„Prinţul spamului“ este omul bănuit a fi în spatele celui mai mare atac cibernetic din istoria Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atacurile cibernetice, noua modă în mediul digital. FOTO Digital Trends
Atacurile cibernetice, noua modă în mediul digital. FOTO Digital Trends

Internetul tocmai ce a trecut prin cel mai mare atac cibernetic din istoria sa. Acesta poate fi răfuiala doar câtorva companii şi omul de legătură între acestea este Sven Olaf Kamphuis. Internetul nu a picat în urma unui atac de trei ori mai mare decât a fost înregistrat vreodată, dar tot mai multe detalii apar în legătură cu această ameninţare, mai ales detalii cu privire la Kamphuis.

Înaintea discuţiei despre Sven Kamphuis, trebuie stabilit de ce acest atac a fost cel mai mare. Atacul a fost de tip distributed denial of service care presupune folosirea mai multor calculatoare, ale utilizatorilor obişnuiţi, pentru a ataca un server, o companie, o sursă. „De obicei, aceste atacuri DDoS ating o cantitate maximă de 100GB pe secundă. Dar aceste atacuri au fost feroce, cu peste 300GB pe secundă“, a declarat Matthew Prince, şeful companiei CloudFlare, pentru Mashable.

Sunt trei entităţi implicate în acest atac. În primul rând, e compania Spamhaus, victima cazului, este CloudFlare care asigură protecţia informatică a primei companii şi mai este Sven Olaf Kamphuis, omul al cărui nume este cel mai vehiculat ca fiind capul acestui atac şi motivul e răzbunarea. Kamphuis este supranumit „Prinţul spamului“. El îşi spune ministrul telecomunicaţiilor şi afacerilor externe pentru Republica CyberBunker

Sven Kamphuis a creat CB3ROB, în 1996, şi a ajutat la fondarea CyberBunker, în 1999, conform „The New York Times“. Acest olandez este un personaj interesant, excentric şi pasionat de tot ceea ce înseamnă exploatarea Internetului în toate aspectele sale. Între '99 şi 2001 a lucrat la furnizorul olandez XS4ALL, iar unul dintre foştii săi colegi a spus că acesta spărgea mereu sistemul informatic al furnizorului. Mai mult, într-o excursie la Berlin el a spus că nu merge cu ceilalţi, alegând în schimb mersul cu autobuzul.

Dincolo de acest comportament, Kamphuis este un militant pentru libertate, mai ales cea informatică. „Sven urăşte autoritatea de orice fel. Este şi foarte inteligent. Prea inteligent pentru clienţi, în orice caz. De multe ori s-a întâmplat să le explice anumite lucruri în termeni prea puţin cunoscuţi de către aceştia şi să nu reuşească să-i ajute“, a mai declarat fostul său coleg.

Libertatea Internetului şi libertatea spamului

Kamphuis a ajuns în centrul atenţiei pentru că între Spamhaus şi Cyberbunker a pornit un real conflict. Cea dintâi, care „notează“ ce este spam şi ce nu este, a pus pe lista neagră Cyberbunker şi CB3ROB. Cu ce se ocupă Cyberbunker? Este un furnizor de servere din Olanda care primeşte pe oricine nu vinde pornografie infantilă sau nu este implicat în terorism. Astfel, The Pirate Bay, spre exemplu, s-a simţit ca acasă pe serverele Cyberbunker. Numai că libertatea Cyberbunker a dus la altceva, şi anume cantităţi însemnate de spam.

Spamhaus a acţionat în consecinţă şi a trecut furnizorul pe lista neagră. Aici a intervenit Kamphuis care a pornit războiul contra Spamhaus. „Hei, anonimilor, ne-ar trebui puţin ajutor pentru a opri cenzura şi defăimarea practicate de proiectul spamahaus.org, care consideră că ne poate dicta ce este permis şi ce nupe Internet“, acesta a fost mesajul lui Kamphuis publicat pe Facebook.

Olandezul a negat orice implicare în atacul DDoS care a afectat site-ul Spamhaus şi i-a indicat pe cei de la Stophaus drept autori. Stophaus are ce are tot cu Spamhaus, tot pe motiv că încearcă să controleze Internetul. Deşi nu spune cine e implicat în conducerea luptei, Stophaus afirmă că are membrii din ţări ca Rusia, Canada, Ucraina, China şi Vestul Europei. Kamphuis spune că este doar purtător de cuvânt neoficial pentru Stophaus, nicidecum nu e implicat.

Sven Kamphuis, după ce a plecat de la XS4ALL, şi-a continuat acţiunile de furnizare de servere, iar o vreme a fost „cazat“ într-un buncăr din Olanda. Totuşi, proprietarul acelui loc s-a schimbat între timp, acum este BunkerInfra Datacenters care îşi construieşte în subteran un centru de stocare. Joost Verboom, şeful BunkerInfra, a declarat pentru NY Times că CyberBunker şi CB3ROB au plecat de-acolo în urmă cu 10 ani.

Olandezul Zburător sau Olandezul Cyberinfractor?

NY Times susţine, citând apropiaţi de-ai lui Kamphuis, că el s-a mutat în Berlin în 2006, iar pozele de pe pagina sa de Facebook arată că este un fan al Partidului Piraţilor. Această mişcare politică se concentrează pe problemele care au legătură cu Internetul şi este parte din Opoziţie în Germania.

Olandezul, prin Cyberbunker, a avut clienţi precum WikiLeaks şi The Pirate Bay, acest din urmă site fiind acuzat mai mereu de promovarea materialelor piratate şi o curte de justiţie din Suedia i-a condamnat pe fondatori, în 2009, din cauza activităţii site-ului lor. În mai 2010, 6 companii de divertisment din SUA au obţinut o blocare temporară a suportului pentru The Pirate Bay oferit de Cyberbunker şi CB3ROB.

De când cu atacul DDoS, Kamphuis este o vedetă. Acordă interviuri şi se scrie foarte mult despre el. Este sau nu autorul acestuia rămâne de stabilit în urma unei investigaţii. El doar a sugerat, într-un interviu pentru o televiziune din Rusia, că cei implicaţi sunt localizaţi în ţări în care nu există legi contra atacurilor cibernetice. El continuă lupta contra inamicilor prin mesaje publicate pe Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite