Lupta productivităţii: OneNote, un rival direct pentru Evernote şi produsul pe care Google îşi doreşte să-l fi făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
onenote

Programul OneNote de la Microsoft există pe piaţă încă din 2003 însă nu s-a remarcat foarte mult pe piaţa produselor de productivitate din cauza integrării slabe şi a platformei greoaie. Lucrurile s-au schimbat, însă, după aproape 10 ani, odată cu lansarea Microsoft Office 365.

adevarul.ro încheie astăzi serialul „Lupta productivităţii“ si prezintă serviciul cu care vine Microsoft. Dacă în zilele trecute aţi citit despre numeroasele atuuri ale Evernote dar şi despre simplitatea Google Keep, eu vă invit să (re)descoperiţi OneNote, un serviciu oferit de Microsoft care vine cu o serie de avantaje pentru cei care vor să facă munca în echipă un proces mai uşor.

Înainte de a începe această prezentare, trebuie să recunosc, oricât de ruşinos ar fi, că am auzit pentru prima dată de această aplicaţie în urmă cu trei luni, după lansarea pachetului Microsoft Office 365. Tind să cred că acest lucru este un avantaj deoarece i-am dat ocazia să mă impresioneze. Şi m-a impresionat. Folosesc aplicaţia de atunci şi am uitat complet de Evernote.

De ce OneNote?

Vă voi spune mai întâi de ce am ales eu OneNote şi apoi de ce ar putea fi utilă atât utilizatorilor de rând cât şi companiilor. Am ales OneNote, în primul rând, pentru că Microsoft mi-a demonstrat, odată cu Windows 8, Windows Phone 8 şi cu Office 365, că poate să se reinventeze şi că poate pătrunde pe o piaţă dominată deja de companii precum Google sau Apple.

În al doilea rând, am ales OneNote pentru felul în care este integrată aplicaţia în ecosistemul Windows. Laptopul meu rulează pe Windows 8 - sistem de operare pe care l-am adoptat greu, dar care m-a făcut să-l îndrăgesc şi am un smartphone ZTE Tania cu Windows Phone 7.8 - cumpărat după ce am descoperit ce înseamnă Live Tile-urile. Foloseam deja OneNote atunci când am primit telefonul şi am fost bucuros să văd aplicaţia şi pe telefon.

De ce ar fi utilă pentru tine? OneNote permite utilizatorilor un grad mare de personalizare a textului dar şi partajarea simultană cu mai mulţi oameni, iar aceştia pot face modificări în timp real - lucru foarte util în companii sau în cazul studenţilor care lucrează în echipă la un proiect.

Trebuie specificat că cei care doresc să folosească serviciul OneNote trebuie mai întâi vor trebui să îşi creeze un cont de Microsoft (Outloook, Hotmail sau Live). Dacă foloseşti deja Microsoft Windows 8 sau ai un cont pe SkyDrive, poţi sări de pasul acesta.

Microsoft OneNote este disponibilă pe PC,  Windows Phone, iOS şi Android (dar nu în România, însă există aplicaţia MobileNoter care preia conţinutul din OneNote şi are aceleaşi funcţii). Există, la fel ca la Evernote, două versiuni: una gratuită care poate fi accesată de pe Web sau din aplicaţiile de mobil sau de Windows 8, sau una plătită, care vine la pachet cu suitele Office. Versiunea plătită a OneNote poate fi achizţionată şi în versiunea de sine stătătoare pentru 299,99 de lei.

Funcţii şi funcţionalitate

OneNote poate lua notiţe sub forma unui document scris sau sub forma unei imagini. Versiunea plătită (OneNote 2013) le permite utilizatorilor să introducă şi spreadsheeturi din Excel dar şi să realizeze rapid capturi de ecran (de dimensiunea dorită de utilizator) şi să le introducă în text. O altă funcţionalitate a OneNote este faptul că poate transforma imaginile în text şi să desenaţi peste orice notiţă - lucru util în special în cazul lucrului de pe tabletă. Nu am reuşit să testeze alte versiuni pentru mobil, însă cea de Windows Phone permite înregistrarea de clipuri audio şi inserarea lor în notiţe.

Atuul principal al OneNote este oferit de abilitatea de a formata textul după bunul plac. Practic, aveţi acces oriunde la o versiune gratuită a Microsoft Word. Aplicaţia de Windows 8 (OpenOffice MX) dispune de un meniu circular foarte practic şi foarte estetic. Notiţele se salvează în timp real şi pot fi accesate prin intermediul serviciului SkyDrive (versiunea gratuită oferă 7GB spaţiu de stocare - spre deosebire de Evernote care oferă numai 60MB în versiunea gratuită).

one note

Notiţele sunt organizate în „Carneţele“ a căror culoare poate fi schimbată cu uşurinţă prin două click-uri. OneNote permite şi clasificarea după tag-uri. De exemplu, putem selecta o bucată de text şi o putem clasifica drept „Contact“, „To do“, „Adress“, „Critical“, „Question“ sau „Favorite“.  Aceste opţiuni sunt foarte folositoare în cazul muncii în echipă. De exemplu, putem marca o bucată de text cu tag-ul „Critical“ pentru a atrage atenţia unui partener de lucru asupra unei probleme (în dreptul textului va apărea un semn al exclamării).

one note

Vorbind de munca în echipă, OneNote străluceşte în această sferă. Astfel, putem permite accesul unui număr nelimitat de persoane pe acelaşi document. Vizualizarea documentului se poate face fără a fi necesară conectarea cu un cont Microsoft însă, cei care vor să poată face modificări trebuie să fie logaţi. Totul se petrece în timp real, fără întârzieri şi administratorul documentului poate vedea cine a făcut ultimele modificări pe text.

De să încerci OneNote?

  • Eşti familiarizat cu produsele Microsoft Office
  • Cauţi ceva mai bun decât Google Keep
  • Vrei mai mult spaţiu de stocare decât oferă Evernote
  • Formatările pe text sunt importante pentru tine
  • Munceşti foarte mult în echipă
one note
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite