VIDEO Cine a fost Aaron Swartz: cele mai importante lucruri legate de viaţa cofondatorului RSS şi Reddit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumitul activist online a murit vineri, pe 11 ianuarie, la vârsta de 26 de ani. Aaron Swartz milita ferm pentru corectitudinea online şi pentru liberul acces la informaţie.Toţi cunoscuţii îl considerau genial, contribuind la „construcţia” internetului în forma în care ne este cunoscut azi, încă din adolescenţă.

Comunitatea digitală comemorează amintirea tânarului programator, sociolog, scriitor şi activist, născut pe 8 noiembrie 1986. Co-autor al specificaţiilor „RSS 1.0” la doar 14 ani, el a construit arhitectura pentru Open Library şi a pus bazele Infogami, companie care a fuzionat ulterior cu Reddit. Tânărul acuzat de furtul a patru milioane de teze ştiinţifice de la MIT era membru al Centrului de Etică de la Universitatea Harvard, în 2010. Pe 6 ianuarie 2011, era arestat în legătură cu descărcarea lucrărilor de pe Jstor, în cadrul unei investigaţii federale, scrie huffingtonpost.com.

·         Moartea lui Aaron Swartz, confirmată ca sinucidere

Conform autorităţilor locale, Swartz s-a spânzurat în apartamentul său din Brooklyn, New York, vineri noaptea. Unchiul său a confirmat informaţia, de asemenea. Încă nu se cunoaşte motivul pentru care tânărul a decis să-şi ia viaţa, dar familia şi cunoscuţii spun că are legătură cu lupta pe care el o ducea atât cu sistemul de justiţie, cât şi cu depresia.

·         Swartz este cofondatorul Reddit

reddit

Site-ul care a fost comparat cu „coloana vertebrală a internetului” a fost fondat de Aaron Swartz. El a creat una dintre companiile care au fuzionat în site-ul Reddit de azi.

·         Dat în judecată pentru furt intelectual

Tânărul a fost arestat la MIT pentru că ascunsese un computer într-o încăpere utilitară, pentru a descărca articole academice ale jurnalului online Jstor. Ulterior, el ar fi luat calculatorul. În urma promisiunii că Swartz nu va distribui documentele, Jstor nu a depus plângere, iar MIT şi-a retras acuzaţiile, de asemenea.

Procurorul federal Carmen M. Ortiz a continuat însă cazul, susţinând că Swartz a furat documente în valoare de milioane de dolari şi ameninţând-ul pe acesta cu o pedeapsă de peste 30 de ani. Ulterior, s-a ajuns la 13 capete de acuzare, de la 9, câte fuseseră iniţial, iar pedeapsa posibilă a crescut până la 50 de ani şi 4 milioane de dolari, scrie heavy.com.

·         Arestat cu doi ani înainte de sinucidere

aaron swartz

Swartz s-a sinucis la exact doi ani de la data arestării. Coincidenţa datelor şi teama sa recunoscută faţă de prieteni faţă de lipsirea de libertate au dus la speculaţiile conform cărora acuzarea l-a împins la sinucidere.

·         A fost coautorul RSS 1.0

Când avea doar 14 ani, „puştiul vrăjitor al internetului” contribuia la scrierea cadrului RSS şi la modelarea internetului modern.

rss

·         Cofondatorul organizaţiei Demand Progress, implicată în lupta anti-SOPA

Aaron Swartz s-a dedicat luptei pentru libertatea informaţiilor. În acest scop, el a pus bazele organizaţiei Demand Progress, cu scopul principal de a lupta împotriva actului SOPA – şi a câştigat.

·         Percepţii senzoriale extreme

Tânărul putea simţi gusturile cu o intensitate mult mai mare decât cea obişnuită. De când era adolescent, putea consuma numai anumite alimente, din acest motiv (mâncăruri „albe”).

·         Lupta împotriva depresiei de mulţi ani

Tânărul scrisese despre depresiile sale şi discutase acest aspect care îi afecta viaţa, cu prietenii. „Desigur au existat momente când ai fost trist. Poate o persoană iubită te-a abandoant sau un plan a eşuat teribil. Îţi cade faţa. Poate plângi. Te simţi fără valoare. Te întrebi dacă mai merită să continui. Tot ce gândeşti pare întunecat – lucrurile pe care le-ai făcut, oamenii din jurul tău. Vrei doar să stai în pat şi să laşi lumina stinsă. Starea depresivă este aşa, doar că nu vine dintr-un motiv anume şi nici nu pleacă din vreunul. Du-te afară la aer sau stai cu persoana iubită şi tot nu te vei simţi mai bine, ci doar mai supărat că nu poţi simţi bucuria pe care tot restul lumii pare să o respire. Totul este colorat de tristeţe”, scria Swartz pe blogul său.

·         Investigat de FBI

Cu mult înaintea incidentului de la MIT, Swartz era învestigat de FBI, în 2008, în legătură cu o bază de date legale care este disponibilă contra cost: 10 cenţi pe pagină. Swartz era de părere că aceste documente ar trebui să fie disponibile gratuit, fiind create pe cheltuiala plătitorilor de taxe. El a creat un program care descărcase milioande de pagini din conturile bibliotecii şi le-a postat pe un domeniu public, într-o bază de date numită Recap. Drept urmare, a fost investigat de FBI, dar nu a fost găsit vinovat de încălcarea legii.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite