Vor carieră în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nou-promovatele Concordia, Ceahlăul şi Petrolul, alături de fosta campioană CFR, sunt singurele echipe din Liga I care merg pe mâna unor tehnicieni lipsiţi de experienţă. „Statistica arată că în România se schimbă cel mai des antrenorii. Suntem pe primul loc în Europa la acest capitol“, avertizează Mircea Rădulescu, directorul Şcolii de Antrenori.

În timp ce mulţi tehnicieni români consacraţi, posesori de Licenţă Pro, sunt şomeri, patru grupări care vor lua startul săptămâna viitoare în campionat au decis să meargă pe mâna unor antrenori debutanţi în Liga I. Cu excepţia celor de la CS Mioveni şi Voinţa Sibiu, restul nou-promovatelor merg pe mâna unor debutanţi.

Dacă Vivi Răchită, antrenorul Petrolului, a stat pe banca formaţiei sale pe toată durata sezonului precedent, în care s-a obţinut promovarea, nu la fel stau lucrurile în privinţa echipelor Ceahlăul şi Concordia. La Piatra Neamţ, meritele promovării se împart între „Magiun" Barbu şi actualul antrenor, Costel Enache. Pe banca Concordiei a stat multă vreme şi Costel Orac, în condiţiile în care Laurenţiu Diniţă a contribuit şi din postura de jucător la accederea în Liga I.

„Vedete", dar pe tuşă

Dacă patru tehnicieni vor debuta în noua ediţie de campionat, în schimb, există şi nume consacrate, care au rămas în afara circuitului Ligii I. Ion Marin (56 de ani) n-a mai pregătit nicio formaţie în prima noastră divizie din 2009, când a părăsit Dinamo pentru Al-Ettifaq.
Sorin Cîrţu (56 de ani) stă pe bară, după ce, sezonul trecut, a eşuat atât la CFR Cluj, cât şi la Steaua. Mihai Stoichiţă (57 de ani), care a pregătit ultima oară echipa cipriotă AEL Limassol, sau mai tinerii Ilie Stan (44 de ani) şi Viorel Moldovan (39 de ani), sunt şi ei şomeri de lux în acest moment.

Levy e cel mai titrat

Dintre antrenorii care activează în Liga I, nu mulţi sunt cei care au reuşit să şi câştige trofee. Tehnicianul Stelei, Ronny Levy, are în palmares trei titluri şi trei Cupe ale Israelului, din vremea când se afla pe banca celor de la Maccabi Haifa. În România, Levy a pierdut o Supercupă, în faţa celor de la CFR Cluj. Răzvan Lucescu are şi el în palmares două Cupe, cu Rapid, dar şi o promovare în primul eşalon, cu FC Braşov.

Dorinel Munteanu are un titlu cu Oţelul. La capitolul de performanţe pot fi trecute şi promovările în Liga I obţinute de Alex Pelici (Voinţa Sibiu), Ionuţ Badea (FC Argeş), Tibor Selymeş (Sportul), Liviu Ciobotariu (CS Otopeni), Cristi Pustai (Gaz Metan Mediaş) şi Ionuţ Popa (UTA, CS Mioveni). Decanul de vârstă al Ligii I, Viorel Hizo, se poate lăuda doar cu o Cupă Balcanică, pe care a câştigat-o în 1991 cu Inter Sibiu.

"Patronii ori nu ştiu, ori se prefac că nu ştiu ce presupune munca asta a unui tehnician. Poate să fi fost el un superjucător, asta nu-l face antrenor! ''
Mircea Rădulescu directorul Şcolii Federale de Antrenori

Laurenţiu Diniţă (Concordia Chiajna)

- Vârsta: 36 de ani Cariera de jucător: Electromagnetica Bucureşti, Sportul, Steaua, Jiul, Aris Limassol, Concordia Chiajna
- Meciuri / goluri în Liga I: 174 / 32
- Echipe antrenate: Concordia Chiajna
- Palmares: Promovare în Liga I cu Concordia
- Modelul său în materie de antrenorat este selecţionerul Victor Piţurcă.
- A reuşit să fie golgheterul echipei ilfovene în toate cele trei sezoane petrecute la Chiajna.
- Va fi legitimat în continuare şi ca jucător, însă nu vrea să evolueze decât în cazuri de extremă urgenţă. „În acest moment mă concentrez mai mult pe meseria de antrenor. Treptat, trebuie să renunţ la cariera de fotbalist", a explicat fostul stelist.

Costel Enache (Ceahlăul Piatra Neamţ)

- Vârsta: 38 de ani
- Cariera de jucător: Ceahlăul, FC Naţional
- Meciuri / goluri în Liga I: 276 / 42
- Echipe antrenate: Petrotub Roman, Ceahlăul
- Palmares: Promovare în Liga I cu Ceahlăul
- Reperul carierei sale de jucător rămâne „dubla" Ceahlăul - Juventus, din vara lui 1999 (1-1 şi 0-0).
- Este dezgustat de violenţă: „Nu-mi place nici violenţa fizică şi nici cea verbală la care apelează inclusiv unii antrenori ca să-şi demonstreze superioritatea".
- Şi-a făcut ucenicia de antrenor principal la Roman. „Când am ajuns acolo mai erau doar 11 jucători în lot. Am terminat sezonul pe locul trei. A fost cea mai utilă perioadă din cariera mea de antrenor", a spus Costel Enache.

Valeriu Răchită (Petrolul Ploieşti)

- Vârsta: 41 de ani
- Cariera de jucător: Steaua, Petrolul, FC Oneşti, Ankaragücü, Farul, Litex Loveci, Universitatea Craiova
- Meciuri / goluri în Liga I: 286 / 27
- Echipe antrenate: Petrolul, Chimia Brazi, Astra
- Palmares: Promovare în Liga a II-a cu Astra, promovare în Liga I cu Petrolul
- Este foarte apropiat de actualul selecţioner al României, Victor Piţurcă, care este, de altfel, şi mentorul său în materie de antrenorat.
- Este consilier pe probleme de sport la Primăria Ploieşti.
- Răchită l-a criticat prin presă de câte ori a avut ocazia pe Gigi Becali. „Eu am jucat la adevărata Steaua, cea de acum e a familiei Becali. Sunt singurul jucător care a evoluat în trei decenii diferite la Steaua".

Jorge Costa (CFR Cluj)

- Vârsta: 40 de ani
- Cariera de jucător: FC Porto, FC Penafiel, Maritimo Funchal, Charlton Athletic, Standard Liège
- Meciuri / goluri în Portugalia: 313 / 19
- Echipe antrenate: SC Braga, SC Olhanense, Académica Coimbra, CFR Cluj
- Palmares: O promovare în prima divizie portugheză cu SC Olhanense
- Încasează 250.000 de euro pe an din contract, însă grosul banilor poate veni dacă îşi va atinge obiectivul. Titlul de campion cu CFR îi poate aduce lusitanului 300.000 de euro ca bonus, iar calificarea în grupele Ligii Campionilor, 500.000 de euro.
- „Îmi propun un joc ofensiv în acest mandat. Mereu am fost de părere că fanii trebuie să plece satisfăcuţi de la un meci de fotbal", a explicat Costa.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite