Cum a contribuit războiul din Ucraina la izolarea Chinei în Pacific

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an după ce Rusia a invadat Ucraina, sprijinul acordat de Xi Jinping lui Vladimir Putin a deschis ușa Statelor Unite și a partenerilor din Pacific să își consolideze relațiile, în detrimentul Beijingului.

Exercițiu de apărare antirachetă: Coreea de Sud, SUA și Japonia FOTO South Korean Defence Ministry
Exercițiu de apărare antirachetă: Coreea de Sud, SUA și Japonia FOTO South Korean Defence Ministry

Numai în ultimele luni:

  • Japonia s-a angajat să dubleze cheltuielile de apărare și să achiziționeze arme cu rază lungă de acțiune din SUA;
  • Coreea de Sud a recunoscut că stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea sa;
  • Filipine a anunțat noi drepturi de acces la bazele SUA.

Acestea ar putea fi cele mai mari inițiative, dar sunt departe de singurele evenimente care au lăsat China din ce în ce mai izolată, pe motiv că refuză să condamne invadarea unei țări suverane de către partenerul său de la Moscova. De asemenea, China alege să mențină presiunea militară asupra insulei Taiwan, scrie CNN.

Analistii sunt de părere că toate aceste lucruri s-ar fi întâmplat, probabil, și fără ca războiul din Ucraina să aibă loc, însă sprijiul pe care China l-a arătat Rusiei, a favorizat realizarea proiectelor enumerate.

Japonia se simte deosebit de vulnerabilă în fața Chinei

Un exemplu conludent este situația Japoniei: o țară limitată, după cel de-al Doilea Război Mondial, în privința forțelor de „autoapărare”. Acum, urmează să achiziționeze rachete supersonice de croazieră Tomahawk, din SUA, arme care ar putea lovi puternic pe teritoriul Chinei.

Eu însumi am un puternic sentiment de urgență că Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est, mâine”, a declarat prim-ministrul japonez Fumio Kishida, la o conferință majoră a apărării din Singapore, vara trecută.

În decembrie, Kishida a continuat cu un plan de dublare a cheltuielilor de apărare, cumpărând arme cu raza de acțiune în afara teritoriului japonez.

Poporul japonez a observat, cu siguranță, situația din Ucraina, ceea ce i-a făcut să se simtă mai vulnerabili ca națiune”, a spus John Bradford, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratman din Singapore.

Armata Populară de Eliberare și-a crescut și își modernizează forțele de ani de zile. Duminică, Beijingul a anunțat că bugetul militar pentru 2023, va crește cu un procent de 7,2%. Este pentru prima dată, în ultimul deceniu, când rata de creștere a bugetului armatei a crescut, timp de trei ani consecutiv.

Forțele armate ar trebui să intensifice pregătirea militară la nivel general, să dezvolte noi strategiii militare, să dedice mai multă energie antrenamentelor de luptă și să depună eforturi bine coordonate pentru a consolida activitatea militară, în toate direcțiile și domeniile”, a spus premierul Chinei, Li Keqiang, într-un raport de lucru al guvernului.

Presiunile Chinei asupra insulei Taiwan

Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, face presiuni, de ani buni, asupra insulei Taiwan. Vede insula ca parte a teritoriului său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată. Liderul chinez Xi a refuzat, în mod repetat, să excludă folosirea forței în „reunificarea” acesteia cu China continentală.

Există îngrijorarea că, într-o zi, China ar putea trata Taiwanul similar modului în care Rusia a tratat Ucraina.

Liderii de la Tokyo au spus că pacea peste strâmtoarea Taiwan este esențială pentru securitatea Japoniei, lucru care nu este o noutate.

Japonia și-a întărit modul de apărare, de ani de zile. Situația din Ucraina a făcut ca elementul cheie al noii Strategii de Securitate Națională a lui Kishida, următorii pași așteptați în această consolidare, să fie mai ușor de atins, din punct de vedere politic”, a declarat Bradford.

În climatul actual, conducerea din Coreea de Sud vede Taiwanul în același mod.

Pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt esențiale pentru pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană și sunt indispensabile pentru securitatea și prosperitatea regiunii, în ansamblu”, a declarat, recent, ministrul de externe Park Jin, pentru CNN.

La Seul există îngrijorarea conform căreia, dacă forțele americane sunt atrase în vreun conflict cu China din cauza Taiwanului, Coreea de Sud va părea vulnerabilă în ochii lui Kim Jong Un, întrucât Coreea de Nord ar putea lansa un atac cu arme nucleare. Acest lucru a condus la solicitări ca țara să se bazeze mai mult pe propria sa autoapărare, inclusiv prin ideea de achiziționare a propriilor arme nucleare.

Între timp, Coreea de Sud și Japonia își unesc tot mai tare forțele în chestiuni de apărare, inclusiv exerciții navale comune cu SUA.

Coreea de Sud înregistrează, de asemenea, cereri în creștere pentru armele pe care le produce, cum ar fi tancuri, obuziere și avioane de luptă. Statul semnat un acord de miliarde de dolari cu Polonia, pentru furmizarea acestor arme.

În ultima lună, Korea Aerospace Industries a anunțat că va vinde Malaeziei 18 dintre avioanele sale ușoare de luptă FA-50. Un alt operator al acelor FA-50 este Filipine. Manila este, de asemenea, un client al navelor de război fabricate în Coreea de Sud și al navelor de patrulare offshore.

Insulele Filipine, în discuții cu SUA

Filipine este în discuții cu SUA, Australia și Japonia pentru patrule comune în Marea Chinei de Sud, unde China ocupă insule pe care le revendică și Filipine. De asemenea, Manila a fost de acord, luna trecută, să ofere Washingtonului acces sporit la facilitățile militare din arhipelag.

Este posibil ca, atunci când vine vorba de Filipine, China să fi fost cel mai mare detractor al său, indiferent de poziția sa cu privire la războiul din Ucraina, au spus analiștii.

Fostul președinte, Rodrigo Duterte, nu era un fan al Washingtonului și a căutat modalități de a lucra cu Bejingul. Dar China nu a arătat niciodată vreo apreciere pentru asta, iar succesorul său, Ferdinand Marcos Jr., s-a arătat dornic să lucreze cu SUA și aliații săi, au spus analiștii.

Este dificil pentru noua administrație a lui Marcos să justifice adaptarea preferințelor politice ale Beijingului”, a declarat Jeffrey Ordaniel, director de securitate maritimă la Forumul Pacific și profesor asistent la Universitatea Internațională din Tokyo.

Hărțuirea continuă din Beijing, așa cum am văzut în cazul Gărzii de Coastă din China, precum orbirea marinarilor Gărzii de Coastă din Filipine cu un laser, a contribuit doar la argumentarea unei alianțe mai puternice cu Washington-ul”, a spus Blake Herzinger, expert în politica de apărare indo-pacifică la American Enterprise Institute.

Navă chineză a Gărzii de Coastă țintește cu laser o navă filipineză FOTO Philippine Coast Guard
Navă chineză a Gărzii de Coastă țintește cu laser o navă filipineză FOTO Philippine Coast Guard

Presiunea Chinei asupra Filipinelor are repercusiuni și pe partea opusă a Mării Chinei de Sud, au mai susținut analiștii.

„Singapore și Vietnam au devenit și mai deschise către amprente mai mari ale SUA, în regiune. Ei nu își doresc dominația Chinei asupra Asiei de Sud-Est”, a spus Ordaniel.

Spre deosebire de ceilalți trei membri, India nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Putin.

Când SUA, Australia și Japonia au încercat să condamne Rusia printr-o declarație comună, India a refuzat... India a susținut că abordează doar provocările din Indo-Pacific și, din moment ce Rusia nu se află în regiune, acest subiect nu poate fi abordat”, a declarat Derek Grossman, analist senior al apărării la RAND Corporation.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite