De ce au ajuns Google şi Microsoft ţinta Uniunii Europene?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google e ultima ţintă a Uniunii Europene FOTO AP Images
Google e ultima ţintă a Uniunii Europene FOTO AP Images

După ce, pentru o lungă perioadă, Microsoft a fost principala ţintă a Comisiei Europene, se pare că a venit acum rândul celor de la Google.

Era luna martie a anului 2004. În urma unor plângeri făcute de cei de la Sun Microsystems, Comisia Europeană începuse de ceva timp să investigheze practicile celor de la Microsoft. Sun Microsystems a atras atenţia asupra ascunderii informaţiilor în legătură cu Windows de către Microsoft. Ulterior, Comisia s-a concentrat şi asupra aplicaţiilor media, precum Windows Media Player, integrate în sistemul de operare. După ce a fost iniţial forţată să dezvăluie informaţiile necesare şi să scoată pe piaţă o variantă de Windows fără Media Player, Microsoft a încasat o amendă de 497 milioane de euro, cea mai mare administrată de Comisia Europeană până la acel moment.

Peste două miliarde de euro plătite de Microsoft

Din păcate pentru compania din Redmond, acesta nu avea să fie şi ultimul record stabilit de către ei. În 2006, la doi ani distanţă, Microsoft nu se achitase încă de obligaţiile legate de divulgarea informaţiilor, motiv pentru care a primit o nouă amendă de 280,5 milioane de euro. Nici aceasta se pare că nu i-a convins pe americani să se conformeze, iar în data de 27 februarie a anului 2008 cei de la Microsoft au fost sancţionaţi cu suma uriaşă de 899 de milioane de euro. Deşi a fost ulterior micşorată cu 39 de milioane de euro, aceasta a fost cea mai mare sancţiune aplicată unei companii pentru practici anticoncurenţiale până în 2009.

Nici Internet Explorer nu a scăpat de justiţia europeană, iar în 2009 Microsoft a ajuns la o înţelegere cu Comisia conform căreia sistemul de operare le afişa automat utilizatorilor o fereastră în care aceştia pot selecta browserul preferat. Din februarie 2011, pentru 14 luni, aceasta a fost însă absentă, motiv pentru care europenii i-au taxat pe cei de la Microsoft cu încă 561 de milioane de euro. Aceştia au acuzat o eroare în sistem, însă nu au putut influenţa în niciun fel decizia Comisiei.

Citeşte restul explicaţiilor pe site-ul playtech.ro. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite