: Facebook, Google, Apple şi alte nume mari cer reguli noi pentru era digitală

Gurul internetului liber: Bitcoinul nu ne va feri de spionajul informatic. Avem nevoie de un internet nesupravegheat

NSA a urmărit telefoanele a milioane de spanioli într-o lună. Un europarlamentar acuză dimensiunea supravegherilor

NSA a „învăţat“ să folosească reclamele prin Google pentru a urmări utilizatorii care accesează „Internetul întunecat“

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite