Pastile pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii zece ani, consumul de medicamente cu sau fără reţetă a crescut alarmant, iar medicaţia la nimereală a devenit un obicei. Ultima modă: vitamine primăvara şi toamna,  „kit” medical pentru răcelile de iarnă,  caroten pentru fixarea bronzului de vară sau calciu tot anul.

Ne îndopăm cu pastile! O demonstrează statisticile conform cărora consumul de medicamente creşte constant de la an la an, numărul tot mai mare de consultaţii date de medici, dar mai ales un adevărat fenomen al automedicaţiei cu care farmaciştii se confruntă în ultima perioadă.

Fiecare român are acum în casă o mică farmacie, în care sunt depozitate prevăzător pastile pentru combaterea răcelii, durerilor, gripei sau a altor afecţiuni. Obiceiul poate deveni periculos pentru cei care se ghidează după logica „mai bine să previi cu o pilulă decât să vindeci”.

Conform unui studiu dat publicităţii în luna august a acestui an de compania de cercetare Cegedim, piaţa farmaceutică a crescut cu 71,5% în ultimii zece ani. În cel de-al doilea trimestru al lui 2008, vânzările medicamentelor cu prescripţie au înghiţit peste 70% din totalul pieţei farmaceutice din România. Aceasta s-a datorat şi faptului că „fondurile alocate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au crescut în 2007 cu peste 30% faţă de 2006”, a declarat Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Printre medicamentele care au înregistrat creşteri semnificative ale vânzărilor în ultimul an, se află antineoplazicele şi imunomodularele, prescrise în tratamentul împotriva cancerului, cu o creştere de 26,7 procente, faţă de 2006, dar şi pastilele pentru sistemul musculo-scheletic, cu 15,8 procente şi cele pentru sistemul cardiovascular, cu încasări mai mari cu 13,3 procente.

Farmacia de acasă

Medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, atenţionează că automedicamentaţia poate avea efecte secundare extrem de grave, până la provocarea morţii, cauzate de  administrarea de pastile fără a avea o bază ştiinţifică. Majoritatea celor cu care am discutat pare să ignore acest avertisment.

Ovidiu S., de 28 de ani, este student la Medicină şi se mândreşte cu mica „farmacie” de acasă, ticsită cu de toate. „Am într-adevăr o provizie generoasă de medicamente. Îmi place să le ştiu acolo, în dulăpiorul meu, în cazul în care am nevoie de ele”, povesteşte viitorul doctor.

El mărturiseşte că ia în fiecare zi cel puţin două pastile: una pentru prevenirea calviţiei şi încă o vitamină. În sesiune, mai înghite şi o pastilă pentru memorie. Când se întâmplă să răcească, Ovidiu spune că, de regulă, ia din start un antibiotic şi nu mai are probleme apoi.

Reversul prevenţiei este dependenţa de substanţele chimice din medicamente. La agravarea situaţiei contribuie tot mai mult reclamele la pastilele pe care e musai să le ai la îndemână pentru că „îţi iau durerea cu mâna” sau „luptă împotriva răcelii şi a gripei”.

Potrivit monitorizărilor realizate de Alfa Cont Media Watch, în 2007, volumul publicităţii la medicamentele care se pot cumpăra fără reţetă din farmacii a crescut cu 56% faţă de 2006, în timp ce piaţa farmaceutică pentru acelaşi tip de medicamente a avansat şi ea cu 8,1%, potrivit unui studiu Cegedim.

Fuga de sala de aşteptare

Printre românii care consumă zilnic pastile se află şi Alexandra Dobre, o pensionară din Capitală, în vârstă de 54 de ani. Deşi are trei copii, femeia spune că este „bolnava familiei”.

Bucureşteanca povesteşte că s-a pensionat pe caz de boală din cauza coloanei şi ia în fiecare zi câte trei pastile: una de Bonviva, pentru osteoporoză, şi două de calciu, masticabile. De alfel, femeia obişnuieşte să ia calciu de ani de zile: „Nu pot trăi fără el. Altfel, aş avea o coloană roasă”, explică pensionara. Cu toate acestea, mărturiseşte că la doctor ajunge mai greu. „De câte ori m-am dus, ba nu era medicul de familie acolo, ba trebuia să aştept jumătate de zi ca să-mi vină rândul!”, spune pensionara.

