Cea mai mare competiţie de robotică ajunge şi în liceele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Statele Unite ale Americii, First Tech Challenge a devenit foarte populară, iar de anul acesta avem o versiune locală destinată elevilor de liceu. Spaţiul de lucru va fi la Universitatea Politehnica.

Oficial, FIRST Tech Challenge Romania a fost lansată şi până la finalul anului ar trebui stabilit cadrul în care vor fi pregătite echipele. Ele vor concura abia în martie 2017. Competiţia aduce conceptul First Tech Challenge în România pentru prima dată.

Prin acest program, elevii de liceu sunt încurajaţi să utilizeze principii de inginerie în domeniul roboticii, într-un mediu competitiv. Concurenţii vor trebui să proiecteze, construiască, programeze şi opereze roboţi care vor participa, în finala competiţiei, la un joc complex în echipe, pe o suprafaţa plană delimitată. Aceştia vor avea ajutorul mentorilor şi antrenorilor şi competiţia le poate dezvolta abilităţi în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. Totodată, ar trebui să înveţe munca în echipă.

Echipele de liceu înscrise în FIRST Tech Challenge Romania vor construi câte un robot care se va încadra în tema globală stabilită de FIRST international. Anul acesta, tema este #velocityvortex. Dincolo de întrecerea între roboţii construiţi de echipele participante, elevii vor trebui să îşi promoveze echipa şi să câştige notorietate în comunităţile lor.

Competiţia este organizată de Asociaţia Naţie Prin Educaţie şi McCann Bucharest, cu sprijinul BRD România şi Vodafone România. Cei interesaţi de competiţie, ar trebui să ştie că are trei momente cheie. A fost prima fază a lansării şi a prezentării hub-ului în care vor lucra, cu echipamente de lucru la dispoziţie, şi urmează ca în noiembrie, cel târziu, să fie organizată o întâlnire publică şi stabilirea unui grup de lucru. În final, în martie 2017, va fi un Concurs Naţional de Robotică cu premii.

Va trebui să respecte tema mai sus menţionată. Aceasta a fost stabilită de asociaţia nonprofit din SUA - FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology). În această etapă, şcolile înscrise vor prezenta robotul pe care l-au creat şi vor disputa mai multe probe supuse jurizării. Echipa câştigătoare a FIRST Tech Challenge Romania va fi susţinută de organizatori pentru a participa la Campionatul Mondial de Robotică din Saint Louis, SUA din aprilie 2017.

image

La eveniment a fost prezent şi Ionuţ Panea, unul dintre oamenii care doresc să crească robotica românească. El este şi fondatorul clubului Autovortex. În ultimii patru ani, Autovortex s-a calificat de fiecare dată la campionatul mondial de robotică. Membrii clubului participă la campionate din Rusia, Germania sau Olanda. Dacă câştigă locul întâi, primesc automat invitaţie la concursul First Tech Challenge din SUA, unde se înfruntă cu 200 de echipe americane de top şi cu alte 50 de echipe internaţionale venite din sesiunile de calificări.

Pentru elevii prezenţi la lansarea FIRST Tech Challange, el a spus că prin astfel de iniţiative vrea să ofere speranţă altor licee din toată ţara. „Niciunul din lucrurile pe care le-am făcut nu putea fi realizat fără încrederea oamenilor. Îmi doresc să văd o ţară plină de copii fericiţi, care îşi doresc să lucreze în echipa, să îşi depăşească condiţia şi să fie mândri de realizările lor“, a afirmat acesta. Acum, competiţia e deschisă. În primăvară, vedem proiectele şi capacitatea acestora. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite