Pagina „Fii ca Ion“ le dă oamenilor ocazia să se laude că nu sunt proşti sau nesimţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
I.L. Caragiale, un Ion suficient de bun ca să încerci să fii ca el.
I.L. Caragiale, un Ion suficient de bun ca să încerci să fii ca el.

„Fii ca Ion“ este o pagină de Facebook, copie după altă pagină creată de un cetăţean din Republica Moldova. Probabil ştii ce publică, dar e timpul să ştii de ce e cel mai rău lucru pe Internet.

Dacă ai stat suficient timp pe Internet, sau doar pe Facebook, ştii că ceea ce apare din când în când e ca un cancer digital: se întinde ca o formă de viaţă nevinovată, apoi se multiplică necontrolat până acaparează o comunitate (mai mică sau mai mare). Diversele pagini ale oamenilor care publică poze cu text peste ele sunt un exemplu. Acum, „Fii ca Ion“ se vrea pagina care să te înveţe bune maniere.

„Ion e fumător, dar nu îşi găşeşte bricheta, aşa că împrumută una. Ion înapoiază bricheta şi n-o face uitată la el. Ion e un fumător deştept. Fii ca Ion!“ e unul dintre mesaje de pe una dintre paginiile Fii ca Ion. „Ion stă pe Facebook. Ion nu postează că mâine e luni sau weekend, fiindcă ştie că şi ceilalţi au calendare. Ion e deştept. Fii ca Ion“ e un alt mesaj de pe altă pagină.

Sunt mai multe pagini, pentru că cele cinci sau 15 minute de faimă sunt aur curat pentru fiecare „internaut“. Au apărut, desigur, şi pagini de tipul „Nu fi ca Ion“. Demersul este contra lui Ion, dar este acelaşi tip de cancer digital. E pentru hipsteri, însă. Poate cel mai bun lucru al paginii acesteia negative e mesajul prin care îi învăţa pe oameni cum se conjugă verbul „a fi“

„Fratele“ de peste Prut şi pagina lui Bill

În fapt, fiecare dintre paginile pe care le vei vedea pe standardul „Fii ca Ion“ au rădăcinile în „Be like Bill“, o pagină cu conţinut în engleză şi care se apropie de 1,5 milioane de like-uri. Aceea este o pagină cu cele mai evidente sfaturi, dar prin acele poze şi printr-un share şi like oamenii au impresia că transmit un mesaj. Cei mai mulţi oameni au în lista lor de Facebook o fată care îşi pozează des manichiura, un băiat cu aparat foto care se crede fotograf şi un student sau o studentă care se plâng constant de examene, profesori şi viaţă.

image

Ceea ce Bill, Ion, Geta, Vasile, Emily, John şi alţii au în comun sunt câteva elemente. Desenele sunt rudimentare, ca cele făcute la grădiniţă. Fontul e mare şi simplu, situaţiile general valabile şi cvasi-acceptate drept „corecte“ sau „greşite“. Şi deasupra tuturor acestora stă realitatea: ceea ce paginile acestea promovează este o laudă a superiorităţii indivizilor care apreciază şi dau mai departe mesajele.

fiicaion

Majoritatea oamenilor, spre exemplu, nu parchează pe trecerea de pietoni. Sunt câţiva care o fac şi aceştia trebuie umiliţi în public - sau cel puţin la asta instigă astfel de pagini. Poate ţi-e jenă sau frică să le spui în faţă, aşa că dai mai departe mesajele acestea, pasiv-agresiv, şi speri că cei cărora vrei să le atragi atenţia văd şi îşi dau seama că ce fac fac greşit.

Ei nu se schimbă, neapărat, dar tu arăţi lumii din Facebook că eşti acel tip de om „corect“. S-ar putea spune că eşti ipocrit. S-ar putea.

Sergiu Vasile, pe Utopia Balcanică, a găsit o interpretare mult mai interesantă a lui Ion. A luat câteva îndemnuri şi le-a transformat în propagandă comunistă. Tu n-ai vrea să fii ca tovarăşul Ion? Desigur că ai vrea, aşa că uită-te prin aceste postere ca să vezi cum era Ion în urmă cu peste 25 de ani.

image

Surprinzător sau nu, pagina „Be like Bill“ e pornită de un cetăţean din Republica Moldova, care acum locuieşte în Milano. Eugeniu Croitoru a declarat pentru BBC că Bill e mai bun decât el, nu vrea astfel să se laude că ar avea un comportament model. În cam o săptămână, pagina ajunsese la 700.000 de abonaţi. Totuşi, odată cu Bill, nevoia de popularitate a unora i-a făcut să creeze şi ei astfel de pagini.

Eugeniu, într-o poză creată pe tiparul „Be like Bill".

image

„Ideea e simplă: Bill poate fi oricine e deştept, are bun-simţ şi nu face lucruri care îi enervează pe alţii. Ai putea observa chiar că Bill este un om care are simţul autoironiei“, a mai spus Croitoru. Per total, deşi au apărut sute de pagini, unele dedicate politicienilor, Croitoru susţine că intenţia a fost să pornească ceva pozitiv.

Paginile acestea se vor ridica şi vor dispărea destul de repede. Sunt un viral de social media, care rămâne fără combustibil pe măsură ce diversele situaţii în care mai toţi greşim sunt epuizate. Sau dispare interesul iniţial. Apoi, Bill, John, Vasile, Melinda, Geta, Marinela sau Ion rămân doar în scurte consemnări online ca acest articol.

Ion este şi zgârcit.

image

Poţi da share sau like. Poate să îţi placă oricare dintre aceste pagini. Chiar toate! Dar dacă s-a dovedit ceva adevărat pe Internet în cei peste 25 de ani de când îl avem, atunci acela trebuie să fie că nu aşa se schimbă lucrurile. Niciun protest de stradă nu s-a făcut cu oamenii care au spus într-un eveniment pe Facebook că vor participa. Nici ştirile false n-au încetat să fie mai departe drept adevărate când s-a aflat ce sunt. Internetul e un cerc plat în care oamenii şi faptele se învârt până, la un anumit moment, creează încă o tendinţă care creşte rapid în popularitate, apoi dispare ca un foc de artificii. Altfel, te poţi distra cu virale de tipul Hei fato.

P.S.: I-am contactat pe cei care gestionează cele două pagini din România. Unul dintre administratori a refuzat să vorbească, celălalt încă n-a răspuns (până la ora publicării) la câteva întrebări pe care i le-am trimis. Articolul va fi actualizat, dacă e cazul. A fost cazul.

Actualizare Omul din spatele acestei pagini Fii ca Ion a răspuns la câteva dintre curiozităţile mele. S-a inspirat de la Be like Bill şi susţine că oamenilor care înjură conţinutul sau pagina nu le poate spune decât atât: Ion îşi spune părerea civilizat. Fii ca Ion!

„Pagina există, pentru că era nevoie de cineva care să educe populaţia Facebook. Lecţiile astea nu cred că se vor termina vreodată, omul greşeşte, trebuie educat, indiferent de an, anotimp sau etnie. Pagina o sa trăiască mult timp. Avem ceva de muncă“, explică Andrei Dragomir, cel care se ocupă de tot ce apare pe pagină. Cât despre feedback, susţine că a fost, de regulă, pozitiv. „Lumea interacţionează, asta înseamnă ca şi ei vor să schimbe ceva.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite