Transferurile, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 octombrie 2010, FIFA va utiliza un performant sistem de monitorizare (TMS) a tranzacţiilor de jucători din întreaga lume. Transfer Matching System (TMS) este ultima armă aruncată în luptă de forul mondial pentru a stopa spălarea de bani şi corupţia la transferurile de fotbalişti.

„Este un moment istoric!", a declarat ieri preşedintele FIFA, Sepp Blatter, odată cu lansarea oficială a noii tehnologii. Începând de vineri, 1 octombrie, TMS va deveni obligatoriu pentru aproximativ 3.500 de cluburi profesioniste din peste 150 de ţări, inclusiv pentru cele din România. Aşadar, micile "găinării" la transferuri de jucători cu care multe dintre echipele noastre erau obişnuite se vor face acum mai greu sau chiar deloc. "Sistemul este unul relativ simplu, online, dar va avea un impact major în fotbalul mondial", a mai spus Blatter, încercând să controleze o piaţă de miliarde de euro.

Principalele caracteristici ale TMS

- Două cluburi implicate într-un transfer trebuie să introducă aceleaşi informaţii în TMS. În caz contrar, tranzacţia este blocată, iar fotbalistul nu va primi Certificatul Internaţional de Transfer.

- Peste 30 de detalii tehnice ale transferului vor apărea în TMS. Cele mai importante se referă la suma şi data efectuării plăţilor între cluburile direct implicate. De asemenea, trebuie declarate orice alte taxe redirecţionate către fostele echipe ale jucătorului respectiv.

- Noul sistem va uşura munca FIFA de a încerca să limiteze transferurile fotbaliştilor minori, în special din America de Sud. Apoi, având la dispoziţie „traseul" jucătorului, se vor evita scandalurile cu privire la sumele compensatorii cuvenite cluburilor care descoperă tinere talente şi care le pierd cu lejeritate în avantajul formaţiilor mai potente din punct de vedere financiar.

- Deocamdată, aceste prevederi sunt obligatorii la transferurile internaţionale, dar FIFA intenţionează să-l extindă şi la nivel de asociaţii naţionale. „Acesta e viitorul!", a anunţat Marco Villiger, şeful departamentului juridic al forului mondial.

Comisie rogatorie pentru Mutu

DNA face cercetări şi cu privire la transferul lui Adrian Mutu, în anul 2000, de la Dinamo la Inter Milano. Impresarul jucătorului a declarat că a obţinut din acest transfer 2,1 milioane de dolari, însă, în realitate, Mutu ar fi fost vândut echipei italiene contra sumei de 7,8 milioane de dolari. Procurorii aşteaptă şi acum rezultatele comisiei rogatorii din Italia.

Transferurile vizate de procurori în România

Cristian Dulca
Iulian Arhire
Cosmin Contra
Ionel Ganea
Paul Codrea
Florin Cernat
Bogdan Mara
Nicolae Mitea
Lucian Sânmărtean
Florin Bratu
Dan Alexa
Adrian Mihalcea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite