Raportul Google: Turcia a fost cea mai activă ţară în cenzura pe Internet
0Raportul de transparenţă al Google a fost publicat pentru 2013. Este unul dintre cele mai aşteptate topuri şi anul acesta marchează o creştere a cererilor de înlăturare de conţinut. Cea mai activă ţară este Turcia.
Raportul de transparenţă pe care mai puţine cereri ca înainte.
„Autorităţile judecătoreşti ne-au cerut să înlăturăm informaţii importante pentru ele, departamentele de poliţie ne-au cerut să ştergem videoclipuri sau bloguri care ar fi adus prejudicii de imagine, iar instituţiile locale, cum ar fi consiliile, nu vor ca oamenii să găsească informaţii cu privire la deciziile pe care ei le iau sau modul în care o fac“, a spus Susan Infantino, director legal la Google, citată de International Business Times. Per total, din miile de cereri, Google a onorat mai puţin de o treime.
După cum se vede şi în topul disponibil pe site, guvernul din Turcia a fost destul de activ. Această ţară a avut, per total, 1.673 de cereri, 184 au fost ordine judecătoreşti şi 1.489 au fost de altă natură (poliţie, organe executive, etc.). Google a onorat 42% din primele şi doar 13% din cele din urmă. La începutul anului, Turcia a fost scena unor confruntări violente de stradă, cetăţenii apelând la Internet pentru a se exprima şi mobiliza. Cererile Turciei au vizat un număr total de 12.153 de elemente.
Pe de altă parte, SUA conduce în topul solicitărilor cu ordine judecătoreşti, cu 438, pe locul doi fiind Brazilia (237) şi Turcia este pe locul trei. La capitolul Note, Google detaliază anumite cereri şi cum a acţionat. Spre exemplu, agenţia de contraspionaj din Africa de Sud a cerut eliminarea unui articol de blog care ar fi încălcat drepturile de autor. Nu a fost şters. Un alt exemplu e pentru Austria, de unde Google a primit o decizie judecătorească din partea unei persoane fizice adresată unei terţe părţi. Google a eliminat 124 de rezultate ale căutării de pe domeniul google.at.

Dincolo de solicitările venite din partea guvernelor, Google a primit solicitări şi din partea producătorilor de conţinut. În această categorie a fost cerută eliminarea a peste 24 de milioane de adrese URL, iar peste două mii de organizaţii au trimis solicitări. dilandau.eu este domeniul asupra căruia s-au concentrat cele mai multe cereri, pe când cel mai important proprietar de drepturi de autor este British Recorded Music Industry. Se mai regăseşte şi Microsoft pe listă cu 13 semnalări indicând peste 41 de mii de domenii, acoperind 10 milioane de adrese URL.
Datele complete sunt disponibile pe site-ul Google.
