Uniunea Europeană reacţionează în faţa furiei internauţilor care s-au speriat de „noua ACTA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    Internauţii au reacţionat în faţa veştii că ACTA ar putea avea o a doua variantă FOTO: Mediafax 
Internauţii au reacţionat în faţa veştii că ACTA ar putea avea o a doua variantă FOTO: Mediafax 

Reprezentanţii Uniunii Europene au reacţionat la vestea că tratatul comercial dintre Canada şi Europa, CETA, are aceleaşi articole în privinţa drepturilor de autor ca şi defunctul Acord Comercial Anti Contrafacere (ACTA).

Subiectul a pornit după ce un profesor de drept canadian, Michael Geist, a postat pe blogul său informaţii despre CETA şi a comparat paragrafele care sunt identice cu ACTA. Comunitatea online a reacţionat cu furie, iar steagurile anti-ACTA şi pro libertate pe internet au început să fluture pe site-urile activiştilor.

Contactat ieri de reprezentanţii site-ului ZDnet, Karel de Gucht, comisarul european pentru comerţ şi un susţinător al acordului ACTA, a declarat că nu comentează documente care nu sunt publice. Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al lui De Gucht a scris pe Twitter că paragrafele din CETA care se regăseau şi în ACTA au fost scoase.

„Textul din februarie a fost schimbat”, a scris John Clancy pe Twitter. El a punctat că ar fi vorba de articolele 27.3 şi 27.4, care promovau colaborarea dintre operatorii de internet şi autorităţi pentru pedepsirea „infractorilor” informatici şi permiteau operatorilor să dezvăluie numele abonaţilor dacă statul le-ar cere acest lucru.

Într-un mesaj ulterior, Clancy a scris că acestea au fost paragrafele care au stârnit controverse în ACTA şi nu se mai regăsesc în CETA, confirmând faptul că documentul prezentat de avocatul canadian este autentic. În rest, susţine Clancy, CETA nu conţine nimic diferit de orice lege europeană. Dar nu trebuie să uităm că acelaşi lucru s-a spus şi despre ACTA, iar apoi Acordul Comercial a fost distrus la vot de Parlamentul European, după luni de proteste şi activism.

Controversa nu se termină aşa uşor, totuşi. Paragrafele 23 şi 27.6 rămân în CETA, iar acordul dintre Canada şi Uniunea Europeană ar putea fi ratificat spre finalul anului. Aceste paragrafe definesc scara comercială a fraudei informatice şi criminalizarea încălcării dreturilor de folosire a bunurilor digitale.

John Clancy a încheiat susţinând că toate acuzaţiile împotriva vreunei conspiraţii mondiale pentru introducerea unei prevederi care să se asemene cu ACTA sunt „un rahat total”. „Un viitor acord bilateral între Uniunea Europeană şi Canada nu va fi cu nimic diferit între acordul dintre Europa şi Coreea de Sud, care este apropie identic”, a încheiat purtătorul de cuvânt a lui Karel de Gucht. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite