Pași importanți către prima pârtie de schi din Bucegii dâmbovițeni. Ce facilități ar urma să aibă domeniul schiabil din Stațiunea Padina-Peștera

0
Publicat:

Domeniului schiabil de la Cocora, din Munții Bucegi, prinde contur. Autoritățile județene din Dâmbovița au scos la licitație studiul de fezabilitate al primei pârtii din cadrul Stațiunii Padina - Peștera.

Platoul Padina din Munții Bucegi. FOTO. Corneliu Ștefan
Platoul Padina din Munții Bucegi. FOTO. Corneliu Ștefan

Prin acest studiu de fezabilitate se are în vedere găsirea celei mai bune variante de amenajare a pârtiei Cocora, dar și a celorlalte facilități necesare unei stațiuni montane, în adevăratul sens al cuvântului.

Autoritățile mai vor la Padina instalaţie de transport pe cablu, însumând 1.970 metri de telegondolă şi 628 metri de teleschi.

Alte facilități pe care le va avea viitorul domeniu schiabil din Bucegi sunt apreschiul care va adăposti 400 de persoane, parcare pentru 560 de mașini, bandă transportoare cu lungime de cca 320 m, dedicată în special utilizării de către schiorii echipați și multe altele.

Valoarea studiului de fezabilitate are o valoare de peste 3,6 milioane lei.

Zona dâmbovițeană a Munților Bucegi are un potențial imens, care trebuie pus în valoare. Avem șansa ca județul Dâmbovița, prin stațiunea turistică montană Padina-Peștera să devină unul dintre principalele puncte de atracție pentru iubitorii de schi din România și nu numai, dar, în același timp, să fie un loc unde pot fi petrecute vacanțele și în celelalte anotimpuri. Impactul economic al domeniului schiabil Cocora va fi unul semnificativ. Vor fi investiții conexe, se vor crea locuri muncă, iar județul Dâmbovița va deveni una dintre atracțiile turistice ale României”, spune președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Platoul Padina din Munții Bucegi. FOTO. Corneliu Ștefan
Platoul Padina din Munții Bucegi. FOTO. Corneliu Ștefan

Facilități ale viitoarei pârtii Cocora:

- instalațiile de transport telescaun-telegondolă și teleschi;

- instalație de înzăpezit;

- restaurant belvedere Cocora. Acesta va primi minimum 150 de persoane și se va amplasa astfel încât să permită accesul facil din zona pârtiei și dinspre stația instalației de transport;

- apreschiul va fi o construcție individuală care va adăposti 400 de persoane. În această zona, va fi posibilă montarea unei scene pentru organizarea de concerte în aer liber;

- centru de închiriat echipament sportiv (echipament de schi, biciclete, sănii);

- școală de schi;

- restaurante, cafenele, ceainării, obiecte de suvenir, punct de informare turistică;

- parcare auto structurată pe 3 zone pentru 565 de autoturisme și 20 de autocare;

- bandă transportoare cu lungime de cca 320 m, dedicată în special utilizării de către schiorii echipați;

pistă de biciclete;

- modernizarea drumului auto spre zona.

CJ Dâmboviţa a demarat, anul trecut, elaborarea documentaţiei „Masterplan - Strategie de dezvoltare spaţială”, care va fundamenta noul Plan Urbanistic Zonal al staţiunii.

Pentru elaborarea acestui plan, CJ Dâmboviţa a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti - Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting.

Despre staţiunea Padina-Peştera şi despre pârtiile de schi se vorbeşte în România încă din anul 1977. Acum discutăm despre o staţiune montană nouă, proiect unic în România, în ultimele decade.

Construirea unui oraş-staţiune de la zero

Autorităţile judeţene vorbesc despre construirea unui oraş în adevăratul sens al cuvântului.

Construirea unui oraş-staţiune de la ZERO nu este muncă uşoară. Despre acest lucru este vorba în cazul proiectului Peştera-Padina. Amploarea investiţiei nu permite paşi greşiţi şi, de aceea, am considerat necesară o dezbatere tehnică pentru a identifica eventualele probleme care ar putea apărea pe parcursul desfăşurării proiectului. Astfel, un set de documente a fost pus la dispoziţia tuturor instituţiilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce priveşte construirea primei staţiuni turistice în România ultimilor 30 de ani”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.

Staţiunea Peştera-Padina este amplasată integral într-un parc natural, fiind singura de acest fel din ţară până în momentul de faţă.

Platoul Padina, Hotel Peştera. FOTO: Facebook
Platoul Padina, Hotel Peştera. FOTO: Facebook

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 107/15.03.2018 privind aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, zona Peştera-Padina din comuna Moroeni, judeţul Dâmboviţa, a fost atestată ca staţiune turistică de interes naţional. 

Proiectul strategic de cea mai mare importanţă şi amploare privind dezvoltarea turismului în judeţul Dâmboviţa este reprezentat de valorificarea zonei Peştera-Padina din Parcul Natural Bucegi. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite