Crivoi: „Am început destul de târziu tenisul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crivoi: „Am început destul de târziu tenisul”
Crivoi: „Am început destul de târziu tenisul”

Victor Crivoi este în prezent al doilea cel mai bun jucător de tenis din România. Tenismenul român a povestit în exclusivitate ziarului „Adevărul” despre începuturile sale în tenis, la 12 ani, şi greutăţile prin care a trecut ca să ajungă în echipa de Cupa Davis.

Până mai anul trecut era recunoscut ca băiatul de pe terenul de tenis cu ochelari. La  început mulţi îl priveau cu suspiciune, însă cu timpul Victor Crivoi şi-a câştigat locul în clsamentul ATP, cât şi în cel de Cupa Davis. A muncit din greu pentru a ajunge aici. Iar drumul i-a fost presărat cu suişuri şi coborâşuri.

„Aşa cred că au toţi sportivii: momente de glorie şi decădere”, spune resemnat bucureşteanul. Acum se află în vârful carierei sale, fiind al 75-lea tenismen din lume, cea mai bună poziţie a sa din toată activitatea şi cel mai bun al doilea jucător de tenis român după Victor Hănescu.

La tenis dintr-o greşeală

Victor Crivoi a început târziu să joace tenis, la vârsta de 12 ani. Dintr-o greşeală. „Am vrut să mă duc la kickboxing. Aşa era pe vremea aia moda în acest sport.

Am ajuns la club, la sală şi în loc să ajung la ora de kickboxing, copiii de acolo jucau tenis. Încurcasem orele de desfăşurare”, începe să povestească primii paşi în tenis jucătorul român. A rămas pentru că tot bătuse drumul degeaba, iar antrenorul i-a dat să se joace cu o minge şi cu o rachetă.

I-a plăcut într-atât de mult încât a revenit şi la al doilea antrenament. „Ţin minte că atunci m-a pus să dau mingile peste fileu şi le-am returnat pe toate corect. Asta o făceam la al doilea antrenament, iar alţii nu erau în stare după 6 luni de pregătire. Atunci am zis să continui să fac tenis”, mai spune Victor.

La început a fost o joacă, care s-a transformat treptat într-o pasiune oarbă şi apoi în performanţă. „Văzând că din tenis se pot câştiga bani uşor şi făceam şi ceea ce-mi plăcea m-am decis să iau mai în serios tenisul şi m-am înscris la turnee.

Primele puncte, două, le-am câştigat la un turneu în Bulgaria când aveam vârsta de 20 de ani. Destul de târziu având în vedere tinerii jucători care au clasament foarte bun acum”, continuă Crivoi.

 A vrut să abandoneze tenisul în 2007

Tenisul nu este pentru oricine, ci trebuie măcar la început să ai nişte bănuţi. Asta a simţit-o pe pielea lui şi Victor Crivoi.
„Trebuia să ai bani ca să faci turnee, unde îţi plăteai masa, trasnport şi cazare din banii tăi. Din păcate nu existau aceste turnee futures care sunt acum şi care ajută enorm un jucător de tenis.

Părinţii mei nu aveau cum să mă ajute, deoarece tatăl meu este profesor de sport, iar mama lucra ceva pe la televiziune”, îşi aminteşte bucureşteanul, care a plecat la primul turneu în afară cu 400 de euro.

„Mi-i dăduse un om de afaceri, însă după două săptămâni i-am terminat iar tatăl meu a trebuit să se împrumute şi să-mi trimită în plus”, mai spune Victor, care a avut tot timpul două rachete: „Este foarte puţin pentru un jucător, care ar trebui să aibă 10-15”.

Lucrurile au început apoi să se mai îndrepte, cucerind punct cu punct, loc cu loc şi ban cu ban. Însă o alergie la gluten erupt dintrodată l-a făcut să decadă în clasament, dar şi psihic. „Am vrut atunci să mă las de tenis. Nu mai câştigam niciun meci, iar toate lucrurile parcă îmi mergeau prost.

Ajunsesem pe locul 280 în clasament”, s-a mai confesat Victor, care crede că ar fi continuat cu sportul sau s-ar fi specializat pe domenii care cerea matematică.

image



Crivoi, origini ruseşti

Victor Crivoi are bunicii din partea tatălui de origine din Republica Moldova, iar numele de familie, Crivoi, este rusesc. „Numele meu are o semnificaţie în limba rusă. De exemplu „crivoi rog” înseamnă „corn strâmb”, ne-a destăinuit tenismenul.

Din păcate bunicii nu mai sunt, însă mai are rude dincolo de Prut pe care nu le vede prea des. „Acum câţiva ani au venit ele să ne vadă”, explică Victor, care spune că deocamdată timpul nu-i permite să se ducă până acolo.

David Nalbandian este idolul lui Victor

image

Al doilea jucător al României îl are ca model în activitatea sportivă pe David Nalbandian, pe care încearcă să-l copieze în măsura în care se pretează la jocul lui. „Nalbandian joacă mai mult de pe linia de fund, nu prea vine la fileu, aşa este şi jocul meu în general”, a declarat Crivoi.

Românul îl apreciază enorm pe argentinian, mai ales pentru rezistenţa lui. „Poate să joace şase ore, iar la meciurile de Cupa Davis pierde foarte rar”, a mai adăugat bucureşteanul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite