Patru universităţi din România primesc finanţare pentru proiecte de viitor în IT
0În prezent, gadgeturile sunt destul de simple: telefoane, camere foto, PC-uri, dar în viitor şi maşina va fi „gadget“. Pentru un aşa viitor au primit recent finanţări trei universităţi mari din România.
Universitatea Tehnică şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, împreună cu Universitatea „Petru Maior“ şi Universitatea Sapientia din Târgu-Mureş au primit granturi în valoare de 20.000 euro pentru proiecte dedicate Internet of Things (internetul gadgeturilor conectate şi interconectate). Bursele vin într-un concurs de proiecte derulat de Accenture şi lansat toamna trecută.
Sub conceptul IoT sunt toate acele electronice care vor deveni sau au devenit deja mai inteligente: maşini, aparate electrocasnice, sisteme de iluminat, sisteme de încălzire şi utilaje automate conectate la internet. Cele patru proiecte câştigătoare ar trebui implementate până la finalul lunii august. Vor fi apoi prezentate în workshop-uri la care vor participa reprezentanţi ai mediului universitar şi ai companiei.
Echipele sunt formate din câte patru-cinci studenţi coordonaţi de un profesor specializat în tehnologiile IoT şi de un manager de proiect Accenture. Proiectele au fost selectate de o comisie specializată, formată din reprezentanţi ai Accenture, pe baza dezvoltării de tehnologii IoT şi a potenţialului implementării acestora în cazuri concrete din industrie.