Ea povesteşte că, de regulă, se sfătuieşte cu farmacistele, dacă se întâmplă să aibă vreo problemă urgentă sau dacă i se îmbolnăveşte vreun membru din familie.

La fel de rar apelează la medic şi Adriana Pricop, de 19 ani, din Braşov.

Tânăra zice că-şi vizitează medicul de familie doar dacă are probleme grave de sănătate. „Ţinând cont că mama este asistentă medicală, de câte ori răcesc sau mi se întâmplă ceva, apelez la ea. Ştie ce să-mi dea ca să mă fac bine”, crede Adriana. Ia calciu în fiecare lună care are în componenţa numelui un „r”.

Aşa a sfătuit-o mama ei, care a constatat că are carenţe. Printre pastilele pe care le mai ia fără să consulte medicul se numără Nurofenul, Coldrexul, Paracetamolul şi Algocalminul. Povesteşte că a ajuns la doctor doar când şi-a scos amigdalele şi, mai recent, când a avut o cădere de calciu din cauza căreia era gata-gata să leşine.

71%

- este creşterea pieţei farmaceutice în ultimii zece ani, arată un studiu Cegedim

15%

- este creşterea din ultimul an a vânzărilor de medicamente destinate sistemului musculo-scheletic

56%

- este creşterea volumului publicităţii la medicamentele care se pot cumpăra fără reţetă din farmacii, în 2007

73%

- dintre  români cumpără medicamente din farmacii înainte de a cere un control medical şi sfatul avizat al doctorului

Nu pisaţi pastilele

Zdrobirea medicamentelor înainte de a le consuma poate avea efecte secundare grave, chiar letale. Prin pisare se distruge pelicula specială care acoperă pastilele, iar absorbţia în sânge se produce mult mai repede. Cele mai periculoase sunt tamoxifenul, prescris în tratamentul cancerului mamar, şi morfina. Nifedipina reglează tensiunea arterială, dar poate provoca infarctul.

Laxativele creează dependenţă

Consumatorii de laxative se pot pricopsi, în timp, cu o adevărată boală. Bisacodilul, substanţa care se regăseşte în Dulcolax, precum şi în alte medicamente de acest tip pot provoca colici puternice, pierderi de apă, vitamine sau potasiu.

Totodată, folosită în mod repetat, această substanţă poate provoca constipaţie şi creează, ca urmare, dependenţă faţă
de purgative.

„Leacuri băbeşti” pentru fiecare


Problemele de sănătate pot fi combătute, de cele mai multe ori, cu remedii naturiste. Tradiţionalul de acum „pumn de pastile” poate fi substituit de diverse plante şi produse naturale, combinate în funcţie de afecţiune. Astfel, infuzia de tulpini de busuioc revitalizează organismul şi stopează gripa în orice fază, iar dacă aceasta e însoţită şi de febră, se pot adăuga două linguriţe de mentă.

Pentru răceli simple, două-trei linguriţe de hrean zdrobit, aplicate la rădăcina nasului, între  5  şi 30 de minute, în funcţie de rezistenţa fiecăruia, pot face minuni.

Pentru cei care suferă de tensiune arterială, usturoiul trebuie să fie nelipsit din alimentaţie, iar pentru depresivi, infuzia de sunătoare rămâne cel mai folosit tratament naturist, la nivelul întregii Europe.

Potrivit site-ului www.pravaliata.ro, unde se pot găsi reţete naturiste adunate de la cei care le-au încercat deja, uleiul de primula poate rezolva problema balonărilor, a reţinerii apei în organism, precum şi a durerilor menstruale.

Pentru migrene, o soluţie la îndemână este cafeaua neagră şi tare, iar de tuse scăpaţi cu decoct de ceapă. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite