Tonomatul portabil, inventat de români: Style Jukebox, aplicaţia care te lasă să-ţi accesezi muzica din computer de oriunde
0Cei care preferă să aibă copii ale melodiilor în computer o pot lua mai uşor cu ei mulţumită unei aplicaţii dezvoltate de doi tineri români. Style Jukebox (trad. eng. jukebox = tonomat) le permite utilizatorilor să-şi stocheze muzica în cloud şi să o acceseze de pe orice dispozitiv, oriunde s-ar afla.
Ionuţ Antiu şi Radu Prescură, doi tineri băcăuani, sunt cei care au pus bazele proiectului. „Am fondat startupul cu Radu Prescură. Radu şi cu mine am fost colegi de clasă în liceu. La început, eram amândoi foarte tehnici, amândoi am participat la concursuri de informatică în liceu şi amândoi am mers la facultăţi de informatică - el la Bucuresti şi eu la Lyon”, îşi aminteşte Ionuţ Antiu.
Style Jukebox se aseamănă serviciilor de stocare de date în cloud de genul Dropbox sau SkyDrive, însă oferă şi un program special pentru redarea melodiilor. La fel ca şi Deezer sau Zonga, Style Jukebox le permite utilizatorilor să îşi descarce melodiile preferate în dispozitive, pentru a diminua traficul de date.
90.000 de utilizatori
Aplicaţia a luat naştere din pasiune pentru muzică şi, initial, era destul de rudimentară. „Am început să lucrez la Style Jukebox pentru că imi plăcea să ascult muzică când făceam sport şi aplicaţia de muzică era cea în care stateam cel mai mult. La început nu avea nici o funcţie legată de cloud sau de mobil, era doar o aplicaţie de muzică. Asta se întâmpla în 2010“, explică tânărul.
Pentru Ionuţ, conceptul de muzică s-a schimbat în 2011, după ce şi-a cumpărat primul iPhone. „Au început să se nască în capul meu idei despre cum aş putea să integrez mobilul şi desktopul într-o aplicaţie de muzică. Nu ştiam atunci de Dropbox, iar iTunes Cloud şi Google Music nu existau. L-am convins pe Radu să facă o versiune Android a Style Jukebox. La bază a fost întotdeauna conceptual de proprietate asupra fişierelor cu muzică. De la început am vrut să fie o soluţie de sincronizare şi ascultare pentru muzica şi listele de redare“, spune el.
Acum, echipa numără în total cinci membri: Gabriel Gabor se ocupă de design, Georgia Bacinschi de marketing şi Gil Eluard a dezvoltat platforma pentru iOS. Ionuţ a dezvoltat programul pentru Windows şi Windows Phone, iar Radu pe cel pentru Android. Style Jukebox are 90.000 de utilizatori la nivel global, iar circa 8.000 de români folosesc produsul.

Parteneriat cu bulgarii
Din noiembrie, anul trecut, aplicaţia românilor a devenit şi aplicaţia oficială a operatorului bulgar de telefonie mobile VIVACOM. Abonaţii reţelei au trafic de date necontorizat în aplicaţie şi oferte Premium speciale. Totuşi, cum a ajuns software-ul românesc player-ul oficial al bulgarilor? Din întâmplare, spune Ionuţ.
„Ne-am cunoscut cu ei la Sofia, anul trecut, la o ediţie LauncHUB. Noi am prezentat Style Jukebox şi ei erau în public. Le-a placut idea şi au venit la noi să discutăm despre un parteneriat. În două luni am ajuns la un punct comun şi am lansat Style Jukebox pentru VIVA App Store. Ei se ocupă de facturare şi oferă trafic 3G gratuit şi avem revenue share pe Premium - care e 1 EUR pe lună, pentru 5.000 de melodii sincronizate, respectiv 1,5 EUR, pentru 10,000 de melodii. Acum lucrăm la integrarea Style Jukebox («Viva Jukebox») în reţeaua lor de magazine şi oferte. Practic, ei nu au inceput să facă marketing pe serviciu, dar avem deja peste 2,000 de utilizatori abonaţi VIVACOM“, explică tânărul.

„Cel mai bun pe nişa lui“
L-am întrebat pe Ionuţ cum crede el că se va asculta muzică peste cinci ani. Serviciile de music streaming online capătă din ce în ce mai multă popularitate şi oferă acces la zeci de milioane de melodii. Va evolua Style Jukebox în acea direcţie?
„Cred că streamingul va creşte. Nu pot să-mi dau cu părerea dacă va fi sau nu mainstream, însă, indiferent ce se va întâmpla, vor exista mereu consumatori de muzică – piaţă care e imensă - care vor prefera să aibă muzica offline. Şi prin offline mă refer la full-property - I do what I want, when I want. Chiar şi acum, eu folosesc streaming doar pentru discovery şi muzică «de sezon». Albumele artiştilor mei preferaţi le păstrez în siguranţă colecţia mea de muzică care nu va dispărea pentru că nu-mi mai place Spotify. Însă ultima melodie a lui Smiley nu mă interesează dacă o ascult cu reclame pe Spotify sau pe Youtube. Nu vrem ca Style Jukebox să le facă pe toate. Vrem să fie cel mai bun pe nişa lui de utilizatori - personal music in the Cloud“, a conchis Ionuţ Antiu.