Ghiţă Ciobanul poate fi exemplu pentru digitalizarea României, consideră comisarul european Dacian Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dan nica dacian ciolos foto razvan baltaretu/adevarul

La conferinţa de deschidere a evenimentului Future Communities, Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a spus că dezvoltarea tehnologică nu trebuie accelerată doar la oraşe, ci şi în mediul rural. El a dat drept exemplu personajul Ghiţă Ciobanul. La aceeaşi conferinţă, Horia Georgescu, preşedintele ANI a spus că e în lucru un sistem care va depista neregulile de la licitaţiile publice.

Dacian Cioloş a spus că mediul rural n-ar trebui să se confunde cu mediul izolat de tehnologie, menţionând că tradiţiile se pot păstra şi prin digitalizare, ba chiar pot fi promovate mai bine. În viitor, sunt prevăzute 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de Internet broadband în mediul rural. Cioloş a făcut referire şi la personajul Ghiţă Ciobanul. „Acest videoclip cu Ghiţă Ciobanul, care se conectează la Internet chiar şi de pe munte, sper să prefigureze ceea ce s-ar putea întâmpla în viitorii ani în România“, a afirmat acesta.

Horia Georgescu (al doilea din stânga), preşedintele ANI.

image

Horia Georgescu, în numele Agenţiei Naţionale de Integritate, a vorbit despre programul Prevent care presupune că neregulile de la licitaţiile publice vor fi mai uşor de descoperit şi oprit. „În primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real şi sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitaţie sunt semnalate rude de până la gradul al doilea care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitaţiile publicate în SEAP“, a afirmat Georgescu.

Până la jumătatea anului 2014, sistemul va fi implementat, iar costul este estimat la 7 milioane de euro. „Suntem în fază avansată, urmează să semnăm contractul de finanţare de 7 milioane de euro, bani din fonduri europene. Bugetul ANI pe 5 ani a fost de 15 milioane de euro, iar banii pe care i-am atras prin fonduri europene sunt de 12 milioane de euro“, a mai afirmat Georgescu.

Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informaţională.

image

Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informaţională, a spus că evoluţia digitală a României trebuie să se facă prin înţelegerea câtorva elemente, cum ar fi că suntem parte a unei pieţe comune, cea europeană, şi fiecare stat trebuie să aibă aceeaşi direcţie, fără să apară divizare. Nica a mai spus însă că nicio evoluţie nu există fără parteneriat.

„România, văzută de la Bucureşti, arată că potenţialul e mult mai mare şi evenimentul de azi a arătat cât de mult s-au dezvoltat serviciile şi care sunt preocupările. Agenda Digitală a României, cu feedback de la UE, ar trebui să fie aprobată până la sfârşitul lunii noiembrie“, a spus acesta. Odată cu dezvoltarea României în această direcţie, obţinerea de acte trebuie să fie mai uşoară, dar şi plata taxelor şi impozitelor. De acasă, de la un PC, sau de pe drum, prin intermediul unui smartphone ori a unei tablete. Programul prevăzut pentru România poate fi consultat aici.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Află mai multe:

Cum au schimbat dezvoltarea tehnologiei şi Internetul mobil medicina chiar şi în România ultimului deceniu

Neelie Kroes, comisarul pentru Agenda Digitală: Roamingul e învechit, trebuie închis pentru a avea o Europă unită

Cum se vede viitorul digital al României? Guvernul plănuieşte investiţii în IT&C de aproape un miliard de euro până în 2020

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite