REVIEW Sony RX100 II - cel mai iubit dintre aparatele foto compacte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sony RX100 II, un aparat foto compact cu atuurile pe masă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Sony RX100 II, un aparat foto compact cu atuurile pe masă. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Sony face diverse produse. Unele sunt bune, altele sunt aşa-şi-aşa, dar mai sunt cele ca RX100 II. Este un aparat foto. Este compact? Este. Este bun? Ei bine, este cel mai bun. Noi l-am avut pentru un review, l-am dus în Piaţa Universităţii la niscavai proteste, l-am dus la discuţii despre marketing şi online, apoi l-am returnat şi-i dedicăm acum un review.

Sony RX100 II a fost lansat în România în urmă cu câteva luni laolaltă cu RX1r, un aparat foto full-frame cu obiectiv fix. Pe cel din urmă l-am avut pentru câteva zile la puţin timp după lansare. Între timp, am ajuns şi la RX100 II. Este un aparat foto compact, are un ecran rabatabil, NFC şi WiFi şi face fotografii. O să exagerez puţin spunând că multe aparate fac poze şi puţine fac fotografii. Iată de ce despre acesta aş spune că face fotografii.

Hardware

RX100 II de la Sony are un senzor de 20 megapixeli cu dimensiunea de 1 inci care îl poziţionează mult peste marea de aparate foto compacte care există acum. Este o versiune îmbunătăţită a unui model introdus de Sony în urmă cu un an. Nu l-am văzut pe cel vechi, dar pot spune despre cel nou că este aşa cum te-ai aştepta să fie un aparat compact: rapid, eficient, mic, de dorit.

Poate face poze în format RAW (extensia .arw) sau JPEG şi înregistrează videoclipuri în format MPEG4 şi AVCHD. Filmarea se face până la 60 de cadre pe secundă, dar este interlaced, adică nicidecum nu vei avea calitatea de la progressive. Are un ecran de 3 inci cu o rezoluţie de 1,22 milioane de puncte.

Mai are un port microUSB şi unul pentru HDMI. Valoarea ISO urcă până la 12.800, dar ar fi puţin precipitat să încerci să faci poze bune setată astfel. Cel mai bine se descurcă până în 1.600, poate până la 3.200, deşi vei începe să observi zgomot de imagine destul de bine. Mai trebuie spus că obiectivul este unul zoom, porneşte de la 10,4mm şi merge până la 37,1mm, adică 28-100mm echivalent în format 35mm. Cert e că face zoom, deşi, ca la multe altele, te vei lovi de problema stabilizării la zoom maxim. Mai util ar fi cu tăierea pozei după ce ai realizat-o, iar la 20 de megapixeli nu duci lipsă.

sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul

Deschiderea maximă este f/1.8, respectiv f4.9 când faci zoom maxim. Sistemul de focalizare are 25 de puncte şi se foloseşte de detectarea contrastului. Poate urmări şi feţe, dacă vrei să surprinzi feţele oamenilor cel mai bine. Declanşatorul este electronic şi viteza maximă este de 1/2.000 sec.

Construcţie şi autonomie

Aparatul este mic şi robust, vine vopsit în negru şi doar logo-ul Zeiss de pe faţa sa mai aduce puţină culoare, alături de T* de lângă denumirea obiectivului (Vario-Sonnar). În timpul IMWorld, au fost momente în care aveam nevoie mai mereu de aparat, dar nu puteam să-l ţin în mână, pentru că-mi mai notam diverse idei. Astfel am ajuns să-l pun tot mai des în buzunarul de la spate al blugilor. Nu recomand să mergi pe stradă cu el în buzunar, dar când ai nevoie, îşi poate găsi un loc acolo.

sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul

În dreapta ai selectorul de programe cu modurile PASM, unul inteligent Auto, unul pentru panorame şi altul pentru video, în jurul declanşatorului ai butonul de zoom şi lângă cele două se regăseşte butonul de oprire şi pornire. Bliţul este în partea stângă şi nu iese la iveală decât atunci când vrei asta şi-l setezi ca atare.

Pe spate se regăseşte ecranul împreună cu alte câteva butoane printre care cel de ponire a înregistrării video, cel de accesare a Meniului sau cel de ştergere a pozelor. Ecranul are o rezoluţie foarte bună şi devine dintr-o dată mai util în momentul în care începi să-l orientezi în sus sau în jos pentru a-ţi încadra mai bine subiectul. Păcat că nu este şi tactil pentru a focaliza mai uşor în unele cazuri sau pentru a accesa mai uşor unele setări.

Autonomia este una decentă pentru un aparat foto compact de tipul acesta. Este estimată la 350 de cadre pentru poze şi 175 de minute pentru înregistrare video. Cum am zis, e decentă şi vei reuşi să faci cam 200 de poze şi să înregistrezi cam 30 de minute de video. N-am testat-o deloc exhaustiv, dar RX100 II nu dezamăgeşte la acest capitol.

Preţ şi accesorii

La F64, Sony RX100 II costă puţin sub 3.400 de lei, dar poţi să-l iei la pachet cu un card SDHC de la Sony de 16GB şi o husă pentru a-l ţine departe de căzături şi lovituri. Cel mai mic preţ pentru acest aparat l-am găsit la ITGalaxy, la puţin peste 3.000 de eli, dar fără niciun accesoriu suplimentar. Tot F64.ro mai are şi o husă pentru acest aparat, dar este una care îl îmbracă în întregime şi doar ridici partea de sus când faci poze, are şi bliţ, deşi patina e universală, şi dacă vrei, îi poţi cumpăra şi vizor electronic.

Calitatea fotografiilor

Este cel mai bun aparat foto compact şi cu asta am zis cam tot. Fotografiile sunt foarte bune, imediat ce începi să reglezi câteva setări. Spre exemplu, are tendinţa de a încălzi pozele, atunci când în cadru sunt câteva surse de lumină care îl pot induce în eroare. Cel mai bine se vede asta în fotografiile de stradă făcute noaptea, aceste felinare folosite în prezent nu ajută cu nimic aparatele foto şi asta se vede. De asemenea, răceşte un pic prea mult sub lumină fluorescentă.

Click pe poze pentru o galerie foto.

imworld google glass foto razvan baltaretu/adevarul mostre foto cu sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul mostre foto cu sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul

La IMWorld însă, unde lumina a fost mai rece, alternată de culorile diverselor standuri, aparatul n-a mai venit cu aceeaşi problemă. Poţi regla balansul de alb separat, dacă ţii neapărat să te complici cu toate setările, sau poţi învăţa să ajustezi în post-procesare, de preferat din fişier RAW.

Focalizarea este aşa cum te-ai aştepta de la sistemul său: uneori imprecisă. Asta pentru că se bazează pe contrast şi nu reuşeşte de cele mai multe ori să recunoască subiectul pe care l-ai prefera tu. Trebuie să spun însă că dacă rişti şi treci la focalizarea manuală (nu e o operaţune tocmai rapidă), vei beneficia de ceea ce se numeşte focus peaking, adică punctele focalizate dintr-o fotografie vor fi acoperite de culoare. E foarte uşor să faci poze aşa, dar deloc rapid, contează însă ce urmăreşti la un moment dat: precizie sau rapiditate.

Am apreciat foarte mult deschiderea de f/1.8, foarte bun obiectivul noaptea şi n-a trebuit, în unele situaţii, să ridic valoarea ISO decât până la 1.600. De preferat ar fi să faci poze la o viteză de 1/40 secunde, am observat că în prioritate pe diafragmă tinde să încetinească destul de mult tocmai pentru a-şi lua toată lumina necesară. Asta duce la cadre mişcate în cele mai multe cazuri.

sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul

Realizează foarte bine fotografii macro, mai ales datorită deschiderii mari. La f/1.8 vei obţine un bokeh foarte bun, adică acea defocalizare a fundalului. Nu vei obţine o fotografie similară celei produse de un DSLR, dar va fi una apropiată de cea produsă de un mirrorless, mai ales dacă e unul în format micro four thirds de la Olympus sau Panasonic.

Calitatea videoclipurilor

La rezoluţie full HD, cu 24 sau 30 de cadre pe secundă, videoclipurile ies foarte bine, asta raportat la un aparat foto compact. Ataşez unul, prin YouTube, realizat cu RX100 II şi pe care nu l-am procesat în niciun fel, doar l-am montat în Premiere Pro şi l-am încărcat. Focalizarea este ceva mai rapidă decât la un DSLR, fapt de aşteptat, dat fiind că are un senzor mai mic de acoperit, iar efecte vizibile de moire sau aliasing nu prea sunt.

Partea proastă când filmezi cu un astfel de aparat e şi o parte bună la alt capitol: e uşor. E atât de uşor, încât uneori vei stabiliza cu greu. Apoi, pierde destul de repede punctul focalizat, dacă nu-i acorzi acestuia suficientă atenţie în cadru. E oarecum firesc, raportat la categoria sa, dar cred că Sony putea rafina puţin sistemul. Am apreciat însă că trecerea, pe focalizare automată, nu este bruscă şi sesizabilă imediat. Dacă eşti atent, observi când regândeşte cadrul, dar la altele este mult mai rău, este ceva similar telefoanelor.

Sunetul este înregistrat foarte bine, iar Sony pare că face o treabă tot mai bună la capitolul detalii. Înregistrarea e stereo şi obţii un produs decent la final. Nu ai control asupra setărilor în filmare, doar asupra expunerii, dar nu te ajută cu mult, însă cei mai mulţi utilizatori nici nu vor ţine seama de asta, ei doresc să filmeze şi gata, cumva similar modului în care fac videoclipuri cu telefonul.

Mai e o problemă de menţionat şi de neînţeles cum a scăpat. Dacă schimbi focalizarea pe manuală, beneficiezi de funcţia foarte utilă de focus peaking, dar primeşti în dar şi zgomotul pe care îl face inelul obiectivului în timp ce focalizezi. Am sesizat asta când am filmat iPhone 5c fără nicio sursă de zgomot în jur. Nu se aude foarte tare mecanismul, dar se aude, iar atunci când este esenţială liniştea într-un videoclip, RX100 II n-o va livra.

O lume wireless

Sony îndrăgeşte foarte mult standardul NFC, l-a montat pe mai toate dispozitivele sale şi asta e bine. Dacă ai un telefon sau o tabletă cu NFC e bine. Eu am avut, am încercat, a funcţionat fără probleme. Nu-mi place însă cum gestionează Sony partea software prin care ar trebui să administrezi conţinutul din aparat, odată ce te-ai conectat la el cu un dispozitiv mobil. Am spus asta şi la QX10, reiau şi aici, trebuie să mai lucreze puţin la aceste programe.

sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul

Că tot a venit vorba de software, nu este cel mai intuitiv nici meniul aparatului foto. Este cumva similar celui de la Canon, dar cumva derulezi prea mult pentru funcţii utile şi la care ar trebui să ajungi mai repede. Este aproximativ la fel de prost (sau de bun) ca cel de pe seria NEX. Se poate îndrepta uşor asta printr-o rearanjare, dar e de lăudat ideea de a pune la dispoziţia utilizatorului un număr considerabil de funcţii. Îl face să pară mult mai profi decât o arată categoria în care se regăseşte.

Minusuri

  • Focalizarea manuală se aude pe video
  • Conectivitate prin WiFi şi NFC, dar software-ul aferent nu-i cel mai bun, nici cel mai intuitiv
  • La extreme (cald/rece) tinde să ridice sau să scadă foarte mult temperat

Plusuri

  • Un obiectiv foarte bun pentru fotografie de noapte sau pentru bokeh-uri (la cea mai mare deschidere)
  • Focus peaking pentru focalizare manuală şi ecran rabatabil pentru a-ţi scoate cadrele cât mai bine
  • Dimensiuni reduse şi o autonomie bună pentru un astfel de aparat
  • WiFi şi NFC, dar deja n-ar mai trebui să fie plusuri pentru aparatele compacte şi mirrorless viitoare şi cele actuale premium

Concluzie: după ce sumă începe un aparat foto compact să fie lăudat?

Sony RX100 II nu e ieftin, nu e ieftin pentru un aparat foto compact, dar este un produs foarte bun. Am încercat să-i găsesc un public acestui aparat şi vin cu două tipuri: fotografii profesionişti care îşi fac treaba cu felurite DSLR-uri (sau mirrorless-uri), dar vor un aparat foto mai mic pentru unele ocazii: vacanţe, fotografie de stradă, momente în care nu vrea să care kile de aparatură după el sau când nu vrea să fie observat. Şi RX100 II este foarte bun pentru aceştia, are suficiente setări cât să nu se simtă în dezavantaj, dar este şi compact, şi scoate poze bune.

Apoi, sunt oamenii care vor pur şi simplu un aparat foto compact bun. Nu vor unul de 500 de lei cu baterii AA şi care începe să scârţâie imediat când pui mâna pe el. Le oferă RX100 II asta? Da, cu siguranţă, la un preţ pe măsură. Şi aici este punctul de cotitură: nu este pentru mase, e prohibitiv prin preţ, ci este pentru calitate în corp compact. Mie mi-a plăcut, în catalogul meu este cel mai bun aparat foto compact şi asta prin calitate (Canon PowerShot N mi-a plăcut pentru concept).

sony rx100ii foto razvan baltaretu/adevarul
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite