Soldatul solar
0Experţii lucrează la o baterie solară care ar putea fi cu 50% mai uşoară decât acumulatorii folosiţi în prezent de militarii britanici. Proiectul dispozitivului ar putea fi gata la sfârşitul anului. Bateria va permite operaţiuni mai lungi şi le va oferi soldaţilor o mobilitate mai mare.
Proiectul „Solar Soldier" („Soldatul solar"), început acum doi ani, are ca obiectiv producerea unei baterii formate din acumulatori solari şi un dispozitiv termoelectric. O echipă de 15 oameni de ştiinţă de la şase universităţi britanice de renume caută o formulă pentru a folosi şi a stoca energia produsă astfel.
„Infanteria are nevoie de energie pentru arme, aparate radio, pentru radare şi multe alte echipamente importante. O mare parte din greutatea cărată până acum de soldaţi va fi distribuită diferit cu aceste noi baterii", a spus profesorul Duncan Gregory, de la Universitatea Glasgow, instituţia care conduce proiectul. Acesta susţine că noile dispozitive care oferă energie vor fi mai uşoare decât cele folosite în prezent, iar cercetătorii iau în calcul două posibilităţi: înlocuirea acumulatorilor actuali sau reducerea mărimii lor. „Bateria poate cântări peste 10% din cele 45-70 de kilograme ale echipamentului pe care soldaţii îl cară. Noul acumulator va îmbunătăţi mobilitatea soldaţilor", mai spune profesorul.
Cum funcţionează
Dispozitivul termoelectric va transforma în energie căldura solară sau cea provenită din schimbările de temperatură dintre zi şi noapte.
„Ideea este să producem energie şi să o stocăm folosind un supercondensor şi o baterie litiu. Din câte ştim, nu mai există un astfel de sistem integrat nicăieri în lume", mai spune Duncan Gregory.
Proiectul, care ar trebui finalizat în decembrie, a primit deja fonduri de 650.000 de lire sterline (750.000 de euro) de la Ministerul Apărării din Marea Britanie. Un dispozitiv-pilot ar putea fi testat prima dată peste doi ani şi ar putea fi folosit şi în alte domenii precum misiunile spaţiale. Bateria solară va absorbi şi energia din spectrulelectromagnetic, astfel că soldaţii ar putea fi mai greu de detectat de echipamentele cu infraroşu, folosite noaptea. În plus, tehnologia va permite operaţiuni mai lungi, pentru că soldaţii nu vor fi nevoiţi să se întoarcă la bază pentru reîncărcare. Cercetătorii caută soluţii şi pentru „a integra" bateriile în hainele soldaţilor.
Corturi eco pentru armata americană
Bateria solară nu este prima iniţiativă militară eco. Anul trecut, armata SUA a anunţat că testează corturi solare pentru soldaţi. „Corturile de acest fel permit încărcarea bateriilor, chiar şi în cazul telefoanelor mobile, dar şi utilizarea computerelor şi dispozitivelor pentru vederea nocturnă. Astfel, nu mai avem nevoie de generatoare", a spus Katherine Hammack, reprezentantul secretarului armatei. Soldaţii au testat mai multe tipuri de corturi - de la variante ce produceau 800 W la unele mai mici, de 200 W.