REVIEW TP-Link M5360 - Routerul portabil cu două feţe: îţi dă şi Internet wireless, şi energie pentru smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobile World Congress din Barcelona a fost un eveniment monopolizat de telefoane, dar acolo a sosit şi un nou router portabil de la TP-Link. Nu-i încă 4G, dar chinezii merg pe o idee bună: dacă tot consumi din baterie pe Internet, de ce nu ai încărca telefonul sau tableta de la router? Aici intervine modelul M5360, iar review-ul „Tech Adevărul“ detaliază ce îl face special.

La începutul lunii noiembrie 2013, de la TP-Link am primit modelul M5350. Noul model are doar un „10“ în plus în coadă, dar diferenţele sunt mult mai mari. Este un router portabil 3G, arată mai bine decât modelul pe care l-am primit spre review atunci şi bateria e mai bună. În plus, sunt 5.200 mAh la dispoziţie şi pentru a-ţi încărca alte dispozitive. Desigur, nu un laptop, dar pentru telefon sau pentru a mai ţine puţin în „viaţă“ tableta e foarte bună. Iată ce am găsit de lăudat, dar şi de criticat la acest router.

Preţ: 450 lei (la cel.ro) şi va fi la peste 400 de lei la alte magazine din România.

Design, construcţie şi pachetul în care vine

Routerul pe care l-am avut spre testare a fost alb, cu un panou frontal lucios şi transparent de plastic şi cu mici rotunjimi pe margine spre spate. E ca un reportofon vechi, e ca un player mp3 foarte vechi, iar sub acest design se ascunde bateria de 5.200 mAh. La bază este portul de încărcare a routerului şi de încărcare a dispozitivelor terţe pe care le conectezi la acesta.

image

Pe partea dreaptă este butonul de pornire şi oprire, sub acesta e butonul de reset şi mai spre bază găseşti sloturile pentru SIM şi card microSD. Aici apare prima mea nemulţumire. Cartela este aşezată în partea de sus, dar puţin prea sus. Am introdus-o fără probleme, dar mi-a luat ceva timp s-o scot, asta din cauză că marginea de plastic împiedică accesul rapid şi facil la SIM. Prima dată m-am folosit de un pix ca să scot cartela.

Ecranul este mic, monocrom LED, şi poziţionat în partea de sus a routerului. Nicio problemă cu acesta, este lizibil şi informaţiile de pe el sunt uşor de urmărit. Ai în partea de sus informaţiile privind conectivitatea şi nivelul bateriei. În partea de jos sunt informaţiile privind traficul de date: cât ai consumat şi care sunt vitezele de download şi upload. Pe centru este afişat numele furnizorului de Internet (eu am avut un SIM cu Internet mobil Digi).

Am pomenit şi pachetul în subtitlu şi nu pentru că m-au impresionat cablul şi încărcătorul de priză, ci pentru că TP-Link a avut o idee foarte bună cu două adaptoare: nanoSIM şi microSIM. Când am văzut prima dată că acest router funcţionează tot cu miniSIM (ca M5350), mi-am spus că TP-Link n-a învăţat nimic, dar m-am înşelat când am verificat cutia. Sunt binevenite cele două adaptoare, mai ales că eu mi-am tăiat cartela de Internet pentru telefon (microSIM) şi mi-am cumpărat un adaptor pentru momentele când am nevoie de un miniSIM.

image

Folosire şi „banca de energie“

Compania denumeşte bateria internă de 5.200 mAh „Power Bank“. Ei bine, îţi aduce un plus de energie, dar nu te gândi că este fix pe fix, poţi „turna“ toţi cei 5.200 miliamperi în telefon şi tabletă. Vei pierde ceva la încărcare, dar tot poţi să-ţi încarci telefonul de două ori (până peste 80%).

Testul meu a presupus să ţin routerul pornit şi să-mi încarc telefonul de pe la 20% până la 90%. Astfel, routerul cu bateria sa mi-a fost util o zi întreagă împărţită astfel: un total de cinci-şase ore de Internet prin WiFi trimis către telefon şi încărcarea telefonului. Producătorul promite între 16 şi 26 de ore de autonomie pentru utilizare normală: browser, emailuri, eventual audio streaming şi alte astfel de aplicaţii. Când treci pe video streaming (dacă îţi permite abonamentul de Internet) autonomia va scădea. Am mai testat routerul şi cu trei conexiuni simultan: telefon, tableta cu Android şi laptop (merge cu până la 10 dispozitive conectate). Nu am avut probleme, doar că într-un aşa caz niciunul dintre dispozitive nu s-a „bucurat“ de o viteză prea mare.

Routerul se configurează în browser (trebuie să elimini codul PIN de pe cartela 3G, dacă ai), alegi numele şi parola de conectare la hotspot-ul WiFi şi eşti gata să-l foloseşti. Există şi în cutie o hârtie cu câteva instrucţiuni, esenţială este însă adresa IP pe care o vei introduce în browser. Mai trebuie spus că viteza maximă de download e de 21Mbps, iar cea de upload de 5,7Mbps (clasic HSPA+).

image

Concluzie: singur pe lume, dar nu lipsit de aptitudini

Routere portabile mai sunt, chiar modelul M5350 sau de la concurenţă. Nu sunt însă altele care să îţi ofere o baterie externă pentru a-ţi încărca dispozitivul. Pentru asta, TP-Link merită laude. Acesta e un produs care oferă cam tot ce are de oferit un router, minus 4G. Înţeleg că e scump un modem 4G, că piaţa încă nu e suficient de mare pentru asta, dar strică puţină dotare avant la lettre?

Costă aproximativ 450 de lei, pretul nu e mic, oferă lucruri bune, dar investiţia nu e pe termen scurt şi e tentantă viteza mare prin 4G. Din aprilie, primim aşa ceva şi în România, la scară mare. Dincolo de lipsa 4G, TP-Link nu pare să ducă lipsă de idei pentru a-şi face produsele atractive.

Află mai multe: 

REVIEW TP-Link M5350 - Un router portabil ca să-ţi iei Internetul cu tine

REVIEW Dispozitive TP-Link pentru Internet în toată casa, de la nano-router wireless la „internetul la priză“

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite