Rafael Nadal, cel mai bun sportiv european al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: noticias11.com
Foto: noticias11.com

Spaniolul s-a clasat primul într-un clasament întocmit de 27 de agenţii de presă din toată Europa şi în care se mai află încă trei sportivi spanioli.

Începând cu 1958, agenţia poloneză de ştiri PAP realizează, printr-un sondaj făcut în rândul agenţiilor de presă din toată Europa, clasamentul celor mai buni sportivi europeni. Anul acesta, în urma anchetei la care a participat şi agenţia Agerpres (România), Rafa Nadal a fost desemnat Sportivul European al anului 2010, trofeu pe care l-a mai câştigat şi în 2008, când la anchetă au răspuns doar 17 agenţii de presă, scrie Adevarul.es.

Nadal este primul sportiv spaniol care a cucerit acest "trofeu", fiind, până în acest moment, şi singurul. Dintre români, în acest an nu se află niciunul în primii 20, deşi ţara noastră a avut laureaţi ai clasamentului de-a lungul timpului: Nadia Comăneci, în 1976 şi Gabriela Szabo, în 1999.

Anul bun reuşit de sportul spaniol este reflectat şi de clasamentul PAP de anul acesta. Alături de tenismanul numărul 1 mondial, în top 20 se mai află fotbaliştii Andres Iniesta (locul 5) şi Xavi Hernandez (locul 6), campioni mondiali cu "La Roja", respectiv câştigătorul Turului Franţei, Alberto Contador (locul 16).

Chiar dacă se află la al doilea "trofeu" în ultimii trei ani, Nadal mai are încă un "decalaj" de trei "titluri" faţă de principalul său rival, elveţianul Roger Federer, care a câştigat cinci anchete PAP de-a lungul timpului.

Pe locul 2 în ancheta agenţiei poloneze se află pilotul german de Formula 1, Sebastian Vettel.

Personalitatea sportivă internaţională a anului 2010

Pentru Nadal anul 2010 a fost cel mai bun al carierei sale, conform propriilor declaraţii. "A fost cel mai bun an al vieţii mele", a spus spaniolul din Baleare, la finele unui an în care a cucerit şi şi-a consolidat locul 1 în clasamentul ATP. Nadal a reuşit, în septembrie, după câştigarea US Open, să devină al şaptelea tenisman din istorie care reuşeşte să câştige cel puţin o dată fiecare din cele patru turnee mari ale lumii tenisului: Australian Open, Wimbledon, Roland Garros şi US Open. Tot în 2010, Nadal a luat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing.

BBC Sport l-a desemnat în această lună "personalitatea sportivă internaţională" a anului. Televiziunea britanică acordă această distincţie din 1954 încoace pentru cel mai bun sportiv, cel mai bun antrenor şi cea mai bună echipă. La ultima categorie, surprinzător, nu a câştigat selecţionata de fotbal a Spaniei, deşi a devenit campioană mondială în premieră, ci "combinata europeană" a Cupei Ryder la golf.
 

Nadal, preferatul spaniolilor la masa de Crăciun

Totodată, în Spania, Rafa Nadal a fost deja, în acest an, desemnat cel mai mare sportiv spaniol din istorie, iar luna decembrie i-a adus şi o altfel de distincţie: este personalitatea spaniolă pe care cei mai mulţi spanioli şi-ar dori-o la masa de Crăciun, potrivit Europa Press.

Astfel, revista "Interviu" a realizat în rândul cititorilor săi o anchetă, pentru a afla pe cine ar invita spaniolii la masa de Crăciun dacă ar avea posibilitatea. Astfel, în rândul bărbaţilor, Rafa Nadal este marele câştigător. Tenismanul este urmat, în clasament, de Iker Casillas, portarul şi căpitanul naţionalei campioane mondiale şi a lui Real Madrid. Pe locul trei este baschetbalistul lui LA Lakers, Pau Gasol, iar pe următoarele două locuri vin tot doi sportivi: Andres Iniesta, marcatorul golului victoriei din finala Campionatului Mondial (locul 4), respectiv Vicente del Bosque (selecţionerul Spaniei).

La femei, câştigătoarea anchetei Interviu a fost celebra deja Sara Carbonero, prezentatoarea Telecinco şi iubita lui Iker Casillas. Ea este personalitatea feminină pe care cei mai mulţi spanioli şi-ar dori-o în casă de Sărbători. Celelalte "alese" sunt Pilar Rubio, prezentatoare tv, colegă cu Sara Carbonero la Telecinco, Patricia Conde, tot prezentatoare, Elsa Pataky (actriţa de origine româncă) şi Susana Griso.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite