Cum să nu fii victima unei parole slabe
0
Experţii în securitate spun că primul pas în protecţia împotriva hackerilor este introducerea unei parole destul de complexe, cât să-i ţină la distanţă. Cu toate acestea, complexitate nu se măsoară până la absurd, iar unele parole nu ar trebui folosite.
Potrivit Yahoo Finance, o parolă e ca o cheie care deschide o uşp. Dacă alegem o parolă slabă, atunci oricine poate intra în casa noastră. O parolă trebuie să fie complexă şi să utilizeze simboluri, litere şi cifre. De asemenea, o majusculă ajută. Iată câteva sfaturi de la experţii Yahoo Finance.
Dacă foloseşti cifre, eşti leneş
Parola standard pentru leneşii tehnologiei este 123456 şi a fost folosită la fel de mult ca şi “password”. Numerele în secvenţă pot fi uşor ghicite şi pot fi o ţintă uşoară pentru softuri care încearcă mai multe parole standard şi combinaţii de cifre şi litere.
Nu fi prea personal
Ai o adresă de mail care e, de exemplu, andriescuvlad@gmail.com? Ei bine, nu pune parola andriescu25 (vârsta). Combinaţia de nume şi anul naşterii e minimum pe care-l ştie orice hacker la început de drum. Unele servicii nu te lasă. Nu mereu poţi folosi numele tău ca parolă. Bine îţi fac.
Prea complex
Parola standard? kahskjdahuiq1e789789xb . E foarte sigură, dar nu o vei mai ţine minte. E greu de spart, dar sigur o vei uita şi tu. De multe ori, o vei nota prin telefon sau pe hârtie, iar lucrul ăsta e şi mai periculos.
Care e soluţia? Cuvinte care-ţi sunt familiare şi pe care le reţii uşor. De asemenea, o combinaţie de litere mari, caractere speciale şi cifre. Să spunem M@ncaric@19. Nu are niciun sens, dar e destul de amuzantă încât să fie reţinută uşor.
Încercaţi totuşi să nu aveţi aceeaşi parolă pentru toate conturile, ceea ce înseamnă că ar trebui să aveţi un password manager.
[<a href="//storify.com/vladandriescu3/parole" target="_blank">View the story "Parole" on Storify</a>]