După 20 de ani: cadourile tehnologice de ultimă generaţie în anii ’80 şi ’90

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dischetele erau cadouri apreciate la începutul anilor '90 FOTO lifehacker.com
Dischetele erau cadouri apreciate la începutul anilor '90 FOTO lifehacker.com

Printre cele mai dorite cadouri high-tech anul acesta se numără cele nou-lansate, de la iPad Mini, la tableta Kindle Fire sau consola Wii U. Lista cumpărăturilor de dispozitive de ultimă generaţie arăta cu totul altfel în urmă cu 20 de ani: discurile floppy şi consolele Super Nintendo, de exemplu, erau printre cadourile preferate de aşezat sub brad.

Cele mai dorite gadget-uri de la sfârşitul anilor ’80 pot constitui încă idei de cadouri retro pentru pasionaţii de perioada imediat premergătoare exploziei internetului. Cel mai probabil, tehnologiile anului 2012 vor fi privite la fel peste 20 de ani, greoaie, ridicole şi prea scumpe, estimează huffingtonpost.com

Marea rivalitate Sega – Nintendo

super nintendo

„Achiziţionarea unui sistem de jocuri video va fi o experienţă diferită anul acesta”, anunţa „Dallas Morning News” în decembrie, 1992. Super Nintendo avea două oferte de Crăciun: configuraţia cu două console de tip joystick şi un joc Super Mario World, la 150 de dolari şi doar jocul, care costa 50 de dolari.

Oferta concurenţei Sega includea sistemul Genesis cu un joystick şi popularul joc „Sonic the Hedgehog”, totul pentru 130 de dolari. Valoarea jocului vândut separat era de 55 de dolari.

Discurile floppy

Un cadou apreciat de pasionaţii de computere era alternativa din trecut a stick-urilor de memorie: cutia cu discurile de memorie externă. Cele din anii ’80 aveau capacitatea maximă mai mică de 1Mb. De exeplu, modelul de 5,25 inci Atari DOS, lansat în 1983, putea stoca 127 KB de informaţie. Apărute iniţial la dimensiunea de 8 inci, ulterior şi în versiunile de 5,25 şi 3,5 inci, dischetele au fost folosite până la stârşitul anilor ’90. În 1997, era lansată cea mai performantă dischetă, cu capacitatea de 25 de MB.

Computerul Kaypro II

tehnologie 90

Lansat în 1982, calculatorul de aproximativ 1.600 de dolari avea monitor de 9 inci, verde fosforescent, procesor Zilog Z 80 de 2,5 MHz şi cântărea aproape 12 kilograme. Era totuşi soluţia portabilă a perioadei, premergătorul laptop-ului sau al tabletei, care se putea „împacheta” în propria valiză, scria „The Telegraph” în decembrie, 1988.

Aşternuturi de pat după modelul hârtei perforate pentru imprimante

Setul de pat pentru fanaticii calculatoarelor de acum 20 de ani semăna cu hârtia de imprimantă: cu orificii pe margini. Preţul lor varia în funcţie de dimensiunea cearşafurilor, de la 60 de dolari la 80.

Pachetul Microsoft Office pentru Windows

Una dintre suitele de aplicaţii folosite şi azi includea versiunile „preistorice” ale programelor Word, Excel, PowerPoint şi serviciul Microfost Mail Windows Workstation, totul la preţul de „doar” 799 de dolari.

Cărţi electronice

Un alt cadou apreciat în 1991 erau agendele electronice. „Sharp OZ-8.000 Wizard”, de exemplu oferea, la preţun de 360 de dolari, capacitatea de stocare a 1.500 de numere de telefon. Un alt gadget pentru salvarea datelor de contact venea de la Rolodex, care vindea un dispozitiv de 4 inci numit „Businesss Card”.

Sistem de karaoke pentru acasă

Pioneer oferea pasionaţilor de muzică şi de cântat sistemul „Laser Karaoke”, în 1991, iniţial pentru baruri şi restaurante şi ulterior în versiunea de apartament. Preţurile dispozitivului variau între 700 şi 1.600 de dolari. Sony ţintea în acelaşi an cititorii, cu aparatul Data Discman, care afişa cărţi electronice pe un mic ecran.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite