Noi detalii despre PRISM: programul de spionaj este aprobat de Congresul SUA şi colectarea datelor se face cu acordul companiilor
0Directorul Consiliului Naţional de Informaţii (NIC) al SUA a declarat că programul PRISM, folosit de NSA pentru a-i spiona pe utilizatorii Google, Facebook, Microsoft etc., este aprobat de Congresul Statelor Unite şi se află sub supravegherea atentă a unei curţi secrete, potrivit salon.com.
James Clapper de la NIC a specificat că PRISM nu poate fi folosit împotriva cetăţenilor SUA. El a declasificat anumite detalii legate de programul de spionaj, într-o încercare de a răspunde reacţiei media.
„Divulgarea informaţilor legate de modul în care guvernul adună informaţii le poate oferi duşmanilor noştri un manual despre cum să evite detecţia“, a spus el într-o declaraţie.
Clapper a mai spus că adunarea datelor prin PRISM se face cu aprobarea Curţii pentru Supravegherea Serviciilor de Informaţii Străine şi furnizorii de servicii (Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube şi Apple) sunt conştienţi de existenţa acestuia. Directorul a ţinut să pună accent pe faptul că guvernul SUA nu acţionează unilateral pentru a obţine date de pe serverele furnizorilor.
Oficialul a mai spus că programul a fost autorizat de legea „Patriot Act“ şi funcţionează din 2008, ultimul an al administraţiei George W. Bush şi că „s-a dovedit vital în încercarea de a menţine naţiunea şi aliaţii în siguranţă“. „Continuă să fie una dintre cele mai importante unelte pentru protejarea securităţii naţiunii“, a mai specificat el.
Joia trecută, Clapper a declasificat o serie de detalii legate de un program de colectare a rapoartelor telefonice derulat de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) prin care se vizează obţinerea constantă de date despre clienţii serviciilor de telefonie. Totuşi, el a specificat că numai o parte foarte mică din aceste date este examinată deoarece, de cele mai multe ori, informaţiile nu sunt legate de activităţi de terorism.
Spre deosebire de acest program, care vizează colectarea unor date precum numerele apelate şi durata convorbirii, PRISM permite guvernului acces la conversaţii, e-mailuri, mesagerie instant, video-conferinţe etc.
Câteva din informaţiile declasificate de Clapper despre proiectul PRISM:
- Este un sistem de computere care îi permite guvernului să colecteze informaţii secrete străine de la furnizorii de servicii de comunicare electronică, sub supravegherea unei curţi
- Guvernul nu obţine aceste informaţii unilateral de pe servele furnizorilor americani. Are nevoie de aprobare din partea Curţii FISA şi tot procedeul se desfăşoară cu cunoştinţa operatorului de internet şi a furnizorilor de servicii, care sunt obligaţi prin lege să ofere datele
- Programul caută informaţii străine care vizează ţinte aflate în afara teritoriului SUA
- Guvernul nu poate lua în pe nimeni în vizor cu acest program, decât dacă există „un scop adecvat şi documentat care ţine de serviiciile de informaţii străine“. Printre aceste scopuri se numără prevenirea terorismului, activităţi cibernetice ostile sau proliferarea nucleară. Ţinta trebuie să se afle în afara ţării şi programul nu poate fi folosit pentru spionarea cetăţenilor SUA sau a oricărei persoane aflată în SUA
- Difuzarea informaţiilor legate de cetăţeni din SUA „interceptate întâmplător“ este strict interzisă, excepţie făcând cazul în care aceasta este „necesară pentru înţelegerea informaţiilor străine sau verificarea importanţei lor, dacă face dovada unei infracţiuni sau dacă indică o ameninţare“.
Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.
FOTO „Obama îţi citeşte mailul“ - cel mai nou viral de pe Tumblr
Scandalul spionajului informatic din Statele Unite ale Americii, pus la cale de NSA, care s-a folosit de datele mai multor companii din domeniul tehnologiei, a provocat şi reacţii amuzante pe internet.
Fost agent NSA, despre spionarea prin Google sau Facebook: „NSA controlează 80% din trafic, companiile oferă restul“
Includerea Google, Facebook sau Microsoft în programul PRISM al NSA era necesară pentru că agenţia nu putea monitoriza tot Internetul. În fapt, NSA are acces la 80% din traficul care circulă pe Internet. Restul de 20% din informaţii este asigurat de companii.
FOTO Cum spionează SUA prin Google, Facebook sau Microsoft. Programul PRISM obţine date în două moduri
Google, Facebook, Microsoft şi alte companii cu milioane de utilizatori au colaborat cu guvernul SUA, potrivit unor documente. Acum, „The Guardian“ prezintă modul în care se făcea colectarea de informaţii prin aceste mari centre de colectare a datelor.
Google, Facebook, Apple sau SUA? Cine minte în legătură cu implicarea în cel mai mare program de spionare a oamenilor
Google, Facebook, Microsoft şi Apple au contribuit la spionarea oamenilor. Aceasta a fost ştirea de ieri. Între timp Barack Obama, preşedintele SUA, a negat faptul că NSA sau FBI ascultă convorbirile telefonice. Iar directorii Google şi Facebook au venit, de asemenea, cu dezminţiri. Raportul este, însă, cât se poate de real, deci cine minte?