Evoluţia conţinutului video
0Serviciile video vor fi principalul motor al creşterii, fiind estimate să genereze 80% din traficul pe Internet la nivel global până în 2019.
Traficul pe Internet va creşte de 3 ori până în 2019 la nivel global şi de 5 ori în Europa Centrală şi de Est, că urmare a înmulţirii numărului de utilizatori şi de dispozitive, a conexiunilor machine-to-machine, dar şi a creşterii vitezelor în reţelele broadband şi a ponderii conţinutului video în totalul conţinutului consumat, relevă cel de-al zecelea raport anual Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast. Astfel, traficul generat de conexiunile fixe şi mobile va ajunge până în 2019 la un volum anual de doi zettabytes, echivalentul a peste 2.000 de miliarde GB pe an.
„Abia anul viitor, după 32 de ani – din 1984 până în 2016 – vom ajunge la un volum anual de trafic pe Internet de un zettabyte. Conform celor mai recente prognoze Visual Networking Index, va fi nevoie apoi doar de încă trei ani pentru a înregistra un volum de trafic de doi zettabytes pe an, lucru care se va întâmpla începând cu 2019. Pe măsură ce utilizatorii individuali, companiile şi societăţile în ansamblul lor se îndreaptă către Era Digitală, odată cu extinderea Internet of Everything, raportul VNI este din ce în ce mai relevant. Astfel, atât pentru clienţii noştri, cât şi pentru întreagă industrie, vom continuă să raportăm aceste tendinţe, provocările pe care le aduc şi oportunităţile uriaşe pe care le generează”, a declarat Dorin Pena, director general Cisco România.
Cisco estimează că traficul pe Internet la nivel global va ajunge la 168 exabytes pe lună până în 2019, o creştere de 280% faţă de traficul de 59.9 exabytes înregistrat anul trecut. Traficul global de date generat în 2019 îl va depăşi pe cel înregistrat în perioadă 1984-2013.
Totalul traficului video pe Internet (business şi consumer) va reprezenta 71% din totalul traficului pe Internet în 2019, în creştere de la 43%, cât se înregistra la finele anului trecut. Noi servicii avansate de conţinut video – Conţinutul video va reprezenta 80% din totalul traficului pe Internet din 2019, o creştere de 67% în comparaţie cu 2014. Utilizatorii individuali, business şi de dispozitive mobile manifestă un interes crescut pentru serviciile video pe toate reţelele şi pe toate tipurile de dispozitive, crescând importanţa calităţii conţinutului, a disponibilităţii serviciilor şi a costurilor aferente.
Dispozitivele conectate la reţele Wi-Fi şi la reţelele mobile vor genera 67% din traficul pe Internet până în 2019: Wi-Fi 53%, conexiuni mobile 14% (conexiunile fixe vor reprezenta doar 33%). În 2014, traficul generat de conexiunile fixe a reprezentat 54% din totalul traficului pe Internet, conexiunile Wi-Fi având o pondere de 42%, iar cele la reţelele mobile de doar 4%.
Conform statisticilor publicate de PR Daily, 88% din utilizatori petrec mai mult timp pe site-urile care deţin video-uri decât pe cele fără. Există posibilitatea că un produs sau serviciu să deţină cu 66% mai multe şanse să fie vândut datorită unui conţinut video decât celelalte produse ilustrate în imagini.
În pofida acestui lucru, doar 24% din companii utilizează conţinutul video pentru promovare. În plus companiile care s-au axat pe realizarea conţinuturilor video şi au oferit consumatorilor o descriere practică şi convingătoare a produsului, au avut un profit impresionant.
Volumul total de conţinut video publicat, până la oră actuală, pe paginile româneşti de Facebook a depăşit 1,5 milioane de clipuri, categoriile cu cea mai mare proporţie de materiale proprii fiind „Celebrităţi” (66,67%) şi „Instituţii de stat” (58,68%), conform noilor instrumente de analiză pentru conţinutul video ale Facebrands PRO, serviciul de monitorizare şi analiză a activităţilor comerciale pe Facebook.
În acelaşi timp, statistica relevă faptul că procentul conţinutului video propriu pe paginile româneşti de Facebook (publicat direct pe pagini, nu distribuit de pe alte pagini sau alte platforme) a crescut la peste 33%, în ultimele 4 luni ale anului 2016, de la 24,43% la începutul aceluiaşi an (ianuarie). Vârful a fost atins în luna iunie 2016, când s-a consemnat un procentaj de 34,95%.
„În 2016, au scăzut, treptat, ca proporţie în total, clipurile video preluate de pe alte pagini şi profiluri de Facebook, de la 44,95% în ianuarie la 41,23% în august 2016, precum şi clipurile video preluate de pe alte site-uri/platforme de video sharing, de la 30,62% în ianuarie la 25% în august 2016. Cea mai utilizată platformă separată de conţinut video preluat pe Facebook este YouTube, cu 90,12% din totalul video-urilor preluate de pe platforme video pe paginile româneşti de Facebook”, se arată în analiza de specialitate.
Laura Cojocaru
Studentă An II Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA